Пътуване и транспорт Шофиране

Как да спестим от автомобилната си застраховка

Във Великобритания цените на автомобилните застраховки се повишиха чувствително през последните години, но въпреки това все още има начини да се спести от тях. В тази статия ще споменем най-добрите от тях:

 • Не подновявайте застраховката си автоматично.

Вместо това, когато забележите, че тя изтича, просто сравнете офертите на застрахователите и изберете най-изгодната за вас. По този начин може да спестите десетки, дори стотици паунда всяка година.

Ако не знаете къде и как да сравните цените на застрахователите, най-добре ще бъде да използвате някой от големите уебсайтове за това, като например GoCompare.com, CompareTheMarket.com, Confused.com и др. Когато сравнявате офертите в сайтовете имайте в предвид, че в тях не са вписани едни и същи застрахователи, така, че направете проверка в поне два от тях и изберете внимателно.

 • Прегледайте офертите на големите застрахователни компании.

В случай, че не сте сравнявали цените или не сте си намерили нищо изгодно, можете да разгледате и офертите на големите застрахователи, като например Aviva и Direct Line. Teзи компании не са вписани в сайтовете за сравнения, затова си заслужава да проверите какви са техните цени.

Ако искате да застраховате повече от един автомобил (multi-car), oпределено си заслужава да обърнете внимание на компанията Admiral.

 • Основна застраховка или пълно автокаско?

Много хора грешат като смятат, че основната застраховка (известна още като Гражданската отговорност) във Великобритания е много по-евтина от пълното автокаско, както е в България. Това изобщо не е така и дори в повечето случаи цените са прекалено сходни, а понякога дори основната застраховка излиза по-скъпо. Нека уточним, че основната застраховка има покритие върху щетите при инцидент само на другата страна, докато пълното автокаско покрива и двете страни. В такъв случай определено си заслужава да помислите върху направата на пълна застраховка, за да бъдете максимално защитени.

Сходността в цените на двата вида застраховки се получава от това, че повечето застрахователи смятат шофьорите предпочитащи основната застраховка за по-рискови.

 • Драстично намаление на цената на застраховката с No Claim Bonus.

Документа за No Claim Bonus (No Claim Discount) е основното нещо, което може да намали чувствително цената

на застраховката ви. Този документ доказва, че през последните няколко години вие не сте участвали в пътнотранспортно произшествие. Тук уловката е, че различните застрахователи имат различни изисквания към този документ и не всички признават документите издадени от застрахователи в чужбина.

И все пак, ако се сдобиете с документ за No Claim Bonus, застрахователят ви може да намали цената на застраховката ви с цели 60-70%, което е наистина впечатляващо и е добър начин да спестите добри пари.

Ако изпълните дори един от гореизброените начини ще спестите известна сума, а ако направите всичко необходимо ще се удивите от това колко пари можете да си спестите и със сигурно ще процедирате така и за напред.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!