Жилище Пари и финанси

Как да спестите пари от сметките си

Ако смятате, че плащате сравнително високи суми всеки месец, то в тази статия ще прочетете полезни съвети, за това как да намалите сметките си за вода , газ, електричество, домашен телефон,  интернет и мобилен телефон.

Спестете от сметките си за домашен телефон и интернет

Открийте най-добрите телефонни тарифи за вас.

Първа стъпка – Звъннете на настоящата ви компания.

Уверете се, че доставчикът ви ви предлага най-изгодните тарифи за вас. Не губете време в търсене онлайн, просто вдигнете телефона и се обадете, винаги е по-добре да говорите лично. Попитайте за вашето месечно потребление и да проверят според него дали има по-изгоден вариант за вас.

Питайте така, че да оставите убеждение в тях, че имате намерение да ги смените. Те ще направят всичко възможно, за да ви запазят като абонат и ще ви предложат специални оферти и пакети, особено ако им споменете за по-ниски тарифи, които сте видяли в друга компания. Не бързайте да се съгласявате веднага с новата оферта, освен ако не ви се струва изключително изгодна и привлекателна. Ако не е така, просто я запомнете и преминете към втората стъпка.

Втора стъпка – Сравнете предложените ви оферти от различните доставчици.

Да сравните и изберете оферта на друг доставчик, ако се налага отнема само минути. Просто бъдете сигурни колко често ползвате дадените услуги, както и други детайли, преди да изберете новият си пакет.

–          Често ли ви се налага да използвате домашния телефон?

–          Кога правите обаждания най-често – през деня , вечерта или през почивните дни?

–          Междуградски повиквания ли имате повече или национални и международни?

След като сте си изяснили  тези неща, може да сравните предложените ви пакети от настоящия и други доставчици и да изберете най-изгодния за вас.

Още съвети:

–          Плащайте сметката си чрез Директен дебит (Direct Debit) – така в повечето случаи получавате намаление от сметката. Ако не плащате по такъв начин, звъннете на доставчикът си и го попитайте дали ще имате отстъпка при такъв вид плащане и за повече информация като цяло.

–          Използвайте услуги за домашен телефон и интернет от един и същ доставчик  – винаги е добре да помислите да ползвате двете услуги заедно, така вашият доставчик вероятно ще ви предложи „пакетна“ цена, която ще е по-ниска и изгодна.

–          Ако имате затруднения с плащането на сметките си, позвънете на доставчикът си моментално. Някой от тях предлагат „социални тарифи“ , за хора, които имат нужда. Тези тарифи не винаги са рекламирани от доставчиците и затова се обадете и попитайте, веднага след като усетите, че имате нужда.

Няколко стъпки за това как да спестите и от сметките за интернет.

Първа стъпка – Обадете се на вашият доставчик и поискайте своя МAK адрес (MAC Code) и попитайте за вашето потребление.

Защо?

–          Като знаете тези неща е много по-лесно да смените доставчика си.

–          По този начин ще намекнете на настоящият доставчик, че имате намерение да го смените.

В момента в който поискате да ви кажат вашия МАК адрес, ще ви прехвърлят към друг отдел във фирмата, който ще ви предложи различни отстъпки, увеличения на скоростта и други, само за да не ги сменявате.

Втора стъпка – Сравнете офертите на настоящия и други доставчици .

Повечето доставчици имат собствени сайтове, което ще ви помогне да сравните цените и офертите им бързо.

Преди да изберете оферти, се уверете, че няма да надхвърлят вашето потребление и изисквания и по този начин да плащате повече :

–          Каква скорост ви удовлетворява? – На повечето хора скорост от типа на 10Mbps (мегабита в секунда) им е достатъчна, но ако повече от 3-ма души ползват интернета, може да им се стори недостатъчна.

–          Какъв лимит на данни ви стига? – Месечен лимит от 5Gb (гигабайта) e достатъчен за сърфиране из мрежата. Ако ползвате интернет за сваляне на музика, филми и компютърни игри, тогава ще е добре да се ориентирате към пакет без лимит, който обаче ще е по-скъп.

Спестете от смеките за мобилен телефон

Абонаментът ви към даден оператор изтича – да преподпишете ли или да го смените?

Ако плащате за минути и текстови съобщения, които така и не ползвате или просто ги надвишавате и по този начин плащате огромна сметка всеки месец, вероятно сте на грешен тарифен план.

Дори и да се вмествате добре в месечния ви план, винаги има какво още да се желае и откъде да се поспести. Затова винаги проверявайте за по-изгодни оферти на други оператори или ако вашият е пуснал такъв.

Обадете се на вашият оператор. Попитайте го за вашето потребление (разговори, съобщения, мобилен интернет и т.н.), дали в момента сте на оптимален пакет или тарифа и дали може да ви предложи нещо по-изгодно.

Има две причини за да попитате за вашето потребление:

–          След това ще проверите по-лесно офертите на други оператори

–          Ще намекнете на настоящият ви оператор, че имате намерение да го смените и така може да ви бъдат предложение допълнителни отстъпки, минути и др.

Ако ви предложат добра оферта, може да преподпишете абонамента си към тях, но в никакъв случай не бързайте и проверете офертите на други оператори.

Винаги проверявайте какво е покритието около вас.

Ако решите да смените оператора, преди да го направите, се подсигърете, че той има добро покритие в местноста където се намирате, за да не останете неприятно изненадани.

Спестете от сметките за газ и елетричество

Може с години да ползвате един и същ доставчик на електроенергия и газ, но това не значи, че няма друг който да предлага по-изгодни цени и така да си спестите една добра сума годишно с която може след това да си направите подарък или дори да отидете на почивка.

Основни неща при смяна на доставчикът ви на газ и електроенергия.

Какво трябва да знаете:

–          Името и тарифите на настоящият ви доставчик.

–          Колко електроенергия използвате. Това е в kW/h (киловат/час) – можете да откриете информацията на вашата бележка за електричество или като звъннете на доставчика си.

След това следвайте тези стъпки:

–          Проверете дали е подходящото време за смяна на доставчика – проверете дали имате сключен договор за определен период, защото, ако е така, трябва да изчече и тогава да смените доставчика си, иначе ще се наложи да платите неустойки.

–          Решете дали е изгодно за вас да преминете на фиксирана тарифа – да сте на фиксирана тарифа, значи, че цената която плащате за газ и електроенергия няма да се промени за периода от договора ви. Ако ви притеснява, че цените им може да се повишат и да нямате възможност да плащате сметките си, тогава да преминете на фиксирана тарифа може да се окаже изгодно за вас. Така ще знаете какво трябва да платите всеки месец и да планувате плащанията си предварително. Но ако пък не ви пречи сметката ви да е „непредвидима“ и се надявате цените да се понижат, тогава няма смисъл да преминавате на подобна тарифа.

–          Не винаги е по-изгодно да използвате един доставчик за газ и електроенергия. Проверете преди това.

–          Плащайте сметките си чрез Директен дебит (Direct debit).

–          Проверете поддръжката на новоизбраният доставчик и данните, които води за клиента – ако поддръжката им е добра при аварии и др. и данните, които водят са точни, а не надписват сметките, то значи доставчикът е надежден и ако цените му са изгодни за вас, можете спокойно да смените настоящия с него.

За да спестявате от електроенергия, не всичко опира до смяната на доставчикът. Най-ефективният начин е самите вие да спестявате чрез икомония.

Пестите електроенергия, пестите и пари

При смяна на доставчикът на електроенергия, може да усетите малка разлика в сметките, но чувствителната разлика зависи от това как вие пестите енергия.

Няколко съвета как да спестите електроенергия:

–          Намаляйте си термостата – като намалите термостата дори с 1 градус, това може да ви спести около 10% от месечната сметка или около 55GBP годишно.

–          Гасете лампите когато не сте в стаята.

–          Пълнете догоре пералнята, сушилнята и съдомиялната – едно пълно пране например пести повече енергия, отколкото две пранета при наполовина пълна пералня. Перете дрехите си на 30 градуа и не използвайте сушилнята, ако не ви е наложително.

–          Не топлете повече вода, откокото ви е необходима – не е задължително да чакате бойлера да стопли водата до край, след като няма да я използвате всичката. Стоплете си колкото ви е нужно и така ще усетите чувствителен спад в месечната сметка.

–          Използвайте енергоспестяващи крушки – ако не сте преминали на такива, ще е добра идея да го направите. Работят до 10 пъти по-дълго от обикновените крушки и не струват много по-скъпо. Като използвате само една такава крушка, може да намали сметките ви с около 55GBP докато не изгори.

Инвестиции за да направите дома си по енергоспестовен.

Да похарчите малко за да спестите много след това е особено добра инвестиция.  Ето някои от нещата, които може да направите в дома си:

–          Да сложите изолация или да я подобрите, ако вече имате.

–          Да смените бойлера си и други електроуреди със енергоспестяващи такива.

–          Да сложите соларни панели на покрива, както и други подобни технологии.

Спазвайки дори само някои от тези съвети, може да усетите положително влияние върху сметките ви.

About the author

Daniel

1 Comment

Click here to post a comment

  • […] Повечето хора търсят начин за припечелване допълнително защото имат дупки в бюджета, които трябва да запълнят, но не се замислят, че това не е единствения начин за справяне с проблема. Спестяването и намаляването на различни разходи също може да подобри вашето финансово състояние значително. Като за начало се опитайте да пестите от битовите разходи, а именно сметките. За да разберете как да стане това ви препоръчваме да прочетете статията ни на тема „Как да спестите пари от сметките си“. […]

Категории