Пари и финанси Шофиране

Как може да изкарате пари от автомобила си

Рекламата върху превозни средства е навсякъде около нас. Такситата и автобусите го правят всеки ден, защо не го направите и вие с вашия автомобил? Ако нямате нищо против да се разхождате с лого върху капака на колата ви, можете да изкарвате над 200 лири месечно с много малко усилия.

Тази възможност става още по-атрактивна, когато сметнете размера на разходите по автомобила ви. По последни данни от RAC те са скочили с по-вече от 11% за 2011 г. и са достигнали средно 2,743 лири годишно. И така – защо автомобилът ви да не изкарва пари, вместо да ги харчи?

Какво представлява тази реклама?

Слагането на частично или пълно рекламно лого на автомобила ви се прави от компанията, с която ще подпишете договор.

Рекламата е от винил и може да бъде поставяна и премахвана лесно, без да се поврежда боята. Дори напротив – предпазва я от ултравиолетови лъчи, корозия и леки надрасквания. На прозорците се поставя специален прозрачен винил, който не пречи на видимостта при шофиране. Предоставя ви се и пълна гаранция срещу повреждане на боята, причинено от поставянето на рекламата.

Някои от компаниите като например Money4Space, ще изискат от вас да изминавате определен брой километри на месец, за да ви платят.

Други компании като Comm-motion няма да искат от вас да променяте навиците си, но ще пригодят вашия маршрут към нуждите на рекламодателя.

Повечето компании приемат всякакви размери автомобили – от големи ванове до малки кабриолети, като рекламите ще бъдат специално оразмерени за вашия автомобил.

Предпочитани, разбира се, са по-новите автомобили и тези, които са в добро състояние. Едно от условията е да не използвате автомивки, докато рекламата е върху автомобила. От компанията Comm-motion пък искат от вас да измивате колата си ръчно поне веднъж на две седмици и незабавно да съобщавате за повреди на автомобила или рекламата.

Кандидатстване

За да кандидатствате за поставяне на реклама на вашия автомобил, трябва да отговаряте на следните условия:

 • шофьорска книжка, в която няма регистрирани нарушения;
 • преминат технически преглед (MOT) и платена пътна такса;
 • валидна застраховка за периода на договора;
 • чисто полицейско досие.

Освен че ще изкарвате пари, с рекламата намалявате риска автомобилът ви да бъде откраднат заради уникалния му външен вид. Възможно е дори да получавате различни безплатни продукти от рекламодателя, като например мостри или значителни отстъпки при пазаруване. Повечето от рекламните компании ще ви платят, ако ги препоръчате на други хора.

Кандидатства се посредством интернет сайтовете на Comm-motion и Money4Spacе. Там има раздел „Регистрирай се” – където можете да попълните онлайн формуляр и след това трябва да изчакате от компанията да се свържат с вас. Това може да отнеме известно време поради големия брой кандидатстващи. След като преминете през процеса за регистрация и отговорите на всички условия, за вас ще бъде избран продукт или услуга, която да рекламирате.

След това оставяте автомобила си в сервиз, където рекламата ще бъде поставена. Това ще отнеме не повече от един ден, в зависимост от разстоянието ви от сервиза. В някои случаи направо ще ви посетят и ще сложат рекламата на място.

Заплащане

Към момента Comm-motion предлага три основни варианта:

 • Голяма реклама, до 220 лири месечно – целият ви автомобил е обвит с изключение на предното стъкло;
 • Класически пакет, до 185 лири – покрити са вратите, страните на автомобила, капакът и задната част;
 • Странична реклама, до 150 лири – покритие на вратите и видимата част на предния капак или багажника.

Money4Space предлага следните месечни такси:

 • Бронзова, 20 лири – покрито е само задното стъкло;
 • Сребърна, 50 лири – покрити са задното стъкло и стъклата на задните седалки;
 • Златна, 75 лири – покрити са вратите, задното стъкло и стъклата на задните седалки;
 • Платинена, 125 лири – пълно покритие с изключение на предното стъкло.

Comm-motion плаща най-много от посочените компании, но плащането се осъществява веднъж на три месеца. Въпреки че Money4Space плащат по-малки суми, получавате парите си всеки месец, което е идеално за хора, които често имат нужда от свежи пари. И двете компании превеждат парите директно в банковата ви сметка.

Срокът, в който рекламата престоява върху автомобила ви, зависи от желанието на рекламодателя и варира от 2 до 18 месеца. След премахването на една реклама на автомобила ви може да се постави друга.

Източник: BgBen

About the author

Daniel

2 Comments

Click here to post a comment

Категории