Жилище

Как да спестите от сметките за отопление, чрез топлоизолация на дома ви

Какъв по-добър начин да задържите топлината вътре в дома ви и да спестите от сметките за отопление през зимата, от това да си сложите изолация. Изолираната къща е по-топла през зимата и температурите навсякъде са еднакви, няма по-топли или по-студени стаи, а през лятото из цялата къща ще е по-хладно без да е нужно да пускате климатик.

Изолация на тавана

Изолацията на тавана или таванското помещение, ако имате такова, пречи на топлината да излиза през него. Всички знаем, че топлият въздух е по-лек и се издига нагоре, затова изолацията на тавана е много добро решение, за да задържите топлината в къщата си. Един от най-разпространените материали за изолация е стъклената вата, която със поставянето ще ви излезе около 300 до 500GBP. Това разбира се, зависи от това колко е голям тавана, а ако трябва да се изолира цяло таванско помещение, може цената на изолацията да скочи драстично. Но след като инвестирате, ще спестите около 150GBP на година, като за период от 40 години това прави около 6000GBP, което значи, че в дългосрочен план ще си изплатите вложените пари и освен това, отоплението в къщата ви ще е много по-добро от преди.

Ако имате таванско помещение, което ползвате за склад, може да изолирате само пода му, като по този начин топлината от долу няма да минава към него и да се разпръсква, но ако искате да го ползвате като допълнително спално помещение или стая, ще трябва да инвестирате повече и да изолирате тавана и стените, за оптимален резултат. Препоръчителната дебелина на изолацията за таванско помещение е 270мм, затова сложете такава или ако имате по-тънка, може да я удебелите за най-добър ефект.

Изолация на стените

Около 35% от топлия въздух се губи през студените външни стени. За да избегнете тази загуба, е добре да ги изолирате, като поставите изолация поне в кухините на външните стени. Разбира се, цялостна външна или вътрешна изолация е препоръчителна, но ако нямате финансовата възможност да направите такава, поставянето на стъклена вата в кухините на външните стени е добра алтернатива.

Изолацията на кухините ще ви струва около 250-300GBP, като на година ще спестите около 125-150GBP и съответно инвестицията ви за нея ще се изплати за 2 години, като дома ви отново ще е по-топъл и енергоспестовен.

Изолация на пода

Поставянето на изолационна пяна между напречните дъски на пода ще попречи на студения въздух да влиза през фугите и по този начин топлият въздух ще се задържа по-дълго в стаите. Минерална вата и различни разновидности на стиропор също са добро решение за изолация на пода. Те се използват за изолация на подове с ламинат и паркет, защото през тях минава повече студен въздух. Цените започват от 40GBP нагоре за квадратен метър и годишно може да спестите около 60-70GBP.

Изолацията на пода е от съществено значение и при поставяне на подово отопление. Тя е скъпа, но също си заслужава и се изплаща с времето, защото топлината се разпространява из цялата къща чрез пода.

Еко изолация

Изолацията с овча вълна е по-екологична в сравнение със стъклената вата. Тя обаче е по-скъпа, с около 20GBP на квадратен метър. Според някои хора, изолацията със овча вълна не е рентабилна, тъй като предлага същото качество на изолация като стъклената вата, но е по-скъпа.

Ако сте решили да изолирате дома си, преди да започнете поискайте съвет от специалист, който се занимава с изолация. Той ще ви обясни по-добре тънкостите и ще ви информира колко ще ви струва изолирането на дома ви, а ако не смятате, че можете да се справите сами със задачата, може дори да го наемете да го направи вместо вас.

About the author

Daniel

2 Comments

Click here to post a comment

 • Ako stava vapros za UK pove4eto golemi energiini dostavchichi predlagat bezplatno za klientite si – izolacii na tavan i steni – nai-malko . zavisimost ot tipa sgrada dori i van6ni izolacii … ima i novi ne6ta ot poslednite niakolko meseca… dori , v dobavka ….

 • Не мога да се съглася напълно с тази статия! Говори се за употребата на материали като натурална /овча/ вълна и стиропор, но тези материали са горими! Можете да си запълните пространството между гипсокартоните и със … СЛАМА. ДА! Хем е почти безплатна, хем резултата е почти същия. Недостатъка е, че може да гори!
  Според мен използването на минерална вата или известната ROCK WOOL е по-добро. Едно уточнение! Съществува стъклена вата и базалтова вата /rock wool/. Стъклената вата може да се произведе дори от отпадно стъкло, базалтовата /каменната/ вата се произвежда от определен вид камък, скала… Базалтовата е по-скъпа, но е и малко по-добра от стъклената.
  Топлоизолатора в действителност е ВЪЗДУХ! Целта е пространството да се запълни с материал с ниска топлопроводност /такъв е й въздуха/, и да не се дава възможност на въздуха да се движи, за да не пренася топлината. На много топлоизолационни панели или изолации за тръби може да видите наличието на алуминиево фолио. Това фолио служи като ОТРАЖАТЕЛ /огледало/ което отразява пропуснатата топлина обатно. /Отразява инфрачервеното лъчение/.

  Характерно нещо за пенелите от …/тези твърдите панели/, независимо под какво търговско име са, те са все от СТИРОПОР! Wikipedia /polystyrene/ или /полистирен/ на български. Материала е един и същи и неможе да се избяга много далече от същтността му. Отличен топлоизолатор до към 100*С, но може да гори!!!
  За повече информация, питайте!

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!