Здраве и здравеопазване Обща информация

Как да се преборим със зимната умора

Всички знаем колко трудно може да бъде ставането сутрин, особено когато навън е все още тъмно и студено, както е през зимата. Освен това, с настъпването на зимния сезон много от нас чувстват постоянна отпадналост и умора, независимо колко часа спят – това е т.нар. зимна умора.

Зимната умора се получава в случаите когато тялото произвежда повече мелатонин, който е хормонът, контролиращ чувството на сънливост.

Производството на мелатонин в организма е пряко свързано със светлото и тъмното, а всички знаем, че през зимата тъмнината преобладава. Това означава повишено производство на мелатонин и, съответно, постоянна сънливост и общо чувство на отпадналост.

След като изяснихме какво всъщност е зимната умора, ще ви дадем и няколко съвета как да се преборите с нея:

 • Стремете се да прекарвате повече време навън през деня. Дори и да сте на работа, възползвайте се от всяка възможност да излезете, дори и за кратко. Ако пък нямате никаква възможност да излезете, застанете близо до някой прозорец, за предпочитане, срещу слънцето.
 • Липсата на витамин Д и желязо в организма може да ви накара да се чувствате по-изморени, затова е важно да си ги набавяте чрез храната. Обикновено организмът събира витамин Д от слънчевите лъчи, но това става основно през лятото, защото през зимата значително по-рядко има слънчеви и топли дни. Затова, докато траят зимните месеци, можете да си го набавяте чрез храната. Консумирайте по-често яйца, по-тлъста риба и зърнени храни. Добри източници на желязо пък могат да бъдат зеленолистните зеленчуци, червеното месо, ядките, фасулът и пълнозърнестите храни.
 • Пълноценният сън също е важен, за да се чувствате по-енергични и отпочинали през деня. За съжаление, обаче, учените са установили, че по-голямата част от британците не си доспиват или не получават достатъчно качествен сън. Ако и при вас случаят е подобен, препоръчваме ви преди лягане да приемате чаша билков чай, топло мляко, валериан и др. подобни, които да ви помогнат да заспите по-бързо и лесно.
 • Бъдете активни физически и не се отказвайте от спорта. При физическа активност, била тя при спортуване или проста разходка, организмът отделя ендорфини, които ще ви помогнат да се чувствате по-бодри и енергични. Освен това, ако се изморявате достатъчно през деня, вечерта ще заспивате по-лесно и сънят ви ще е по-качествен.
 • Поддържайте здравословен начин на живот и следете теглото си. Доказано е, че наднорменото тегло е пряко свързано с повишена умора и чувство за сънливост през деня.
 • Стресът също се отразява неблагоприятно на организма. Той изпива енергията ви и ви уморява допълнително. Опитвайте се ежедневно да се разтоварвате от натрупания стрес. Това може да стане като си определите време и място за релакс, където можете да се отпуснете и да забравите всички проблеми, дори да е за няколко минути.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!