Обща информация

Как да спрем нежеланите рекламни обаждания към мобилния ни телефон

 

Милиони потребители на британските мобилни оператори вече могат да спрат нежеланите рекламни обаждания, чрез услуга, която телекомуникационният регулатор „Офком“ въведе наскоро.

Услугата на регулатора се активира посредством изпращане на текстово съобщение (СМС) и ограничава досадните рекламни обаждания от трети страни. При изпращане на съобщението системата регистрира мобилния номер, от който е изпратено и вече рекламните обаждания към него без повторно разрешение стават незаконни.

Нововъведението на „Офком“ е облекчение за милиони, на чийто мобилни телефони непрестанно звънят непознати номера, за да им се рекламират и предлагат различни стоки, услуги и инвестиции, често измамни.

Чрез този абонамент за услугата потребителите няма да могат напълно да спрат получаването на нежелани рекламни обаждания, но повечето от тях ще бъдат филтрирани.

За да влезе в действие изцяло услугата, някои абонати ще трябва да изчакат до 28 дни от деня на изпращане на текстовото съобщение.

Друго нещо, което трябва да се отбележи е, че услугата филтрира нежеланите обаждания, но не и текстовите съобщения (СМС-ите). Регулаторът има опасения, че досадните рекламодатели ще започнат да притесняват хората с текстови съобщения.

Услугата носи името Telephone Preference Service или накратко TPS и съществува отдавна за стационарните линии, като 18,5 милиона британци вече я използват. За мобилни телефони обаче тя се използва засега едва от 2,9 милиона абонати, твърдят от „Офком“.

Ако сте решили да сложите край на досадните нежелани обаждания, можете да се абонирате за услугата като изпратите текстово съобщение на номер 78070, което да гласи „TPS” и вашият имейл адрес.

Регулационният орган твърди, че абонирането за услугата е безплатно, но някои абонати, които вече са се възползвали от нея пък казват, че са таксувани за съобщението.

Напълно безплатно може да регистрирате номера си онлайн, на адрес: http://www.tpsonline.org.uk/tps/number_type.html

Директорът на TPS Джон Мичисън заявява: „Досадните рекламодатели извършват незаконна дейност, която не е в интерес на обществото.

Министърът по интелектуалната собственост баронеса Люси Невил-Ролф, министърът, отговорен за опазването на личните данни, коментира новата услуга на TPS и „Офком“ така: „Нежеланите обаждания могат да бъдат крайно досадни и изнервящи. Те могат да причинят дискомфорт и стрес, особено на възрастните хора и други по-уязвими членове на обществото. Правителството е решено да се бори с  този проблем, затова и предоставяме тези мерки“.

About the author

Daniel

3 Comments

Click here to post a comment

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!