Обща информация

Как могат да откраднат самоличността ви с информация от социалните мрежи

Само с три ключови детайла от личните ви данни може да бъде открадната самоличността ви и измамниците да получат достъп до вашите банкови сметки, да теглят заеми, да получат кредитни карти и мобилни телефони на ваше име.

Всичко, което им е нужно са имената ви, датата на раждане и адреса – и повечето от тези данни могат да бъдат открити в профили в социалните мрежи, например Фейсбук. И ако личните ви данни са видими не само за вас, всеки ще може да получи достъп до тях.

Една трета от пълнолетните британци с онлайн профили вписват в тях трите си имена и датата на раждане, според проучване на международната интернет-базирана агенция за маркетингови проучвания и анализи на данни YouGov. Младите хора още по-често вписват тази информация.

Проучването разкрива, че 48% от младежите на възраст между 18 и 24 години разкриват тази информация в социалните мрежи, в сравнение със само 28% от хората на възраст между 35 и 44 години.

Дори и датата и годината на раждане да не се вижда, измамниците ще могат да я разгадаят лесно, ако ваши приятели ви честитят рождения ден публично и пишат на колко години ставате.

„Не е никак трудно да се пресметне“, казва Джон Марсдън, директор в отдел „Идентификация и измами“ на кредитна агенция “Екуифакс” (Equifax).

„Датата на раждане е съществена и критична част от идентификацията, тъй като е единственият детайл, който никога не се променя. И след като веднъж е публикувана онлайн, информацията вече е публична“, казва още Марсдън.

 

Научаване на адреса и кражба на самоличността

След като измамниците имат вашите имена и дата на раждане, не е трудно да проследят и къде живеете.

Онлайн директориите пазят огромни количества информация – от адреси, телефонни номера и дори списък с ваши предишни и настоящи съквартиранти. Всичко това може да се събере, за да се разкрие вашата самоличност. Някои сайтове предлагат ограничен брой безплатни търсения и след това искат малка такса за допълнителна информация.

Следващата стъпка е да се направят фалшиви документи за самоличност, използвайки вашите данни. Тези документи могат лесно да се поръчат онлайн. Вестник „Телеграф“ (Telegraph Money) разкри един сайт, който обещава висококачествени паспорти, които включват водни знаци, микропечати и защитни нишки. Сайтът твърди, че фалшивите документи не се различават от оригиналните.

Цената на фалшив паспорт зависи от страната, от която уж ще бъде издаден. Фалшив британски паспорт струва 550 паунда, а за паспорт и фалшива шофьорска книжка искат 720 паунда. Фалшив американски паспорт струва 590 паунда. Сайтът предлага и отстъпки за редовни клиенти. Тези, които поръчат втори път, ще получат 5% отстъпка, която се увеличава до 10% за трета и четвърта поръчка и 15% за пета и всяка следваща.

Има и редица уебсайтове, които продават фалшиви сметки за комунални услуги за 25 паунда, които могат да се използват за кандидатстване за кредитна карта или заем.

 

Проба, грешка и прихващане

Всеки доставчик ще изисква специфична информация, когато обработва онлайн или лице в лице молби за кредит.

Според Марсдън, не е необходимо много време, за да се разбие системата.

Чрез метода проба-грешка, измамниците могат бързо да разберат какви данни са нужни, за да ги набавят и да кандидатстват повторно.

След като сметката е открита, измамниците ще се опитат да прихванат документи или кредитни карти от банката или друг доставчик, изпратени на вашия адрес. Много адреси са мишени, заради общите пощенски кутии – например апартаменти в блокове с отворен достъп до пощата.

 

Пазете датата си на раждане от социалните мрежи

Можете да промените настройките си за поверителност в своя Фейсбук профил, така че единствено вие да виждате датата си на раждане и други лични данни.

„Хората трябва да мислят за показването на личните им данни в социалните мрежи – потребителите не осъзнават колко ключова може да бъде датата на раждане за тяхната самоличност“, казва Марсдън.

„Случаите на измами стават все повече, като кражбата на самоличност представлява основната част от тези измами. Все повече хора във Великобритания използват социалните мрежи, особено от смартфоните си, и голям брой от тях споделят своята лична информация в тези платформи“, заключава Марсдън.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Когато ме търсите извън работно време юли 14, 2019
    Благодаря ви, че ме контактувате, но го правите извън работно време и нямам възможност да ви отговоря сега.Работното ми време е 09.00 до 18.00 в делнични дни. Работя извън тези часове, както и в почивни дни само по предварителна уговорка с клиенти.Вие е възможно да имате важен и спешен за вас въпрос и да сте […]
    Atanas Chikov
  • Получих статут от Home Office и сега какво става? юни 21, 2019
    Честито за вашия статут! Всеки ден голям брой сънародници получават статут за уседналост във Великобритания и вече имат доказателство, че са законно тук. Нека дам отговор на най-често задаваните въпроси за статути и изясним нещата около това, какво се случва, когато получите статут. След като сте кандидатствали и е взето  решение, че вие вече сте […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!