Здраве и здравеопазване

Колко крачки на ден са полезни за здравето?

С появата на Фитбит и други подобни устройства за отчитане на крачките, повечето хора приеха идеята, че изминаването на 10 хиляди крачки на ден е еталон за здравословен живот.

Учените обикновено са подозрителни към кръглите числа, но вече има доста добри доказателства в подкрепа на целта от 10 хиляди крачки на ден.

Още през 2000 година екип от японски учени откри, че изминаването на 10 хиляди крачки всеки ден може да подобри кръвното налягане при мъже с артериална хипертония.

Други изследвания са установили връзка между изминаването на 10-те хиляди крачки и намаления риск от сърдечно-съдови заболявания, по-добро психическо здраве, отслабване и подобрена структура на тялото.

Но две нови проучвания показват, че по-добра дневна цел може да бъде дори още по-голям брой на крачките – 15 хиляди или повече.

Едно от тези проучвания, публикувано в научното списание Лансет, разглежда изолирана група хора, които живеят в Боливийска Амазония и имат най-здравите сърца в света – племето цимане.

„От гледна точка на резултатите на хората от племето за коронарен калций, който е много чувствителна мярка за артериални заболявания, сърцата им са средно с 28 години по-млади от тези на американците“, казва съавторът в изследването доктор Рандал Томпсън, кардиолог в болница Сейнт Люк в Канзас.

Томпсън и неговите колеги са открили, че цимане прекарват около пет-шест часа дневно на крак, ангажирани с физическа дейност.

Това на практика означава около 15 хиляди крачки на ден за жените и над 17 хиляди за мъжете, казва Томпсън.

Второто ново проучване, публикувано от “Международен журнал за затлъстяването”, е направено с 111 пощенски служители във Великобритания, на които са поставени устройства за следене на крачките. В продължение на седмица учени са следили колко вървят и седят пощальоните.

При тези, които извървявали 15 хиляди и повече крачки дневно, почти не е открит риск от развиване на сърдечно-съдови заболявания.

„За всичките милиони години еволюция, ние сме били на крак и сме използвали краката си около осем часа всеки ден“, казва съавторът на изследването Майк Лийн, председател на катедра „Човешко хранене“ в Университета в Глазгоу.

Исторически, има логика, че човешкото сърце и тяло биха били по-здрави, ако хората прекарват повече време изправени и ходят, вместо да седят, казва Лийн.

Част от ползата идва просто от това да не се седи. Всеки допълнителен час, през който пощенският служител седи през типичния му работен ден, се свързва с допълнителни 2 сантиметра на талията и 0.2% по-висок риск от сърдечни заболявания, казва Уилям Тигбе, един от съавторите на проучването и лектор в Университета в Уорик.

Определени здравословни метаболитни процеси, които зависят от движението на краката, просто спират, когато краката не се използват, твърди Тигбе.

Той споменава и голямо натрупване на лош холестерол, мазнини в кръвта и изразходване на защитния холестерол като други рискови фактори, с които неговото проучване свързва със седенето.

Въпреки големите ползи, 15 хиляди стъпки на ден е трудна за постигане цел, особено ако човек не работи като пощальон. Авторите на проучването са изчислили, че изминаването им ще отнема приблизително три часа и половина на ден, което е много време за повечето работещи.

Важното не е задължително да се достигне този брой крачки, а „хората да намалят заседналия начин на живот чрез прекъсване на дългите периоди на седене с ходене или изправяне“, казва Тигбе.

Други експерти твърдят, че въпреки че многото крачки са полезни, фокусът трябва да се постави върху достигането на дневния минимум, а не напрягане за достигане на дневния максимум.

„Има ползи, които се постигат с всяко увеличаване на крачките „, казва Катрин Тюдор-Лок, председател на катедра „Кинезиология“ в Масачузетския университет Амхърст.

„Но дали 10 или 15 хиляди крачки са моментът, в който небесата се отварят и ангелите започват да пеят – може би не трябва да се вманиачаваме толкова много във въпроса  колко крачки са оптималното“, добавя тя.

Тюдор-Лок, която е изучавала броят на крачките и свързаните с тях здравни облаги, казва, че предимствата се увеличават с по-бавно темпо при увеличаване на ходенето.

Безспорно 15 хиляди крачки е по-добре от 10 хиляди, но най-голяма полза получавате, ако не сте свикнали да ходите и сега просто станете от дивана и направите няколко хиляди крачки, казва тя.

С други думи, стремете се да правите по 15 хиляди крачки, но ако не успеете – не се тревожете. Важното съобщение, което трябва да достигне до хората, загрижени за здравето си, е да се изминават поне 5000 крачки на ден, а най-добре – ако са 7500 или повече.

Особено ако се занимавате и с друг вид физическа активност, не е нужно да се вманиачавате в правенето на 10 хиляди (или повече) крачки всеки ден, добавя Тюдор-Лок.

Ако обаче не достигате 5000 крачки, здравето ви вероятно ще пострада.

Заедно с броя крачки, които правите, темпото и честотата на ходене също имат значение.

„Съветвам хората да опитат да правят поне 3000 крачки с бързо темпо или с две крачки в секунда“, казва Тим Чърч, професор в Биомедицинския изследователски център Пенингтън към Щатския университет на Луизиана.

Той също така препоръчва да се става от стола веднъж на всеки час и да се изминават поне 100 крачки, за да няма дълги  периоди на заседяване.

„Не сме създадени, за да седим“, казва Чърч.

„Когато ходите, вие правите това, за което е създадено човешкото тяло – затова и не е учудващо, че колкото повече крачки правите, толкова е по-добре“, заключва той.

Категории