Кредитни и дебитни карти Лични заеми (personal loans) и ипотечни кредити (mortgages) Пари и финанси

Как се формира вашият кредитен рейтинг?

Когато кандидатствате за кредит, заемодателите искат да са сигурни, че можете да си позволите нови заеми. За тази цел те обикновено изчисляват една рамка на вашия потенциален рискови индекс, чрез която оценяват шансовете ви да изплатите дължимия кредит.

Как кредиторите изчисляват вашата кредитна оценка

За тази цел се ползва информация от няколко различни източника, които могат да включват:

– Вашият кредитен доклад – информацията от кредитната ви история, потвърждаваща вашата самоличност.

– Кандидатурата ви – защо искате заема, какво работите и какъв доход имате.

– Информация за миналото ви – ако и към момента сте им клиент, те ползват информацията за вас, с която вече разполагат.

В кредитната оценка не се отчита вашият пол, религия, раса или етнически произход.

Различните заемодатели дават различни кредитни оценки

Тъй като кредиторите имат различен опит и очаквания, те взимат предвид различни фактори и дори е възможно да изчисляват по различен начин едни и същи фактори. Например, един и същ кредитор може да оцени различно кандидатура за ипотека и кредитна карта.

Кредитната оценка се променя с течение на времето, тъй като вашите обстоятелства също се променят. Например, изплащането на един заем може да доведе до повишаване на кредитната оценка, а пропускането на няколко вноски може да я намали. Винаги е добре да проверявате вашето кредитно досие, преди да кандидатствате за кредит. Така можете да забележите област, която е възможно да подобрите.

Не съществува вълшебна оценка

Заемодателите използват собствени формули за изчисление на кредитна оценка и определят различни прагове за одобряване на кандидатурата. Тези прагове могат да бъдат различни в зависимост от вида кредит, за който кандидатствате, затова е възможно да бъдете одобрени за овърдрафт или кредит за мобилен телефон, но да получите отказ за автомобилен заем. Кредитори, които специализират например в работа с клиенти с по-ниски доходи, могат да отпуснат заем на хора, които са получили отказ от други банки.

Източник: в-к „БгБен“

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • ОФЕРТА, ОФЕРТА, ОФЕРТА Зелена карта за общ работник в строителството само за 600 паунда! октомври 21, 2019
    Сънародници вече се възползваха от тази оферта, всяка седмица някой получава CSCS  карта на тази цена. Ако искате и вие да се възползвате от тази оферта направете следното. Информирайте се, че нашата фирма предлага съдействие за CSCS карта за общ работник с цени от 187 паунда до 330 паунда. След това когато ние ви кажем, […]
    Atanas Chikov
  • Как работи един бизнес в капиталистическия свят. септември 25, 2019
    Всеки един бизнес има капацитет. Да кажем Иван счетоводителя може да обслужи по 10 човека на ден, но той има повече от 10 клиента и за момента няма възможност да наеме хора на които да се довери и да му помагат.Той обслужва тези 10 човека, но в дадени дни му е натоварено и не може […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!