Други Обща информация

Коди – безплатният медия център

Програмата Коди – Kodi(XBMC) позволява на потребителите да гледат почти всичко на почти всяко устройство – телевизор, компютър, таблет или дори телефон. Много хора обаче не са чували за нея, а други пък са чували, но се питат доколко е законна.

В последно време продажбите на декодери с предварително инсталирана програма Коди  във Великобритания скочиха драстично – с нейна помощ много британци гледат платени телевизионни канали, спорт на живо и нови филми, без да плащат за абонамент.

Но след новините за петима души, арестувани и осъдени за продажба на такива декодери с Коди, много хора започнаха да си задават логичния въпрос, дали биха имали проблеми с органите на реда, ако ползват такова устройство. Един от осъдените, Малкъм Мейз от Хартълпул ще трябва да заплати глоба от 250 000 паунда за това, че е продавал на клубове и пъбове устройства с Коди, модифицирани така, че да може да се гледа на живо съдържание, което би трябвало да е платено.

Нещата са малко по-сложни, отколкото изглеждат на пръв поглед,  защото сами по себе си, нито декодерите, нито програмата Коди са незаконни. Всъщност незаконни са някои добавки към самата програма, писани от трети лица, които позволяват да се гледа безплатно иначе платено съдържание. В края на септември 2016 г. вестник “Мирър” публикува подробна статия по темата, която ще ви представим в следващите редове.

Какво представлява Коди?

Това е програма с отворен код, написан специално с цел да създаде домашен мултимедиен център с множество функции. Тя е напълно безплатна. Въпреки че първоначално е разработена за конзолите Xbox на Майкрософт и е носела името Xbox Media Center (XBMC), тя постоянно еволюира, създавайки си собствена фен-общност. Коди се управлява от XBMC Foundation, фондация с нестопанска цел, но постоянно се променя и подобрява. От създаването на програмата през 2003 г. досега над Коди са работили над 500 софтуерни разработчици и над  200 преводача.

За какво се използва Коди?

Програмата може да превърне един компютър, смартфон, таблет или популярните андроидни кутии или “стикове” в цифров декодер или устройство за гледане в реално време на филми, сериали, музикални и други видеоклипове и телевизионни канали. Тя може да бъде свързана директно към голям телевизор. Програмата “издърпва“ от интернет желаното от потребителя съдържание и той може да го гледа направо на телевизора си, без да го сваля на свой носител.

За разлика от други устройства за гледане в реално време като Chromecast 2, Amazon Fire, Apple TV и други, Коди не е ограничена от лицензиране или строго наблюдаван магазин за апликации, затова тя позволява на потребителя да изтегли всякакви добавки, направени от различни разработчици, така че всеки да я настрои според вкусовете си и да я използва както намери за добре.

Интерфейсът на Коди е разработен много добре и позволява на потребителя бързо и лесно да се ориентира в съдържанието, а буквите на програмата могат да се четат безпроблемно от 3 метра разстояние.

На какви устройства работи Коди?

Програмата може да се сложи на почти всяко устройство. Медийният център се изтегля безплатно и е съвместим с почти всяка операционна система, включително най-използваните, като Windows, OS X, Linux, Android. Може да работи безпроблемно дори с микрокомпютрите Raspberry Pi. Потребителите, които използват продуктите на Apple с операционна система iOS също могат да използват софтуера, стига тяхното устройство да е „отключено“ софтуерно.

Законна ли е подобна програма?

В най-основната си форма Коди е част от стрийминг софтуер, изработен да визуализира мултимедийно съдържание на различни устройства и това означава, че не е незаконен. От друга страна, обаче, също както един браузър, торент клиент или друг компютърен софтуер, Коди може да бъде използван за цели, чиято законност не е толкова чиста и конкретна.  Отвореният код на Коди означава, че е възможно да се теглят и слагат различни добавки – и някои от най-популярните навлизат в сивата зона.

Например на добавките за гледане в реално време, позволяващи на потребителите да гледат филми, не се гледа с добро око, но е важно да не забравяме, че същото се отнася за използването на браузър за интернет, например Сафари или Хром, ако намерим в интернет филм или спортно събитие, излъчвани в реално време.

Много от декодерите, които се продават напоследък идват не само с предварително инсталирано Коди, но и с пълен пакет добавки към него, което позволява на клиента да гледа платени канали, предавания и други безплатно на своя телевизор.

Продажбата на подобни декодери с “пълен пакет” добавки към Коди във Великобритания нарушава закона за авторско право и всеки хванат в нарушение може да бъде наказан. Засега органите на реда преследват най-вече хората, които се занимават с търговия и дистрибуция на такива декодери. Целта е да се спре производството, вносът, продажбата и препродажбата им. Крайният потребител не е в опасност, поне за сега, но е възможно да бъде въвлечен в разследване срещу даден търговец.

За да бъдете спокойни, от полицията съветват да се купуват само декодери с предварително инсталирано Коди, които са “чисти”, т.е. на тях не са инсталирани допълнителни добавки, които могат да нарушават авторски права. Също така след това е добре да внимаваме какви добавки инсталираме ръчно.

Основното тук, което трябва да запомним е, че ако изтеглим добавка за Коди, която предлага невероятно добро съдържание (под формата на филми, предавания, сериали, предавания наживо и др.п.) напълно безплатно, значи вероятно тя те е законна.

Какви са санкциите?

Санкциите за търговците, които продават декодери с Коди и “пълен пакет” от добавки, които нарушават нечии авторски права, могат да бъдат доста сурови – освен висока парична глоба, те могат да лежат и в затвора.

През месец декември на миналата 2016 година, търговецът Тери О’Райли бе осъден на четири години затвор за продажба на незаконни декодери.

Крайният потребител в безопасност ли е?

Според органите на реда, ако крайният потребител чрез декодер с предварително инсталиран медиен център Коди получава достъп до платено съдържание, като например Sky, BT Sport, Virgin Media и други подобни, без да има абонамент, то това е незаконен достъп. Обаче никъде не се споменава кой закон точно се нарушава и какви са санкциите.

Засега, според закона, ако изтеглим пиратски файл на своето устройство, ние нарушаваме авторските му права и можем да бъдем санкционирани. Ако обаче само го гледаме онлайн, т.е. използваме стрийминг услуга, файлът се помещава на устройството ни само временно, а временните копия не нарушават законите за авторските права. От морална гледна точка обаче и в двата случая си е пиратство.

Каква е позицията на разработчиците на Коди и как се борят с пиратството?

Както се предполага, разработчиците на Коди се дистанцират от всякакви добавки, които не са законни. Те продължават да твърдят, че в най-чистата си форма, техният софтуер е напълно законен, точно като един уеб браузър. В заключение, Коди в най-основната си форма е напълно законен, но определени добавки могат да променят това.

Разработчиците се противопоставят на това, търговци да използват техния софтуер с нелегални добавки като начин да увеличат продажбите на своите декодери. Затова, когато разберат за случай с продажба на декодери с предварително инсталирано Коди, те подават жалба към съответните органи и търговецът, за да се спре незабавно подобен бизнес.

“Ако се опитвате да продавате декодер на своя уебсайт или онлайн магазин и залъгвате потребителите, че нелегалните добавки за пиратско съдържание идват от нас и са напълно законни, само за да печелите повече пари на наш гръб, бъдете сигурни, че ще направим всичко по силите си, за да ви спрем”, заканват се разработчиците на нечестните търговци.

Категории