Обща информация

Как да спестим пари като използваме мобилен план само със SIM карта

Когато искаме да сключим договор с мобилен оператор, логично всеки от нас търси най-изгодните оферти и иска да избере тази, която подхожда най-много на потребностите му. За съжаление в повечето случаи тази задача се оказва доста трудна.

Включването към план само със SIM карта може да се окаже именно най-изгодният вариант, с който ще спестите най-много.

Какво представляват мобилните планове само със SIM карта (SIM Only)?

Плановете на мобилните оператори само със SIM карта се различават от обикновените по това, че при тях, както може би сте се досетили, не ви се дава мобилен телефон при включване.

Обяснено по друг начин, при включването към мобилен план само със SIM карта, вие получавате само и единствено нова SIM карта, която може да сложите в стария си мобилен телефон и да започнете да използвате.

В повечето случаи плановете само със SIM карта предлагат по-изгодни такси и повече безплатни минути, текстови съобщение, мегабайти за мобилен интернет и т.н. в сравнение с това, което ще получите ако сключите договор за план и вземете мобилен телефон.

Още едно от предимствата на плановете, които се предлагат само със SIM карта е, че при тях може да сключите както дългосрочен, така и краткосрочен договор, а ако предпочитате да ползвате предплатен абонамент (pay-as-you-go) – това също е опция.

Как работят SIM Only плановете?

Както обяснихме вече, при мобилните планове само със SIM карта, при включване получавате само новата си карта, която може да инсталирате в стария си телефон и да започнете да ползвате.

С активирането на новата ви SIM карта, вие вече разполагате с определения брой безплатни минути, съобщения и мегабайти, според това колко точно сте си избрали и можете да започнете да ги използвате.

Най-големият недостатък на SIM Only плановете е това, че нямате възможност да се сдобиете с мобилен телефон, но ако нямате нужда от ново устройство и предпочитате да спестите пари, това е идеалният вариант за вас.

Ако имате сключен абонамент към оператор, можете да запазите номера си, като ще ви бъде сменен само планът. Ако телефонът ви е закупен от предишния оператор, има вероятност той да е заключен към него, което значи, че ще трябва да го отключите, за да ползвате услугите на новия. За целта ще трябва да потърсите сервиз или да се обърнете към стария оператор, за да попитате дали предлагат подобна услуга. В повечето случаи отключването на телефона ще ви струва малка сума, но все пак трябва да го имате предвид.

Също трябва да уточним, че ако договорът ви към настоящия ви мобилен оператор не е изтекъл, но вие искате да се прехвърлите към друг, ще трябва да платите неустойки или просто да изчакате срокът му да изтече.

Колко ще спестя от план само със SIM карта?

Това колко ще спестите зависи изцяло от вашите предпочитания и от това към какъв план ще се включите. Но в случаите със SIM Only плановете, вие плащате само за услугите, които ви предлага мобилният оператор, не и за мобилен телефон.

Нека дадем и един пример – с план към Virgin с 450 безплатни минути и 450 безплатни текстови съобщения и мобилен телефон ще плащате по 30 паунда на месец. Ако вземете план само със SIM карта, отново към тях, ще получите 500 безплатни минути и неограничен брой текстови съобщения и то за 18 паунда на месец.

Дали подобен план ще бъде подходящ за мен?

Плановете само със SIM карта са по-изгодни и са най-подходящи за хората, които искат да намалят месечните си разходи за мобилен телефон, както и за тези, които искат да получат възможно най-много срещу парите си. Но ако вие сте човек, който харесва новите технологии и се стремите винаги да сте в крак с модата, този тип планове едва ли ще ви допаднат, заради това, че не можете да си вземете нов мобилен телефон с тях.

Ако не ви пречи, че ще трябва да използвате стария си телефон и искате да ползвате изгоден план, горещо ви препоръчваме да обмислите опцията за включване към SIM Only мобилен план.

Категории