Пари и финанси Помощи - Benefits

“Капанът” с детски надбавки, който може да ви коства хиляди паунди, ако сте с висок доход

Повече от 38 000 майки изпускат полагащи им се пари от бъдеща държавна пенсия заради новите правила за детските надбавки, които ги изтриват от осигурителния архив, ако забравят да попълнят един формуляр.

През последните три години, откакто бяха представени за първи път новите правила за детските надбавки, майките са изгубили над половин милиард паунда в държавни пенсионни права, показват направените анализи.

И броят на тези майки нараства с около 20 000 на година, което означава, че в рамките на три години около 100 000 жени няма да получат пари, на които имат право.

Този капан засяга новите майки, които забравят да попълнят формулярите за детски надбавки, които им се дават в болницата след раждането, когато обикновено са системно недоспали.

По този начин те могат да останат без държавна пенсия за период до 12 години, защото британската данъчна система не ги разпознава за осигурителни цели, ако не работят или не получават детски надбавки. Така майки вече са изгубили стотици милиони паунда, изразени в държавни пенсионни права и ситуацията се влошава от година на година.

Според изчисления на пенсионната фирма “Роял Лондон, която е направила анализите, всяка година пропуснати осигурителни вноски струва около 5000 паунда в пропуснати държавни пенсионни права при обикновено пенсиониране.

Експерти твърдят, че “наказанието” за неподаден формуляр е далеч по-сериозно от грешката и искат промени в системата, за да могат родителите автоматично да се регистрират за осигуряване в момента, когато раждането на тяхното бебе е регистрирано.

Бившият пенсионен министър Баронеса Алтман заяви: „Това е пореден правителствен неуспех да обясни държавната пенсия на хората.Държавната пенсия е много важна за жените в напреднала възраст и е абсурдно да имаме система, при която те могат случайно да изгубят хиляди паунди.  Правителството трябва да сложи край на това, като въведе автоматично регистриране на хората за осигуряване, когато им се роди бебе“.

Другият проблем е със семействата, в които единият родител печели 60 000 паунда годишно или повече. От януари 2013 година тези семействата дължат данък, който на практика взима получените пари като детски надбавки. Естествено, двойките, засегнати от това, спират да търсят детски надбавки, защото нямат парична полза от това. Повечето от тях обаче не осъзнават, че като не получават надбавките, те пропускат милиони в потенциални пенсионни плащания.

Получаването на детски надбавки води до осигурителен кредит, дори и когато получаваната сума е взета във вид на данъци. Ако една майка не работи и не получава детски надбавки, тя ще изгуби правата си по държавната пенсия в размер на 231 паунда годишно за всяка пропусната година.

Анализи на „Роял Лондон“ по данни на Агенцията по приходи и митници на Нейно величество (HMRC) показват, че около 38 000 жени са изгубили общо 278 милиона паунда по този начин от данъчната 2014/2015 година насам.

От „Роял Лондон“ са призовали Агенцията по приходи и митници да гарантира, че жените ще получат кредитите, които би трябвало да са техни по право.

Стив Уеб, бивш пенсионен министър и настоящ директор на компанията, казва: „Предоставянето на осигурителни кредити на родителите, които се грижат за децата си е важна част от системата. То е защитило милиони майки през годините, откакто е въведено за първи път. Но сега има ясни доказателства, че тази защита е подкопана.

В сравнително кратък период от време, майките са изгубили стотици милиони паунда в държавни пенсионни права и ситуацията се влошава с всяка изминалата година“.

Според господин Уеб, без правителствена намеса, каузата за равнопоставеност между половете в държавната пенсия ще бъде върната с едно поколение назад.

“Капанът” на 60-те хиляди

По-рано детските надбавки за всички родители бяха еднакви, независимо от доходите. През януари 2013 година обаче беше въведен данък върху детските надбавки за хора с високи доходи. Той важи за всеки родител, който получава над 50 000 паунда годишно.

Този налог буквално “заличава” по 1 пенс от получаваните детски надбавки за всеки 100 паунда доход над прага. Детските надбавки към момента са 20 паунда на седмица за първо дете и 13 паунда на седмица за всяко следващо. На практика, ако заплатата е над 60 000 паунда, от детските надбавки не остава нищо – освен акумулирането на осигурителни вноски.

В резултат на това, почти 500 000 души са спрели да взимат детските надбавки, а по-малък, но растящ, брой нови майки дори не са си направили труда да подадат молба за тях.

Първата група е защитена от правителството, защото всеки, който е получавал надбавките преди въвеждането на промените, ще продължава да получава осигурителни плащания за това дете, докато то навърши 12 години. Втората група – жените с първородно дете след януари 2013 година, е изложена на най-голям риск.

Хелън Скелтън-Смит, майка на две момчета, попада и в двете групи. Тя ражда първото си дете през 2011 година и продължила да работи в сферата на “Връзки с обществеността”. Тя спира да получава детски надбавки през 2013 година, когато правилата се променят и заплатата на съпруга й ги избутва над прага от 60 000 паунда.

Тя ражда второто си дете през 2014 година и спира да работи временно. Заради това, че първоначално е получавала детски надбавки, тя ще получава осигурителни кредити, докато първородният й син не навърши 12 години – но ако не започне да взима детски надбавки за второто дете, ще има „дупка“ в нейните осигуровки, ако не се върне на работа.

За получаването на пълна държавна пенсия са необходими 35 години осигурителни вноски. За всяка година под този праг пенсията намалява с 231 паунда – еквивалентът на около 6000 паунда при средно 25-годишен живот в пенсия.

Госпожа Скелтън-Смит казва: „Не съм мислила за удара върху държавната ми пенсия, докато не решихме да спра да работя за няколко години, преди децата да започнат училище. Стана по-сложно, когато разбрах, че получавам кредити дори и без да работя – не знаех дали си заслужава и как да ги взема.Много е сложно – не знаех за какво получавам кредити и трябва ли да попълвам някакви формуляри и да ги изпращам и дори на кого. Колкото повече се опитвам да разбера, толкова по-объркващо става всичко“.

Госпожа Скелтън-Смит е една от късметлийките.  Фактът, че е получавала надбавки за по-голямото си момче преди системата от 2013 година и защото има планове да се върне на работа много преди да достигне пенсионна възраст, тя вероятно ще събере необходимите 35 години вноски.

Но много други не са като нея и ще бъдат неприятно изненадани.. И въпреки че празнините в осигуровките могат да се попълват чрез доплащане, това може да стане само до 6 години назад.

Двойките трябва или да взимат детски надбавки и да ги връщат под формата на данъци или по-простият вариант е да ги взимат на нулева ставка.

Джон Гриър от пенсионната компания „Олд мючуъл уелт“ казва: „Хората с високи доходи, които не смятат, че имат нужда от детски надбавки, трябва да се убедят, че са попълнили формуляр CH2, за да получават осигурителни кредити. Правителството трябва да опрости системата, така че заетите родители да не прекарват часове в опити да разберат сложните правила“.

Говорител на Агенцията за Приходи и Митници заяви, че Министерството не е съгласно с анализите на „Роял Лондон“. Той добави, че родителите получават необходимата информация за това, как и защо да попълнят формулярите за детски надбавки като част от ‘детски пакет’, който получават всички родители на новородени.

About the author

Daniel

2 Comments

Click here to post a comment

Категории