Обща информация Пазаруване

Как и къде да се оплачем когато не сме доволни от получена стока или услуга

Почти всеки човек в живота си е бил недоволен поне веднъж заради получена стока или услуга, но малка част от нас решават да се оплачат за това. Останалата част от хората предпочитат да си замълчат и се надяват следващия път да не се случва подобно нещо, но това не е редно, защото всеки трябва да търси правата си.

Някои фирми нарочно усложняват процедурата с оплакванията, за да откажат недоволните клиенти от това, но има и друго нещо – повечето хора не знаят къде и как да се оплачат.

Оплакването не е нищо сложно, така, че не се отказвайте само защото смятате, че ще загубите много време и нерви. Ако все още не сте се решили да потърсите правата си, нека ви стимулираме допълнително като ви кажем, че понякога дори може да получите и парична компенсация за това, че сте останали недоволни.

В днешно време почти всеки човек има личен компютър, лаптоп, таблет или смартфон с интернет свързаност, така, че на първо място ще ви дадем няколко предложения, къде и как да се оплачете именно в Мрежата.

Този сайт е сравнително нов, но има изключително добър замисъл. В него можете да откриете почти всяка компания и да напишете дали сте доволни или не и ако не, защо. В сайта можете и да напишете и отзив за всеки един магазин и всяка една фирма, от където сте пазарували или поръчвали услуги, като не е задължително да са само оплаквания. Освен оставянето на отзиви, вие можете и да се свържете с представителн на фирмата и да разрешите проблем, ако има такъв. Сайтът е напълно безплатен и лесен за употреба, така, че всеки от нас би трябвало да се справи.

  • Оплачете се в социалните мрежи.

Facebook, Twitter и Google+ са утвърдени социални мрежи, където вашето оплакване няма да остане незабелязано. Преди всичко когато искате да се оплачете публично, трябва да се стараете да спазвате добрия тон и култура, независимо колко сте ядосани и разгневени в този момент.

Един от начините да се оплачете в социалните мрежи е просто да напишете подробно на стената си какво се е случило и защо не сте доволни от някоя компания. Не забравяйте да направите публикацията видима за всички, защото така има по-голям шанс да я видят повече хора.

Вторият начин е насочен повече към фирмата, от която се оплаквате и към евентуално разрешаване на проблема, отколкото към хората и към това да ги информира. Той се състои в това да потърсите официална или фен страница на съответната компания в социалните мрежи и да се оплачете там. Отново напишете подробно какво се е случило, защо не сте доволни и какво бихте желали като компенсация за вашето недоволство.

Ако Интернет не е мястото където искате да се оплачете, можете да го направите и директно по телефона, като се обадите на телефона за клиенти на съответната компания (ако няма такъв използвайте просто някой от оставените телефони за връзка). Друг вариант е да се върнете в магазина или офиса, където не сте останали доволни и да се оплачете на място. Така евентуалните проблеми могат да се решат най-бързо, тъй като винаги има мениджър или отговорно лице, с които ще можете да поговорите и да стигнете до споразумение.

Ако оплакването ви е сериозно и не му се обърне необходимото внимание, можете да потърсите съвет или помощ от Citizens Advice Bureau.

Ето и няколко съвета, които ще са ви от голяма помощ когато решите да се оплачете:

  • Запазете спокойствие, независимо колко сте ядосани и изнервени. Проведете културна дискусия със събеседника си и говорете с добър и спокоен тон. Ако се държите добре, шансът да ви се обърне внимание и евентуално да се разреши проблемът ви нараства значително.
  • Не чакайте, ами се оплачете възможно най-скоро. Запомнете, че колкото повече време чакате, толкова по-малък шанс имате да потърсите правата си и оплакването ви да бъде отразено.
  • Ако процедурата по оплакването на съответната фирма е от усложнените, не се отказвайте. Просто направете необходимото проучване в интернет, разберете как можете да задействате нещата и търсете правата си. Все пак някои компании имат усложнена процедура за оплаквания с цел да откажат хората от това.
  • Преди да се оплачете, независимо дали в Интернет, по телефона или на място, формулирайте добре вашето становище и какво ще кажете, за да докажете, че сте прави. Също така ще е добре да решите предварително каква е целта на вашето оплакване – да ви върнат парите, да ви компенсират по друг начин или просто за градивна критика.
  • Пазете документите, които са ви дали от фирмата, от която се оплаквате, за да имате и доказателства. Ако ви ги искат, винаги давайте копия и пазете оригиналите за себе си. Запазете си и имената и номерата на хората, с които разговаряте, защото може да ви потрябват в даден момент, особено ако решите да се оплачете и от тях и по-специално тяхното отношение.
  • Не се отказвайте, независимо от това, че никой не ви взима на сериозно. Работата на повечето мениджъри и представители на фирми е да се правят, че не е станало нищо особено и да ви убедят, че не трябва да търсите никакви права, а дори понякога да ви откажат чрез абсолютно негативно отношение и игнориране. Затова е важно да не се отказвате, докато не получите желаната компенсация.

Спазвайте съветите, не се предавайте и сами ще се убедите, че накрая вашето оплакване ще бъде чуто и дори компенсирано.

Категории