Градове Забележителности и култура

Кеймбридж (Cambridge)

Кеймбридж е университетски град и административен център на графство Кеймбриджшър. Намира се в Източна Англия, на брега на река Кам, на около 80 километра северно от Лондон, което е около час и половина път с кола. Населението на града не е много голямо, наброява около 130 хиляди жители.

Кеймбридж е един от най-красивите университетски градове в света с исторически значими архитектурни паметници. Прекрасният му, гостоприемен облик се допълва и от средновековните университетски сгради, калдъръмените улички в старинната му част, лодкарите по река Кам и хилядите колоездачи.

Кеймбридж е най-популярен като седалище на едноименния университет, който е основан през 1209 година от студенти от Оксфорд и е обявен за един от петте най-добри университети в света. Кеймбриджкият университет винаги е бил основната притегателна сила за туристите, посещаващи това малко градче. Подобно на Оксфордския университет, този в Кеймбридж се състои от 30 колежа, съвместяващи учебни заведения и общежития и разпръснати из целия град. Всеки един от тях е бил построен през различен исторически период и затова най-малкото в архитектурен план е уникален. Много от тях са обиколени от ограда, завършваща с величествени порти, което само засилва желанието да ги разгледате по-отблизо.

Едни от най-емблематичните сгради на университета в Кеймбридж са „Кингс колидж“, „Тринити хол“ или „Питърхаус“. Ако посетите някоя от тях, ще станете свидетели на невероятни гледки. Пред погледа ви ще застанат безупречно поддържани поляни, многовековни дървета с удобно разположени под тях пейки и малки езерца. А когато се изправите пред колежите в готически стил с хладните им стени от светложълт камък, високи кули и колонади, неусетно започвате да си мислите за всичките онези велики умове, които университетът е приютявал през годините.

Река Кам, прекосяваща града, е основен извор за забавление както за туристите, така и за студентите от университета. Когато времето навън е слънчево, мнозина от тях се разполагат по крайбрежните поляни за пикник или решават да опитат да се повозят с традиционните дървени лодки. Надали има нещо по-характерно за Кеймбридж от тези плоскодънни лодки, които може би няма да видите другаде.

Придвижването с велосипеди е нещо, което можете да видите на много места, но в Кеймбридж ще ви смае. Защо ли? Защото градът има най-големият брой велосипеди на глава от населението, понеже освен за студентите, те са предпочитан начин за придвижване и за голяма част от местните жители. Въпреки това, тук няма отделни велоалеи и рано сутрин по тесните калдъръмени улички в центъра на града може да се наблюдава смесица от хора, велосипедисти и коли, която може да изглежда хаотична, но се подчинява на свои правила и ред.

Въпреки че Кеймбридж спокойно може да бъде наречен студентски град, студентите съставят една пета от населението му.

По официални данни, в града има само три клуба и трите не са особено популярни сред младите. Затова пък тук има учудващо количество пъбове – над сто.

Освен всичко изброено дотук, Кеймбридж е високотехнологичен център, чиито икономически показатели се развиват чрез софтуерни и биотехнологични индустрии.

В града често се осъществяват различни спортни мероприятия, свързани с футбол, крикет, ръгби, тенис и водни спортове. Тук тренират и местните футболни клубове “Кейбридж Юнайтед” и “Кеймбридж сити”.

Кеймбридж също така е и домакин на няколко ежегодни музикални фестивала, някои от които посветени на фолклорните мелодии.

Тук се провежда и един от най-мащабните карнавали на бирата.

И на последно място, но не и по важност – в Кеймбридж е създадена световно известната група “Пинк Флойд”.

About the author

Daniel

1 Comment

Click here to post a comment

 • 3 нощни клуба? Вие не сте добре хаха. И не били предпочитани. Ама елате и вижте бре хора, не се излагайте. Футболния клуб е само един и е Кеймбридж Юнайтед.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!