Здраве и здравеопазване

Как да се регистрираме при общопрактикуващ лекар (GP)

Всеки българин, пристигнал на Острова, има правото да се регистрира при общопрактикуващ лекар, който да посещава след това за преглед и други здравни услуги или, казано накратко, – да си избере личен лекар. За да го направите и вие, може да попитате близки и познати, които живеят наблизо да ви препоръчат лекарска практика. Може и да намерете списък с медицинските практики и общопрактикуващите лекари (General Practitioner – GP) в близост до вас. Toва може да стане по няколко начина:

  • В най-близкия до вас център на HealthWatch – www.healthwatch.co.uk;

  • Като се свържете с NHS Direct;

  • На официалния сайт на NHS – www.nhs.uk.

В предоставения ви списък ще намерите следната информация за всеки от общопрактикуващите лекари:

  • Адрес на практиката и телефонен номер;

  • Пол;

  • Извършва ли леки операции;

  • Предлага ли консултации за младежи и/или бъдещи родители;

  • Какви езици владее и др. информация, но само ако лекарят се е съгласил такава да бъде добавена.

В списъка може да има информация какви други здравни услуги се извършват в съответната медицинска практика и през кои дни и в кои часове става това (например леките операции) и дали посещението при общопрактикуващите лекари става с предварително записан час или не.

Понякога е възможно да откриете по-подробни списъци, изложени вътре в самата медицинска практика, но за да разберете това трябва да отидете на място и да проверите или да се обадите и да попитате.

След като сте си избрали най-удобната за вас медицинска практика, трябва да се спрете на конкретен общопрактикуващ лекар, който работи в нея. Имайте предвид, че ако практиката е прекалено далеч от вас, има вероятно да не ви приемат за техен пациент и да ви насочат към друга, която ви е по-близо.

Ако всичко е наред и практиката е в близост до вас, можете да се свържете с тях като се обадите по телефона или отидете на място. Попитайте приемат ли нови пациенти и им съобщете, че искате да се регистрирате при тях. Ако всичко е наред, ще ви кажат при кои лекари може да се регистрирате и ще ви дадат формуляр, който да попълните. В някои практики може да ви поискат документ за самоличност или доказателство за адрес, затова е добре да ги имате под ръка. Лицата под 16 годишна възраст задължително се регистрират от родител.

В някои медицински практики е възможно да ви питат за картата с номера ви в NHS (NHS medical card)  или за самия номер (NHS number), но няма пречка да ви регистрират като пациент и да получите лечение, дори и да нямате карта или ако не си знаете номера. В някои райони на страната такива карти не се издават изобщо.

След като попълните формуляра, от медицинската практика ще го изпратят към местния клон на CCG (Clinical Commissioning Group), които се занимават с организацията на предоставяните от NHS услуги. Те, от своя страна, ще се свържат с вас, за да потвърдят, че сте записани при съответния лекар. Вашият картон ще бъде изпратен на новия ви лекуващ лекар.

Някои CCG заедно с потвърдителното писмо изпращат на пациентите и медицинска карта, така че не се учудвайте ако получите такава. Не всички CCG издават такива карти, всичко зависи от политиката на близкия до вас клон.

Важно е да се отбележи, че винаги има вероятност регистрация при определена практика или лекар да ви бъде отказана. Основните причини за това са, че или при лекарите няма свободни места за нови пациенти или вие живеете прекалено далеч и има друга практика, която е по-близо до вас.

Ако ви е отказана регистрация поради друга причина, общопрактикуващият лекар е длъжен да ви каже каква е тя. Причината трябва да е разумна и да не намесва никакъв вид дискриминация, защото в противен случай лекарят нарушава закона и вие имате възможност  да потърсите правата си.

Ако не успеете да се регистрирате при общопрактикуващ лекар по една или друга причина, можете да се обърнете към местното CCG, където ще ви окажат съдействие.

След като сте регистрирани в определена медицинска практика и вече имате личен лекар, вие сте в правото си да го смените по всяко време, ако по някаква причина не сте доволни от него. За да го направите се свържете с местния клон на CCG и те ще ви обяснят какво да направите.

За да смените лекуващият си лекар, не ви е необходимо неговото съгласие. След като намерите друга практика и лекар, който е съгласен да ви регистрира като негов пациент, можете да се преместите при него веднага.

Имайте предвид, че лекуващият ви лекар може да ви отпише като негов пациент, ако вие се преместите в друг район и сте прекалено далеч или ако сте заплашвали или сте проявявали физическо насилие над него или други медицински и цивилни лица в медицинската практика.

About the author

Daniel

2 Comments

Click here to post a comment

Категории