Пътуване и транспорт Шофиране

Как може да направите застраховката на автомобила си невалидна (дори и без да подозирате за това)?

Нямате право да управлявате автомобил, ако нямате валидна застраховка. Но понякога може да направите застраховката невалидна, без да знаете, и дори да нарушите закона.

Може да си мислите, че сте застраховани при кражба или повреда на автомобила ви, но има няколко неща, които могат да направят застраховката ви напълно невалидна. За някои от тях дори може и да не подозирате, че ще окажат ефект върху застрахователната ви полица или дори, че ще нарушите закона.

  1. Регистрация на адреса на родителите ви или на нечии чужд адрес

Ако сте се преместили, трябва незабавно да уведомите вашият застраховател. Това е така, защото мястото, на което живеете, оказва голямо значение на цената на вашата застраховка. При определянето на цената за застраховката се вземат предвид нивата на престъпност в района, вероятността от наводнение, както и хиляди други фактори. Цената определено зависи от района по местоживеене.

Всичко това означава, че ако предявите иск, а колата ви се води на друг адрес, застрахователите имат пълното право да отхвърлят вашият иск. И ако си мислите, че няма да ви хванат, имайте предвди, че застрахователните компании имат специални звена – разузнавателни екипи, чиято работа е да проверяват за такива неща, когато предявите застрахователен иск.

  1. Не пренебрегвайте допълнително покритие, дори и ако отивате съвсем наблизо

Дори и да шофирате на малки разстояния – например само до работа или само до гарата няколко пъти на месец, то вие трябва да имате задължително към вашата полица социална застраховка и застраховка за пътуване до работа (social and commuting insurance).

Това се налага поради причината, че ако претърпите инцидент по време на такова кратко шофиране, вашият застраховател може да откаже да ви изплати сумата, ако вашата полица е само обикновена полица (social).

  1. Промени по автомобила

Има значение ако сте сложили нов двигател, намалили сте вредните емисии и сте сложили състезателни седалки – това задължително трябва да кажете на вашият застраховател. Но все пак има и други промени, за които трябва да уведомите застрахователя си.

Всичко – стикери, затъмнени стъкла, нови колела или боя – може да промени цената на застраховката. Това означава, че ако не кажете това на вашият застраховател, има вероятност той да не уважи иска ви, ако се наложи да ви изплаща застраховка.

  1. Инцидент, за който не сте уведомили

Сменянето на странично огледало или други дребни поправки са нещо, за което е по-лесно оправите и евтино да платите сами. Но това може да се окаже голяма грешка.

Трябва да информирате застрахователната компания за всяка вреда и ако не го направите, това означава, че не спазвате условията по застрахователната полица. Информирането за всяка една вреда помага на застрахователя, ако другата страна реши да предяви претенции  по-късно, а също така означава, че щетата се отчита, ако трябва да претендирате за нещо друго.

Бъдещо искане може да бъде отхвърлено, ако застрахователят забележи щети, несъответстващи на произшествието, за което претендирате.

  1. Основният шофьор е различен от вписаният в застрахователната полица основен шофьор

Ако сте навършили 25 години и имате голям период без да сте предявили застрахователни искове, ще намалите разходите за застраховка. Поради  тази причина е съблазнително да впишете такъв шофьор като главен шофьор, докато друг, който не отговаря на тези условия, е вписан като втори шофьор.

Всъщност, това е незаконно и познато като „застрахователна измама“. Ако ви хванат, глобата е в размер на до 5 000 паунда и отнемане на 6 наказателни точки.

  1. Неочаквано повече изминати мили

Колкото повече време сте на пътя, толкова повече са шансовете да попаднете в пътен инцидент, независимо колко добър шофьор сте. Това означава, че годишният ви пробег оказва голямо влияние на размера на вашата застраховка. В някои случаи застрахователят може да реши да не плати претенция, ако пробегът ви е значително по-висок от този, който сте оценили.

Изминатите мили се виждат на таблото, така че ако автомобилът ви е достатъчно стар, можете да разберете точно колко мили изминавате за определен период от време.

Когато изчислявате колко мили изминавате средно, не забравяйте да включите и пътуването през почивните дни, седмичното пазаруване и да добавите няколко мили отгоре – по-добре е, отколкото да кажете, че изминавате по-малко мили и после да съжалявате.

  1. Шофиране с домашни животни

Според правилата за движение по магистрала, „кучетата и другите домашни любимци трябва да бъдат подходящо закопчани, за да не ви притесняват или наранят (себе си или вас), докато шофирате. Закона препоръчва употребата на каишки, клетки за котки или кучета или други приспособления, които да държат животните, докато шофирате.

Шофьори, които не са закопчали подходящо техните домашни любимци, освен че правят застраховката си невалидна, нарушават закона.

Това означава, че ако в такова положение претърпите инцидент, може да се наложи да платите всяка повреда на ВСЕКИ автомобил, който участва в инцидента, заедно с медицински и други необходими разходи.

  1. Позволявате на друг човек да управлява автомобила ви

Застраховка „пълно покритие“ (fully comprehensive car insurance) на автомобила често ви позволява да управлявате чужд автомобил. Но има голяма разлика между полицата, която друг има на автомобила си и вашата лична застрахователна полица.

Голям брой полици не позволяват хора под 25-годишна възраст да управляват чужд автомобил, същото се отнася и до хората, чиято работа е по-рискована, например, ако са в автомобилният бизнес.

Има и други рискове, но тези, които имат покритие, често не осъзнават докъде стига това покритие.

Застраховките „пълно покритие“, които влкючват възможността да се управлява чужд автомобил, почти винаги предоставят само правният минимум – т.е. покритие „отговорност към трета страна“ (third party).

Това означава, че ако ударите някой или не можете да докажете нечия чужда вина, другият ще има възможност да предяви претенция. Но вие ще имате отговорността за покриването на разходите по поправката на вашият автомобил и няма да получите обезщетение за евентуални наранявания, които може да сте получили.

Също така, ако дадете автомобила си на някой, който няма застраховка по някаква причина, глобата, която ще понесете е средно 271.30 паунда плюс 6 точки, а в някои случаи може да имате забрана да шофирате.

  1. Сменили сте работата си наскоро или са ви повишили

Едно от нещата, които застрахователите гледат, когато определят размера на вашата полица, е това каква е работата ви. Дори и минимални промени могат да намалят или повишат размера на вноската. Например един учител по музика се предполага, че понякога носи в колата си скъпи музикални инструменти, докато учителите по английски език – не.

Това означава, че трябва да уведомите застрахователите за всяка една промяна в работния ви статус. Ако не сте го направили, няма да можете да предявите претенции по-късно, ако се наложи.

  1. Пари за превоз, безплатни превози и споделяне на пътувания

Организирането на споделено пътуване може да ви спести пари. Но някои застрахователни полици изключват покритие при такова пътуване, независимо дали водачът спестява от това или не. Дори и при полици, които позволяват това, може да откажат покритие, ако имате печалба от организирани пътувания, въпреки това някои застрахователи позволяват да бъдат дадени пари за гориво или такси при пътуването.

Но в момента, в който вие започнете да печелите от това, че возите някого, може да бъдете класифициран като „такси“ и полицата ви да стане невалидна.

About the author

admin

Добави коментар

Click here to post a comment

Категории

Популярни