Обща информация

Как да сменим доставчика си на интернет и да си намерим по-изгодна оферта

Смяната на интернет доставчика не е сложна процедура, но преди да го направите трябва да проверите някои неща, например:

     – Дали имате сключен договор – попитайте настоящия си доставчик дали имате сключен договор и ако имате, колко време ви остава докато изтече той. Ако се опитате да смените услугите му с друг, може да се наложи да платите неустойки по договора. Дори и да не ви наложат неустойки, е много вероятно да се наложи да платите оборудването, като може да ви го таксуват с наем за периода, през който сте го ползвали.

Дали има такса за смяната – повечето доставчици в днешно време няма да ви таксуват за прехвърляне към тях, но има и такива, които може да ви вземат такса.

Проверете дали знаете МAC  (Migration Authorisation Code) адреса си – обадете се на настоящия си доставчик и поискайте да ви каже вашия MAC адрес, в случай, че вие не го знаете. Това е стандартна процедура и би трябвало да ви го дадат бързо.

Това обаче ще подскаже на доставчика ви, че искате да го смените и е възможно да започнат да ви убеждават да не го правите. Ако ви предложат изгодни условия и вие сте съгласни с тях, може и да останете техен абонат.

След като вземете MAC-a си, го дайте на новия доставчик. Така прехвърлянето ви ще отнеме до няколко часа, иначе без него може да се стигне до няколко седмици.

Има няколко неща, които трябва да си изясните, преди да си изберете нов пакет:

–   Колко ще е месечното ви потребление – доставчиците обикновено таксуват според това колко гигабайта потребление месечно искате. Един гигабайт (GB) е равен на 1024 мегабайта (MB), като това количеството данни, които използвате, а не времето, което прекарвате онлайн. Ако просто си стоите в интернет или сте свързани, без да правите нищо, това не ви се таксува.

Ако гледате около 20-тина сайта дневно и си проверявате имейла, това ви е грубо около 1мб на сайт, така, че при пакет с месечен лимит от 1GB ще ви стигне да отворите 25 000 сайта и имейли. Ако обаче искате да теглите музика, филми и програми, трябва да знаете, че може много бързо да достигнете лимита си. Същото важи и ако гледате онлайн телевизия.

За да следите потреблението си, изтеглете си някоя програма, която да го следи и в края на месеца разберете, кой пакет ще е за вас според средното потребление, което сте направили.

–   Гледане на онлайн телевизия – както споменахме по-горе, ако искате да гледате онлайн телевизия, потреблението ви може чувствително да се увеличи. Ако например гледате онлайн предаване по BBC с продължителност от 1 час с високо качество, това може да ви „струва“ от 600MB до 1GB.  Ако сте абонати с пакет с неограничено интернет потребление, тогава няма да имате проблеми, но ако сте с икономичен пакет, може много бързо да го изразходвате.

–  Скоростта на интернета – скоростта се измерва в мегабитове/секунда (Mb/s). Ако в пакета ви е заложена скорост, примерно “до” 20Mb/s, това не означава, че тя задължително ще е толкова. Това зависи от много фактори, като най-важните са състоянието на окабеляването, натовареността по линията, дали ще е в натоварен час или не и т.н. За да разберете точно с каква бързина е интернета ви в определен момент, направете тест за скоростта (speed test) в някой от сайтовете за това, като например www.speedtest.net.

–  Искате ли интернетът ви да е в пакет с домашен телефон – ако изберете пакетна услуга, цената ще е много по-изгодна. Някои от най-евтините оферти са точно от такива пакети. Разпитайте за пакетни цени към различни доставчици и ако така ви устройва и е по-изгодно за вас, се възползвайте от пакета.

–   Трябва ли ви интернет постоянно, независимо къде сте – ако имате нужда от такъв интернет, то тогава мобилен интернет ще е по-добър вариант за вас. Разгледайте офертите на мобилните оператори и си изберете този, който ви устройва и отговаря на изискванията ви. Има предложения за такъв интернет за около 7GBP на месец, което не е никак лоша оферта. Ако изберете мобилен интернет, ще имате интернет навсякъде около вас, където мобилният оператор има сигнал. Нямате нужда от мобилен телефон за тази цел, като сключите абонамент за мобилен интернет, ще ви дадат безплатно малък USB модем, който може да носите навсякъде с вас.

–  Отзиви за доставчиците – преди да се абонирате за интернет услугите на определен доставчик, потърсете отзиви от потребители и клиенти, за да видите какво мнение и оценка имат за него. Определено ви съветваме, ако мислите да сключите годишен договор с определен доставчик, преди всичко да поразпитате и да прочетете какви са отзивите на потребителите, особено такива, които живеят близо до вас.

За актуални изгодни оферти и сравнения посетете сайта www.cable.co.uk. Eто и някои от най-изгодните предложения към юли, 2014 година:

Широколентов интернет (Broadband) с домашен телефон

–        Plusnet – 135,70 паунда на година

От „Plusnet” имат 90% покритие в Обединеното кралство и предлагат интернет със скорост до 16 мегабита. Имат такса за нова инсталация* в размер на 49,99 паунда. За да получите цената от 135,70 паунда на година, трябва да сключите едногодишен договор с тях и да предплатите пълния размер на сумата, като ще получите и 50 паунда кешбек. Ако предпочетете да плащате таксата си месец за месец ще плащате по 14,27 паунда месечно или общо 171,20 паунда за година.

*Taкса за нова инсталация се заплаща ако до дома ви няма прекаран телефон или кабел.

–        EE – 162 паунда на година

Компанията „ЕЕ“ има 95% покритие на Острова. Скоростта, която предлагат е до 17 мегабита, като има такса за нова инсталация в размер на 60 паунда. За да се възползвате от цената от 162 паунда за година ще ви се наложи да сключите едногодишен договор с тях и да предплатите пълния й размер. Ако предпочитате да плащате месец за месец, цената на интернета ще ви излезе 219 паунда за година или по 18,25 паунда на месец.

–        Talk Talk – 172,50 паунда на година

От “Talk Talk” предлагат 85% покритие и интернет със скорост до 16 мегабита. Няма такса за инсталация. При сключване на едногодишен договор и предплащане на таксите за цялата година, цената на интернета ще бъде 172,50 паунда. Ако предпочитате да плащате месец за месец, ще ви се наложи да давате по 18,58 паунда на месец или общо 222,90 паунда за цялата година.

–        Tesco – 214,80 паунда на година

Известната компания „Tesco” предлага покритие от 55% на Острова и предлага на потребителите интернет със скорост до 16 мегабита. Имат такса за инсталация в размер на 35 паунда. При сключване на едногодишен договор с тях ще плащате по 17,90 паунда на месец.

Оптичен интернет с домашен телефон:

–        Virgin Media – 21,16 паунда на месец

От „Virgin Media” имат 50% оптично покритие в Обединеното кралство и предлагат оптичен интернет със скорост до 50 мегабита. Нямат такса за нова инсталация, а цената от 253,90 паунда на година е валидна при сключване на 18 месечен договор и предплащане на цялата сума. Ако решите да плащате всеки месец, таксата ще бъде 23,80 паунда на месец.

–        ЕЕ – 30,04 паунда на месец

Компанията „ЕЕ“ предлага 55% оптично покритие и интернет със скорост до 38 мегабита. За да се възползвате от промоционалната такса от 30 паунда на месец ще трябва да сключите 18 месечен договор с тях, както и да предплатите цялата сума. Имат и такса за нова инсталация, която е в размер на 60 паунда. Ако решите да плащате таксата си месец за месец ще трябва да давате по 33,20 паунда месечно.

–        BT – 28,76 паунда на месец

От „BT” имат 62% оптично покритие към момента и предлагат интернет със скорост до 38 мегабита. Нямат такса за нови инсталации. Цената им е валидна при сключване на 18 месечен договор и предплащане на сумата предварително. Ако решите да плащате таксата си всеки месец ще трябва да давате по 30,54 паунда. Въпреки, че тази оферта е по-изгодна от предходната, тя е на 3-то място, защото за разлика от всички изброени до тук, интернетът на “BT” има ограничение в потреблението в размер на 20 гигабайта на месец.

–        Plusnet – 30,63 паунда на месец

Plusnet предлагат 60% оптично покритие на Острова към момента и интернет със завидната скорост от 59 мегабита. Имат такса за нови инсталации в размер на 49,99 паунда. Цената им е валидна при сключване на 18 месечен договор и предплащане на сумата. Ако искате да плащате всеки месец ще трябва да давате по 32,61 паунда.

Оптичен интернет без телефон:

–        Virgin Media – 30,66 паунда на месец

С оптично покритие от 50%,  компанията “Virgin Media” предлага интернет със скорост до 50 мегабита. Имат такса за нови инсталации в размер на 49,95 паунда. За да получите промоционалната цена ще трябва да сключите едногодишен договор с тях.

Изгоден интернет без обвързване:

–        Tesco – 21,23 паунда на месец

От “Tesco” предлагат на 55% от жителите на Острова широколентов интернет със скорост до 16 мегабита без обвързване с договор на цена от 21,13 паунда на месец. Имат такса за нови инсталации, която е в размер на 35 паунда.

Категории