Обща информация

Кой притежава правата над публикациите ви в социалните мрежи?

Съгласявайки се с условията за ползване на социалните мрежи, повечето от нас дори не предполагат в какво се забъркват. Това е така, защото почти никой няма желанието или времето да чете изключително дългите условия за ползване на предоставяните услуги. Условията на Фейсбук, например, са с дължина над 15 000 думи – кой би издържал да ги прочете докрай? Но когато се регистрирате в социална мрежа, вие излагате себе си и личния си живот на публичност, затова е добре да сте наясно кой притежава правата над публикациите, личните данни и снимките ви.

Нещата с авторските права по принцип стоят по следния начин – ако вие лично сте създали нещо, било то публикация или снимка, то това нещо е лично ваше и само вие притежавате правата над него. С качването му в интернет вие просто го правите публично, но това не значи, че сте се отказали от правата над него – то все още си е само и единствено ваше. Именно така мислят и повечето хора и когато се регистрират в социалните мрежи, предполагат, че това правило автоматично важи и за там. Истината обаче е друга – и тя е точно във въпросните условия за ползване.

За съжаление, в социалните мрежи и форуми нещата с авторските права не стоят точно така. Когато публикувате нещо авторско в социалните мрежи, освен че го правите достъпно за всички, вие давате съгласието си на социалната мрежа да разполага с вашите публикации, лични данни, снимки и т.н., както реши за добре. Това значи, че те могат да ги използват по какъвто начин искат, да ги копират, разпространяват, коригират и публикуват, без да е нужно да ви искат разрешение или да ви плащат за това, че ползват ваши лични материали.

Например, ако сте качили своя снимка в Туитър, това значи, че Туитър може да я използва както намери за добре, дори и в публична реклама.

Джим Килок, директор на Организацията за защита на авторското право коментира, че дори и да прочетете условията за ползване на социалните мрежи, най-важните точки, сред които и тази с притежаването на правата, са написани по толкова объркващ начин, че обикновеният човек трудно би разбрал нещо от тях.

Затова специалистите препоръчват да използвате социалните мрежи за комуникация и връзка с близки, приятели и познати, да намирате нови интересни хора, да се присъединявате към групи с вашите интереси и хобита и т.н., но да бъдете изключително внимателни, когато публикувате авторски текст, снимки, видеоклипове и др.п. Ако държите да запазите своето авторство, е най-добре изобщо да не ги качвате там.

Няколко съвета за това, как да контролираме поне до някаква степен нещата, що се отнася до личните ни публикации и материали:

–          Фейсбук: Ограничете видимостта на публикациите и качванията си от „публична“ (Public) на „само за приятели“ (Friends). Така само вашите приятели ще могат да виждат каченото от вас съдържание. Не приемайте кой да е като приятел, а само хора, на които смятате, че може да имате доверие, че няма да злоупотребят.

–          Туитър: Изберете опцията „Защити моите Туитове“ (Protect my Tweets), за да не бъдат публични и да ги виждат само вашите приятели.

–          Ютуб: Направете видеата си „лични“ (Private) от настройките на канала си, така ще ги гледат само вашите приятели. Променете й настройките за споделяне (Sharing Options), за да не могат дори и вашите приятели да споделят видеата ви. Ако искате, можете дори да скриете канала си, за да не излиза при търсене.

–          Инстаграм: В настройките на профила (Edit Profile) направете публикациите си лични, като изберете Posts are Private и го  настроите на включено, т.е. On.

Не забравяйте, че трябва да имате навършени поне 13 години, за да можете да се регистрирате в социалните мрежи. Препоръчва се, ако сте под тази възраст, да изчакате, а не да лъжете за годините си при регистрация. Ако имате наистина голямо желание да се присъедините към определена социална мрежа, но нямате годините, поне се консултирайте с родител, преди да направите и завършите своята регистрация.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
    Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
    novinar
  • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
    ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
    novinar

Follow us on Facebook!