Почивки и ваканции в страната и чужбина

Как да спестим пари, когато пътуваме в чужбина?

Ако възнамерявате да заминавате в чужбина, добра идея е да планирате всичко предварително, без да залагате на импровизации в последния момент. Независимо дали отивате на почивка, по работа или на гости на близки и приятели, планирайте добре пътуването си, защото така може да спестите пари и да избегнете неприятни изненади.

В тази статия ще ви дадем няколко съвета, които да ви бъдат от помощ, когато решите да пътувате в чужбина , както и някои начини и трикове, чрез които може да спестите, докато си почивате.

  • Ползването на мобилен интернет докато сте в чужбина може да ви донесе много нежелани разходи

Освен ако нямате мобилен план, който включва мобилен интернет и трафик в роуминг (обикновено това е бизнес план, често – доста скъп), съществува вероятност да платите стотици, дори хиляди паунди в края на месеца. Когато пътувате из страните в Европейския съюз, има фиксирана такса за изразходван мегабайт в роуминг от 0,70 евро, но в държавите извън ЕС, таксата за мегабайт може да достигне до 10 паунда.

Ако искате да си починете от стреса на звънящия телефон и да нямате нежелани разходи, когато сте в чужбина, можете направо да изключите телефона си и да го включите чак когато се приберете. Разбира се, този вариант не е подходящ за хора, които са дотолкова привикнали с телефона си, че липсата му би ги стресирала още повече, както и за хора, които са заминали по работа и не могат да си позволят да останат без телефон. В такъв случай просто се убедете, че сте изключили ползването на мобилен интернет от телефона докато сте в чужбина и сте старайте да не го пускате, докато не се приберете.

  • Използвайте „умните“ устройства за навигация в повече от 50 страни по света

Ако разполагате със смартфон или таблет с вграден GPS, можете да го използвате за навигация из непознатите места в чужбина. Някои апликации не изискват мобилен интернет, но трябва да свалите предварително картите за тези страни. По този начин ще спестите много пари, които иначе щяхте да платите за ползването на услугата в роуминг. Някои карти могат да бъдат сравнително големи като размер, затова е добре да ги изтеглите докато сте свързани към домашната си или друга безжична мрежа. Пример за приложение, в което картите са предварително заредени е NavFree, има вариант за iOS и Android или Sygic, което е за Android базирани смартфони.

  • Консултирайте се с мобилния си оператор за възможните оферти при заминаване в чужбина

Ако ви се налага да използвате много и често мобилния си телефон, докато сте в чужбина е най-добре да се свържете с мобилния си оператор и да попитате дали е възможно да си доплатите за допълнителен пакет към тарифния ви план, в който да има включени минути за разговор, текстови съобщения, мобилен интернет в роуминг и каквото още ще ви трябва. Така ще платите доста по-малко, отколкото ако ви таксуват в роуминг, без да имате активиран допълнителен пакет.

Друг вариант е да си потърсите и закупите евтина предплатена карта към мобилен оператор след като пристигнете в съответната страна.

  • Потърсете си авиокомпания, с която да летите възможно най-изгодно

Не бързайте веднага да си купувате билет от първата авиокомпания, за която се сетите. Посетете някой от многото интернет сайтове за сравнение на цените на билетите и изберете най-изгодния вариант за вас. В интернет има много такива сайтове, например www.SkyScanner.net.

  • Проверете дали имате Европейска здравноосигурителна карта (EHIC) и дали е валидна все още

Ако смятате да пътувате из Европа, би било добра идея да си извадите Европейска здравноосигурителна карта или ако вече имате, да проверите дали все още е валидна. Тази карта ви дава правото на безплатни прегледи и лечение при спешни случаи (когато това е възможно) във всички държави, които членуват в Европейския съюз и освен това изваждането й е напълно безплатно. Имайте предвид, че EHIC не е заместител на пътническата застраховка, защото картата ви дава само право на безплатни медицински прегледи и евентуално лечение.

  • Не правете покупки в последния момент от магазините на летището

Подгответе си багажа внимателно и си купете предварително всичко, от което бихте имали нужда. Покупките на летището често излизат доста скъпо, затова, ако разполагате с ограничен бюджет,  не ви препоръчваме да пазарувате от там.  Дори и да се сетите в последния момент, че сте забравили нещо, не трябва да се паникьосвате –  когато пристигнете в съответната държава, ще можете да го купите от магазин, в който цените със сигурност ще са по-ниски, отколкото в тези на летищата.

Изключение правят стоките от безмитните магазини след проверката за сигурността – парфюми, цигари, алкохол и др. п. Все пак, ако е възможно, е добре предварително да проверите на какви цени се продава във вашата страна това, което ви е необходимо, защото и безмитните магазини не винаги предлагат най-добрите цени.

  • Не обменяйте пари на летището

Ако искате да обмените валута в обменните бюра по летищата, най-вероятно че ще ви предложат доста неизгоден курс. Потърсете други места за обмяна или ако ви трябват спешно пари – обменете малка сума, колкото да си свършите работа, а останалите обменете на друго място.

  • Възползвайте се от пакетна услуга, ако искате да заминете на почивка

Ако възнамерявате да заминете на почивка в чужбина за 7,10 или 14 дни, може да се възползвате от пакетна услуга, за да спестите пари. Най-често тези пакети включват цена за полет (отиване и връщане), настаняване и храна. Колкото по-рано решите къде ще почивате, толкова по-добре, защото е възможно при по-ранно закупуване на пакетна услуга до съответната дестинация, тя да ви излезе още по-евтино.

Все пак, проверете цените на хотелите и самолетните билети поотделно, понякога може да попаднете на по-добри оферти, ако си платите за всичко поотделно. Не забравяйте да помислите за трансфер от летището или друг начин, по който да се придвижите до хотела си.

Категории