Обща информация

Как да удължим живота на батерията на смартфона си

Независимо дали притежавате най-нов модел смартфон от върхов клас или продължавате да използвате няколкогодишния си доверен смартфон, всички тези умни устройства имат един основен проблем – бързото изтощаване на вградената батерия.

Малко модели смартфони могат да издържат повече от един ден без зареждане при активно ползване – разговори, интернет, социални мрежи и игри. На по-голямата част от активните потребители на смартфони им се налага често да зареждат устройството си – поне веднъж дневно, а при някои дори по-често. Това се приема за нормално в някакви граници, особено ако не ви затруднява да включите телефона в зарядното, когато имате достъп до електрическа мрежа на удобно място – у дома, в офиса или в колата.

Но какво става, когато сте навън, пътувате или просто сте забравили зарядното си устройство, а имате нужда от смартфона си, най-малкото, за да продължите да използвате базовата му функция – разговорите?

Най-добрият вариант за спасение в подобна ситуация – допълнителната батерия или външна батерия

Ако използвате активно смартфона си по цял ден и батерията никога не ви стига, можете да си купете резервна, като разбира се не забравяте да я поддържате заредена.

Собствениците на телефони без възможност за смяна на батерията също не трябва да се притесняват, защото и за тях има решение – външната батерия. Можете да си купите външна батерия. Според капацитета й, могат да се намерят батерии на цена между 20 и 100 паунда. Когато имате нужда от дозареждане, включвате телефона към нея и допълнителната батерия зарежда батерията на телефона.

Външните батерии са подходящи не само за захранване и зареждане на смартфони, те са съвместими и с таблети и други преносими устройства.

Ако нямате допълнителна или външна батерия, може да използвате някои начини и трикове, с които да удължите живота на батерията на устройството. Вижте ги:

Намалете яркостта на екрана

Екранът на телефона консумира голяма част от заряда на батерията, особено ако яркостта му е усилена над половината. Използвайте настройките за яркост на смартфона, за да я намалите, според личните си предпочитания и оставащия заряд. Добре е да я оставите на автоматичен режим или да я намалите докрай в моменти, когато батерията ви е изтощена. Имайте предвид, че при тази настройка, ако сте навън и е прекалено слънчево, е възможно да не виждате добре какво се изобразява на екрана.

Преминете в самолетен режим

Ползването на мобилна мрежа, безжичен интернет и блутут свързаност също консумират много от заряда на батерията. Добрата новина е, че всеки смартфон има опция за включване на самолетен режим, който ги изключва и така можете да спестите доста батерия.

Този начин за пестене от батерията е подходящ само ако не очаквате да ви позвънят или вие нямате намерение да се обаждате на никого. Ако искате да получавате обаждания или СМС-и или да ползвате интернет, е добре да изберете друг начин, защото при включен самолетен режим, приемането и изпращането на сигнал и данни от сим картата ви ще бъде блокирано.

Изключете безжичния и мобилния интернет, както и блутут връзката

Ако самолетният режим е прекалено крайна мярка за вас или нямате възможност да се откъснете от цивилизацията по такъв начин, можете само да изключите ръчно безжичния и мобилния интернет, както и блутут свързаността. Така излишните модули на смартфона ви няма да работят, но ще можете да провеждате разговори. Имайте предвид, че при този вариант някои други апликации, които изискват интернет, също няма да работят, например картите на Гугъл (Google maps)

Изключете GPS модула, ако не го ползвате

Има много приложения, които изискват включен GPS модул, за да следят местоположението ви, но ако на вас в момента не ви трябва подобна екстра, например ако не възнамерявате да ползвате навигация, можете спокойно да го изключите. Така ще спестите значително количество заряд, а ако случайно ви потрябва GPS свързаност, можете да го включите по всяко време.

Проверявайте ръчно имейлите си, Туитър и Фейсбук

Автоматичната проверка и известяване за новините от тях са удобни, особено ако сте активни в комуникацията чрез имейли и в социалните мрежи, защото при всяко получено съобщение, получавате известие. Но тази екстра ползва интернет, безжичен или мобилен, за да се обновява периодично, а както вече ви е известно, това се отразява негативно върху заряда на батерията ви. Затова по-добре изключете автоматичната проверка и известяване, поне докато не включите отново смартфона към зарядното и ако ви се налага – проверявайте ръчно за нови имейли и съобщения от време на време.

Ограничете слушането на музика, гледането на видеоклипове и игрите

Може да ви е наистина скучно, особено ако сте на дълъг път, но ако нямате много оставащ заряд на телефона, по-добре ще бъде ако ограничите слушането на музика, а най-вече – гледането на клипове и играенето на игри, защото последните две изтощават батерията много бързо.

Заключвайте смартфона, когато не го ползвате

Ако имате навика след като използвате устройството да го оставите в джоба или на масата и да чакате да се заключи само след време, по-добре го променете, защото така хабите повече заряд на батерията.

Вместо да оставяте екрана да работи известно време докато изгасне сам, след като приключите с работата си на смартфона, натиснете бутона за заключване на телефона, за да изгасне моментално. Може освен това, да изберете настройка, която да го заключва много кратко време, след като не сте го ползвали, например 15 секунди. Ще се учудите колко много това се отразява на батерията.

Изключвайте приложението за камерата, когато не снимате

Когато им се налага да снимат често, например ако са сред природата или на екскурзия, повечето хора предпочитат да заснемат нещо и след това да оставят приложението за камерата включено, за да могат следващия път направо да отключат телефона си и да започнат да снимат веднага. Но по този начин приложението остава да работи, за да бъде камерата в готовност за снимки и така изтощава батерията. Затова ако прецените, че в близките няколко минути няма да ви се наложи да снимате отново, по-добре излезте от приложението и следващия път го пуснете отново.

Поддържайте температурата на смартфона умерена

Разликите в температурата скъсяват живота на батерията. Апаратът се чувства най-добре на умерена температура. Не го оставяйте на слънце или в колата през топлите месеци. През зимата пък не се препоръчва смартфонът да е във външен джоб, по-добре го дръжте във вътрешен, ако имате.

About the author

Daniel

2 Comments

Click here to post a comment

Категории