Пътуване и транспорт Шофиране

Как ще плащаме пътния данък от началото на октомври

От 1-ви октомври в сила влязоха промени на правителството, които оставиха хартиените данъчни дискове в миналото. Но не бързайте да празнувате, защото шофьорите все пак ще трябва да плащат данък за автомобила си – разликата е, че технологията става по-умна. Сега вече ще се използват директни дебитни плащания и онлайн транзакции, а предишната система излиза от употреба.

Но за да сте сигурни, че няма да останете изненадани от новите проблеми, тук ще намерите всичко, което трябва да знаете за пътния данък и плащането му.

Кога влизат в сила промените?

От 1-ви октомври 2014 година вече не е нужно хартиеният данъчен диск да бъде изложен на предното стъкло на автомобилите.

Малкият хартиен кръг, който стои на предните стъкла от 1921 г., ще изчезне, след като пътният данък се модернизира.

Промените бяха обявени в края на миналата година от финансовия министър Джордж Озбърн. За да разясни ситуацията, правителството пусна специален видеоклип.

Властите ще разберат ли, ако не платя пътния данък?

Да, ще разберат. Ще се извършват електронни проверки с помощта на бази от данни дали шофьорите са платили пътния данък, който дължат.

Това се случва, след като броят на визуалните проверки, извършвани от полицията
и Пътната агенция, спада със 75% от 2008 г. насам.

Помнете, че Големият брат наблюдава регистрационния ви номер и водачите са заплашени от глоби до 1,000 паунда, ако не са платили данъка на автомобила си.

Как действа системата? 

За да шофирате или притежавате автомобил на пътя, вие ще трябва да платите данък. Пътната агенция ще изпраща напомняния преди изтичане на текущия ви данък. Това важи за всякакви превозни средства, включително и тези, които са освободени от данък.

Можете също да платите данъка или да заявите, че не шофирате автомобила си (SORN) онлайн, като използвате 16-цифровия номер от данъчното напомняне (V11) или 11-цифровия номер от паспорта на превозното средство (V5C).

Как да платя?

От 1-ви октомври 2014 година директен дебит ще се предлага като допълнителен начин за плащане на пътния данък. Методът ще е достъпен за клиенти, които трябва да платят данъка си от 1-ви ноември 2014 година, и ще се предлага годишно, шестмесечно или месечно плащане.

Говорител на Пътната агенция заяви: „В случай, че техническият преглед е валиден, плащанията ще продължат автоматично, освен ако не уведомите Агенцията, че искате да ги спрете или не прекратите директния дебит във вашата банка.”

Има ли изключения?

Да, плащането с директен дебит няма да е възможно при първа регистрация на автомобили, при превозни средства на изплащане или при тежкотоварни превозни средства.

Как да проверя данъчния статут на превозно средство?

Такава проверка може да се направи онлайн чрез регистрационния номер и марката на автомобила. Това важи и за превозните средства под наем.

А какво се случва при покупка на нов автомобил?

От 1 октомври, при покупка на нов автомобил, данъкът вече няма да се прехвърля с автомобила. Ще трябва да регистрирате нов данък, преди да използвате превозното средство.

Можете да декларирате автомобила, като използвате онлайн частта Нов собственик (V5C/2) от регистрационния сертификат на колата (V5C), или като се свържете с автоматичната телефонна услуга – 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Възможно е също да посетите клон на пощите.

Какво се случва, когато продам колата си?

Ако продадете автомобил след 1-ви октомври и сте уведомили Пътната агенция за това, автоматично ще получите обратно платения от вас данък за оставащия данъчен период.

Източник: в. „БгБен“

Категории