Обща информация

Как да си изберете интернет на изгодна за вас цена

Може да си намерите евтина широколентова (broadband) интернет връзка от 6GBP на месец.

Как работи широколентовата интернет връзка?

Почти навсякъде широколентовата връзка (ADSL) или известна още като broadband измести старата комутируема (dial-up). Освен, че е по-бърза от dial-up връзката, вие имате свързаност към интернет постоянно и може да използвате домашния си телефон по същата линия.

Ако не сте наясно с broadband връзката, трябва да знаете, че ако искате да ви прокарат такъв интернет към домашния телефон трябва да се обадите на доставчика си, който от своя страна трябва да подготви телефонната ви линия за интернет свързаност, като това може да отнеме до 1 седмица, но в това време няма да имате проблеми със обажданията.

След това ще получите broadband модем, който ще се свърже към компютъра ви за да имате достъп до интернет. Може да получите и микро филтри, които изчистват връзката ви и към модема достига по-добър сигнал. Разбира се, това оборудване струва пари на вашия доставчик, така, че е много вероятно да се наложи да подпишете договор с него за срок от  1 година до 1 година и 6 месеца.

Смяна на интернет доставчика.

Смяната на интернет доставчика не представлява сложна процедура, но преди да го направите трябва да проверите някои неща, като например:

  • Дали имате сключен договор – попитайте настоящия си доставчик дали имате сключен договор и ако имате, колко време ви остава докато изтече той. Ако се опитате да смените услугите му с друг, може да се наложи да платите неустойки по договора. Дори и да не ви наложат неустойки, със сигурност ще ви накарат да си платите за оборудването, като ще ви го таксуват с наем за периода, през който сте го ползвали.
  • Дали има такса за смяната – повечето доставчици в днешно време няма да ви таксуват за прехвърляне към тях, но има и такива, които може да ви вземат такса.
  • Подсигурете се, че имате и знаете МAC адреса си – обадете се на настоящия си доставчик и поискайте да ви каже вашия MAC (Migration Authorisation Code) адрес, в случай, че вие не го знаете. Това е стандартна процедура и би трябвало да ви го дадат без да се мотаят.

 

Това обаче ще подскаже на доставчика ви, че искате да го смените и могат да започнат да ви убеждават да не го правите. Ако ви предложат изгодни условия и вие сте съгласни с тях, може и да останете техен абонат.

След като вземете MAC-a си го дайте на новия доставчик. Така прехвърлянето ви ще отнеме до няколко часа, иначе без него може да се стигне до няколко седмици.

 Избор на broadband пакет

 Има няколко неща, които трябва да си изясните преди да си изберете пакет:

  • Колко ще е месечното ви потребление – доставчиците обикновено таксуват според това колко гигабайта потребление месечно искате. Един гигабайт (GB) е равен на 1024 мегабайта (MB), като това са размерите на данни, а не времето, което прекарвате онлайн. Ако просто си стоите в интернет или сте свързани без да правите нищо, това не ви се таксува.

Ако гледате около 20-тина сайта дневно и си проверявате имейла, това ви е грубо около 1мб на сайт, така, че при пакет с месечен лимит от 1GB ще ви стигне да отворите 25 000 сайта и имейли. Ако обаче искате да теглите музика, филми и програми, трябва да знаете, че може много бързо да достигнете лимита си. Същото важи и ако гледате онлайн телевизии.

За да следите потреблението си, изтеглете си някоя програма, която да го следи и в края на месеца разберете, кой пакет ще е за вас според средното потребление, което сте направили.

  • Гледане на онлайн телевизия – както споменахме по-горе, ако искате да гледате онлайн телевизия, потреблението ви може чувствително да се увеличи. Ако например гледате онлайн предаване по BBC с продължителност от 1 час с високо качество, това може да ви „струва“ от 600MB до 1GB.  Ако сте абонати с пакет с неограничено интернет потребление, тогава няма да имате проблеми, но ако сте с икономичен пакет, може много бързо да го изразходвате.
  • Бързината на интернета – скоростта се измерва в мегабитове/секунда (Mb/s). Само защото в пакета ви е обещана скорост от например 20Mb/s, това не значи, че тя задължително ще е толкова. Това зависи от много фактори, като най-важните са състоянието на окабеляването, натовареността по линията, дали ще е в натоварен час или не и т.н. За да разберете точно с каква бързина е интернета ви в определен момент, направете тест за скоростта (speed test) в някой от сайтовете за това, като например SpeedTest.net.
  • Искате ли интернета ви да е в пакет с домашен телефон – ако изберете пакетна услуга, цената ви ще е много по-изгодна. Някои от най-евтините оферти са точно от такива пакети. Разпитайте за пакетни цени към различни доставчици и ако така ви устройва и е по-изгодно за вас, се възползвайте от пакета.
  • Трябва ли ви интернет постоянно, независимо къде сте – ако имате нужда от такъв интернет, то тогава мобилен интернет ще е по-добър вариант за вас. Разгледайте офертите на мобилните оператори и си изберете този, който ви устройва и отговаря на изискванията ви. Има предложения за такъв интернет за около 7GBP на месец, което не е никак лоша оферта. Ако изберете мобилен интернет, ще имате интернет навсякъде около вас, където мобилният оператор има сигнал. Нямате нужда от мобилен телефон за тази цел, като сключите абонамент за мобилен интернет, ще ви дадат безплатно малък USB модем, който може да носите навсякъде с вас.
  • Отзиви за доставчиците – преди да се абонирате за интернет услугите на определен доставчик, потърсете отзиви от потребители и клиенти, за да видите какво мнение и оценка имат за него. Определено ви съветваме, ако мислите да сключите годишен договор с определен доставчик, преди всичко да поразпитате и да прочетете какви са отзивите на потребителите.

Предложения за доставчици и изгоден интернет

По-долу ще намерите линкове към доставчици с пакети за интернет. Някои от тях имат добри предложения за евтин интернет. Това са само предложения за доставчици и пакети от нас, като не гарантираме, за качеството на предлаганите от тях услуги. Вие не сте задължени да избирате доставчик и пакет с услуги от по-долу изброените, ако искате може сами да си намерите.

Имайте в предвид, че някой доставчици обявяват цените си без ДДС (VAT).

Внимание, трябва да знаете, че доставчиците могат и имат право да променят цените си по всяко време, така, че посочените пакети и цени, които ще прочетете може след време да не са актуални, ако сключите едногодишен договор с тях.

Линкове към доставчици и пакети:

След като вече знаете какво да имате в предвид, изберете доставчик и интернет според нуждите ви и цената, която смятате за изгодна и се наслаждавайте на вашата свързаност към мястото без ограничения – Интернет.

Категории