Данъци и такси Пари и финанси Работа като самонает - self-employed

Как да се регистрирам за Self Assessment Tax Return като самонаето лице във Великобритания?

Трябва да се регистрирате в HM Revenue & Customs (HMRC), ако ви се налага да попълните Данъчна декларация на приходите и разходите (Self Assessment tax return). Например сте започнали бизнес като самонаето лице или давате имот под наем. Тогава HMRC ще реши дали ви трябва данъчна декларация. Ако е така, те ще приготвят вашите данъчни данни и ще ви изпратят Уникална справка на данъкоплатеца (Unique Taxpayer Reference) която представлява 10 цифрен код.

 

Защо може да ви се наложи да попълните данъчна декларация?

 

Ако обстоятелствата го наложат,  вие трябва да попълните Данъчна декларация на приходите и разходите.  В нея вие заявявате пред HMRC за вашите приходи и капитал и обявявате своите разходи или облекчения.  Например:

–          Може да сте започнали свой собствен бизнес

–          Да не сте обложили с данък приходи от ваш имот или инвестиция

–          Имате да обявите разходи (трябва ви данъчна декларация ако те са над 2,500GBP)

–          Когато трябва да платите данък за увеличаване на капитал (Capital Gain Tax)

 

Защо и кога трябва да подадем Данъчна декларация за приходите и разходите?

  

Трябва да регистрирате вашите приходи и разходи  преди да завършите първата си Данъчна декларация.  Когато се подадете декларацията и ги регистрирате, вие давате необходимата информация на HMRC  с която да подготвят  вашите данни правилно.  Така ще бъде сигурно, че вие ще платите точно  необходимата сума за данък и осигуровки в правилния момент.  При други положения  и тяхната промяна, просто попълнете съответните графи и страници от декларацията за приходите и разходите.

Кога да се регистрираме?

Най-добре е да се регистрирате в HMRC  веднага след като вашето положение се промени. Най-късната дата до която можете да го направите е 5 Октомври след края на данъчната година за която трябва да попълните данъчна декларация.  Данъчната година трае от 6 Април до 5 Април на следващата.  Ако се регистрирате по-късно,   може да ви се наложи да платите глоба.

 

Необходима информация преди регистриране

 

Преди да се регистрирате, ще ви трябва:

–          Национален осигурителен номер (NIN) – ако нямате трябва да си изкарате 

–          Детайли за връзка  (както и детайли във връзка с вашият бизнес  ако сте започнали като самонаето лице)

–          Вашият 10 цифрен код от  справката на данъкоплатеца (Unique Taxpayer Reference)

–          Датата на която вашето положение се е променило

 

Как да се регистрираме?

 

Това как да се регистрираме зависи от положението ви:

Ако току що сте започнали бизнес като самонаето лице:

Можете да уведомите HMRC за своето положение на самонаето лице, като се регистрирате онлайн за корпоративни данъци (Business Taxes). Ще ви бъде поискана информация за вас и вашият бизнес. HMRC ще подготви вашите данни използвайки информацията която вие им предоставяте, например:

–          Декларация за приходи и разходи

–          Осигуровка

–          Данъци и осигуровки (PAYE) , ако има хора които работят за вас

Онлайн отчет за приходите и разходите ще бъде подготвен за вас автоматично в същото време.

Ако започвате отново нов бизнес като самонаето лице:

Ако сте работили за себе си и преди, HMRC вече има декларация за вашите приходи и разходи и вие трябва да имате 10 цифрен код като данъкоплатец.  Можете да го откриете на писмата или отчетите за приходи и разходи изпратени ви от HMRC.  Вие пак можете да се регистрирате онлайн и да декларирате вашите приходи и разходи, това е най-сигурният начин да проверите, че от HMRC имат налична всичката информация която им трябва. Трябва да се регистрирате отделно за други корпоративни данъци, като например за осигуровки на персонала (PAYE).

Линк за регистриране

Ако започвате нов бизнес със съдружник или се присъединявате към него:

Ако вашият случай е такъв, то тогава вие и вашият съдружник (съдружници) трябва да се регистрирате за корпоративни данъци всеки по отделно.  Съдружникът който ще получава и внася Данъчна декларация за съдружие (Partnership Tax Return) може да се регистрира онлайн. Онлайн отчет за приходите и разходите ще му бъде подготвен междувременно. Ако съдружникът наема и други лица, HMRC  ще използва информацията да подготви отчет за осигуровките им (PAYE) за вас като работодател.  Ако не сте главен съдружник който получава данъчните декларации, вие все пак трябва да се регистрирате като партньор в дадения бизнес. HMRC ще използва информацията която ще изпратите за да подготви правилно вашите отчети за приходи и разходи и осигуровки. Можете да го направите и онлайн, като това ще ви помогне да получите повече информация относно съдружието ви преди да сте започнали. За това ще ви е необдимо:

–          Адрес и пощенски код

–          10 цифрен код от Справка на данъкоплатеца за съдружие (Partnership Unique Taxpayer Reference)

–          Регистрационен номер на фирмата (ако е регистрирана през Companies House)

Линк за регистрация като съдружник

Ако друга фирма или съдружник иска да се включи в бизнеса, също трябва да се регистрира.

Ако ви трябва данъчна декларация поради друга причина

Може да ви се наложи да попълвате данъчна декларация поради промяна във вашето положение. Ако например имате приходи от имоти или увеличаване на капитала от нещо за което трябва да уведомите HMRC. В този случай вие трябва да попълните и изпратите формуляр SA1 за регистрация на приходи и разходи (SA1 Registering for Self Assessment) .

 

 Какво се случва след като се регистрираме за

Данъчна декларация на приходите и разходите?

 

Получаване на номер за справка

След като сте се регистрирали за декларацията, HMRC ще подготвят вашите отчети и ще ви изпратят писмо с 10 цифрен код, наречен още Номер за справка на данъкоплатеца (Unique Taxpayer Reference Number – UTR).

Получаване онлайн

Ако сте самонает и сте се регистрирали онлайн за корпоративен данък, отчетите ви автоматично ще бъдат подготвени за всяка отделна HMRC услуга която сте избрали. За всяка една ще получите активационен код  като трябва да го активирате до 28 дни.

Изпращане на първата ви данъчна декларация

Ще получите писмо, обикновенно през Април,  в което ще пише кога трябва да изпратите първата си данъчна декларация. HMRC може да се свържат с вас предварително, ако се налага да изпратите декларация за предходна година.  Ако не получите писмо или данъчна декларация трябва да се свържете с HMRC.

Линк за връзка с HMRC

About the author

Daniel

2 Comments

Click here to post a comment

Категории