Шофиране

Как млад шофьор може да спести от застраховка

Сумата, която трябва да заплатите за застраховка, ако сте на възраст под 25 години може да бъде наистина солена. Приблизителната стойност на една застраховка за 17-22 годишен е около 2,800GBP, но все пак има начини, чрез които да понамалите разходите си около застраховката. Ето няколко съвета за това:

Намалете риска по-всеки възможен начин.

Като докажете на застрахователя си, че не сте типичните рискови млади шофьори, ще намалите разходите си за застраховка значително. За да намалите риска за автомобила си, може да се спрете на някое от следните предложения:

–          Поставете система за сигурност – една алармена система или имобилайзер могат да намалят застраховката ви.

–          Паркирайте и шофирайте внимателно – кражбата и незначителните щети повишават цената на застраховката, затова, ако паркирате в двора си или в гараж, рискът от кражба и случайни щети от паркиращите около вас коли е по-нисък, затова и цената на застраховката може да спадне от 3 до 7 процента.

–          Намалете пробега – колкото по-малко шофирате, толкова по-ниска ще е цената на застраховката.

–          Изкарайте допълнителни учебни часове – това, че сте изкарали курса за шофьори и имате книжка, не значи, че не може да вземете няколко допълнителни часа след това, за та станете по-уверени на пътя. Има компании, които предлагат такива на младите шофьори до 12 месеца след взимането на книжката.

Не се подлъгвайте, че застраховките от трети страни са по-евтини от цялостните.

Застраховките от трети страни могат да бъдат по-евтини от цялостните, но при тях уловката е, че не покриват щетите по вашия автомобил при произшествие, ако вие сте виновен за това. Те покриват щетите по другия автомобил, а тези по вашия си ги поемате вие. По този начин тази застраховка може да ви излезе по-неизгодна от цялостната.

Опитайте се да впишете още едно лице като второ отговорно към застраховката.

Вписвайки, някой по-възрастен член от семейството като второ отговорно лице, което ще шофира автомобила ви от време на време, може да намали цената на застраховката драстично, затова опитайте да го направите. Не вписвайте по-възрастното лице като главно, при условие, че ще шофирате вие, защото това е незаконно и подсъдимо. В такива случаи няма да ви се признае застраховката, ако стане инцидент.

Винаги известявайте застрахователя си за всичко необходимо.

При правенето на застраховката трябва да кажете, ако сте имали произшествия в близкото минало, имате модификации по автомобила и колко мили приблизително изминавате на година или планувате да изминете. Така ще покажете, че сте честни и отговорни. Когато за напред има промени по подадената информация, винаги ги съобщавайте, по този начин застрахователят ви ще види, че сте сериозен клиент и може да намали от цената за напред.

Не модифицирайте автомобила си.

Често допълнителната модификация се счита за допълнителен риск и повишава сумата на застраховката. Затова, колкото и да мислите, че е готино, преди това помислете за допълнителните пари, които ще извадите от джоба си за това.

Не лъжете застрахователя.

Помнете, златното правило е никога да не лъжете за каквото и да било. По този начин само си вредите и ако ви хванат в лъжа, могат да не ви признаят застраховката или да ви осъдят, според това колко тежко е провинението ви. Винаги казвайте истината, и така за напред, когато застрахователят ви се убеди колко сте сериозни, може да реши да ви намали от цената на застраховката.

Опитайте да застраховате няколко автомобила, ако е възможно.

Ако живеете с родителите си например и имате два или повече автомобила, може да се договорите с вашия застраховател да сключите застраховка за всичките при тях и по този начин да получите отстъпка за това.

Помнете, че типа на автомобила има значение.

Кубатурата на мотора, годината на производство, цената и другите фактори са от значение при застраховането. Затова изберете автомобил според нуждите ви, който да ви върши работа и по този начин намалете от разходите си за застраховка.

Сравнявайте цените при различните застрахователи.

Винаги преди да си направите застраховка, разгледайте обстойно и внимателно цените на различните застрахователи. Има много сайтове, в които може да бъдат сравнение, затова никога не избързвайте със сключването на застраховката.

Възползвайте се от специалните полици за начинаещи шофьори.

Ако шофирате по-малко, правите го извън пиковите часове и сте внимателни шофьори, може да се възползвате от застраховките за начинаещи шофьори. При тях ви поставят GPS устройство, което да следи кога и как шофирате и колко разстояние изминавате. Ако наистина сте от типа шофьори описан по-горе, тогава този метод може да намали чувствително разходите ви по застраховката.

Оглеждайте се за застрахователи, които имат промоции и отстъпки.

От време на време при застрахователните компании се пускат отстъпки за нови клиенти, както и промоции. Ако не ви е наложащо да направите застраховката си моментално, може да потърсите и да изчакате, за да се възползвате.

Тези съвети ще ви помогнат да намалите цената на застраховката ви, но ако все още не можете да си я позволите, замислете се в такъв случай дали си заслужава въобще.

Категории