Търсене и наемане на квартира в Лондон Търсене и наемане на квартира извън Лондон

Колко наем може да си позволите да плащате?

За да разберете колко пари  може да си позволите да плащате за наем, първо трябва да си направите сметка какви и колко ще бъдат вашите разходи. По-надолу ще прочетете за бъдещите разходи които може да очаквате и да имате в предвид. След това сравнете  тези разходи със спестяванията с които разполагате  и с месечната си заплата и така ще знаете какъв наем можете да си позволите с остатъка.

 Изчислете приблизително разходите по наема и сметките си

 Изключително лесно е да се подведете, че трябва да плащате само за наем и по този начин да се вкарате в неприятна финансова ситуация. Има много други разходи свързани с жилището под наем които трябва да вземете предвид. Отдолу ще изброим главните такива:

–      Общински данък (обикновено се плаща месечно в Англия, Шотландия и Уелс) или процент към сметките в Северна Ирландия.

–      Сметки за газ и електричество (плащат се предварително по изчисление, месечно или на тримесечие)

–      Сметка за вода (предимно се плаща месечно, може да няма отделна сметка за вода, тогава таксата за вода влиза в общинския данък и се плаща чрез него, без да се изчислява потреблението)

–      Сметки за определени услуги и поддръжка (в някои имоти – плащат се месечно или годишно)

Попитайте агенцията, наемодателя или предишните наематели приблизително колко са плащали за тези неща когато се оглеждате за квартира.

Знайте,  че ще има и други месечни разходи които трябва да вземете в предвид:

–      Лиценз за телевизия (плаща се годишно или на месечни вноски)

–      Домашен телефон (плюс такса за свързване, ако не сте имали до сега, плаща се месечно или на тримесечие)

–      Застраховка на имуществото ( плаща се месечно или годишно)

–      Кабелна или цифрова телевизия (плаща се месечно)

–      Интернет (месечно или тримесечно плащане)

Съставете си бюджет за всички ваши битови разходи

 Разбира се, има много други разходи освен тези свързани покрай жилището и наема. Трябва да опитате да изчислите приблизително какви ежедневни разходи имате всеки месец:

–      Заеми или вноски за кредити и кредитни карти

–      За пътуване и транспорт, по колата и по застраховката й

–      Мобилен телефон

–      Храна и дрехи

–      Фитнес, хоби, излизания

–      Грижи за децата. Поддръжка

Ако се съмнявате, че ще изчислите точно бюджета, по-добре го  сметнете, като надвишите парите за съответните битови разходи, отколкото да ги занижавате, за да не рискувате да задлъжнеете само след няколко месеца.

Когато вече сте пресметнали всичко това, можете да теглите чертата. Така ще разберете точно колко пари ви идват като приход и колко като разход. Тогава ще сте спокойни, че ще имате достатъчно пари занапред, след като сте платили своя наем.

Помнете да включите и годишните разходи, като подаръци за Коледа или почивка, тях разделете на 12 за да може разходите за тях да се разпределят поравно месечно.

 Не забравяйте и бъдещите разходи

 Преди да подпишете договора за наем, трябва да сте сигурни, че можете да си позволите да платите и разходите по нанасянето:

–      Депозит за наетото жилище – предимно трябва да заплатите предварително наема за от 4 до 6 седмици. Това ще се окаже, че са стотици , а може и хиляди паунда, така, че се подсигурете дали имате възможността да го платите. Депозитът ви се връща когато напускате квартирата, ако няма щети.

Ако нямате възможност да заплатите такъв депозит, свържете се с общината за да разберете дали имат помощи за депозита или програми за гаранция. За помощта по депозита ви се отдават пари за депозит, но програмата за гаранция (Rent guarantee scheme) са устроение по начин по който не се налага да плащате нищо предватирелно на наемодателя. Затова имайте в предвид, че не всеки наемодател или агенция приемат депозити в тези им форми, затова попитайте.

–      Такси за агенции – ако търсите квартира чрез агенция, може да ви таксуват  доста. Някои агенти вземат на  неподозиращите наематели  до 600 паунда в такси. В повечето случаи таксите въобще не съответстват на цената на свършената от тях работа.

–      Такси за преместване и складиране – изчислете ги според вашите местни тарифи. Разбира се, може да спестите пари като си наемете бус и си преместите вещите сами.

–      Мебели – ако се местите в необзаведено жилище, ще е добре да сметнете и разходи за мебели, както и завеси, пердета, щори и т.н.

Сега вече може да се каже, че основните неща като разход са покрити и да пресметнете вашият бюджет, така , че да имате пари за да живеете спокойно след като платите наемът си и всички други сметки.

 

Категории