Забележителности и култура Сгради

Катедралата в Линкълн (Lincoln Cathedral)

Катедралата в Линкълн е централен архиепископски храм на англиканската църква в едноименния град, който се намира в графството Линкълншир. Възхитителната катедрала е един от важните представители на ранната английска готика.

Най-старите части на храма на катедралата показват нормански архитектурен стил. Тя е четвърта по големина във Великобритания. Има кула, която е висока цели 83 метра и се нарежда на второ място след тази на катедралата в Солсбъри.

В Англия по-големите църкви обикновено са манастирски (абатства), но тази в Линкълн е изключение и е построена като катедралите на континента в града.

През 1185 година катедралата е почти разрушена от земетресение, но през 1192 година  под ръководството на епископ „Свети Хуг от Линкълн“ е започнат строежа на новата катедрала от камък. Строителството продължава до 1235 година. От старата сграда е запазена само задната фасада.

В наши дни катедрала е трикорабна, има два трансепта – задният е по-дълъг и върху него е построена 83 метровата кула. Реставрирана е през 2000 година и за реставрацията й са похарчени 3 милиона евро.

В катедралата има библиотека, която е достъпна за всички. В нея се съхранява едно от четирите копия на „Великата харта на свободите“ от далечната 1215 година.

През август 2005 година англиканската църква отказва да даде Уестминстърското абатство за част от снимките на филма „Шифърът на Леонардо“. Проблемът се решава благодарение на катедралата в Линкълн. Тя получава 100 000 британски лири  като възнаграждение и  оттогава става основна цел на безбройните туристи и фенове на Шифъра.

Катедралата е отворена за посещения всеки ден от 08:00 часа до:

 • 20:00 часа през лятото (юли и август);
 • 18:00 часа през останалото време;
 • 17;00 часа в неделя.

За влизане в катедралата не се заплаща нищо, но ако искате да огледате всичко в нея ще трябва да си купите билет на стойност:

 • Възрастни – 6GBP;
 • Студенти и пенсионери – 4,75GBP;
 • Деца – 1GBP.

За повече информация около планирането на посещение:

Телефон: 01522 561600

e-mail visitors@lincolncathedral.com

Адрес на катедралата:

Minster Yard

Lincoln, LN2 1PX

Kaрта и указания за пътя до катедралата може да откриете тук.

Официален сайт

 [nggallery id=87]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!