Обща информация

Кратко описание на категориите пътища във Великобритания

Шофирането ви дава шанс да опознаете страната за удоволствие, но също така има много правила, които трябва стриктно да се спазват. Тук сме направили кратка статия за това, което може да ви е нужно.

Идвайки от друга страна – съответно с лява дирекция на волана – ще са ви нужни някои пренастройки. Великобритания е една от 76-те държави, в които се шофира от лявата страна на платното. Въпреки, че правилата имат малки различия в четирите държави от Кралството, те са доста сходни.

Въпреки, че не чак толкова необходимо, понеже в повечето населени места транспорта е много добре развит, повечето семейства имат коли. Но има и места, където честотата на автобусите е веднъж на  един час.

Азбуката на пътищата – A, B, C и М

Във Великобритания има 395,000 километра пътна мрежа – не чак толкова малко за островно кралство с такива размери. След като имате кола с десен волан и свикнете да карате отляво, шофирането се превръща в удоволствие.

Има три категории пътища във Великобритания. В Англия, Шотландия и Уелс има „А“ и „B” категории пътища, често наричани „М“ пътища. Това са главните пътища между градовете. Например пътищата от А1 до А6 са пътища, вървящи по часовниковата стрелка около Лондон, докато пътищата от А7 до А9 свързват Единбург с останалите градове в Шотландия. Пътищата категория B са по-малки локални пътища, които често са по-спокойни. Пътищата от категория М са най-големите свободни пътища за бързо шофиране в цяла Великобритания. Категоризацията в Северна Ирландия следва подобна схема, с някои допълнителни по-малки пътища, категоризирани като C.

Ще бъдете щастливи да научите, че на острова почти няма платени пътища. Някои мостове имат такса за преминаване. 43-километров път М6 в област Бирмингам е платена магистрала, позната като платеният М6. Обикновено таксата е между 3.61 GBP и 5.50 GBP, зависи от времето, когато преминавате.

Лондон – използвайте метрото

Шофирането в провинцията може да е удоволствие, но ако сте в Лондон по-добре вземете метрото. Обществения транспорт е много добре развит, не ви се налага да търсите паркинг, за който да плащате и такса, освен това центъра е платена зона, а е толкова пренаселен с автобуси, таксита и всякакъв друг обществен транспорт, че ще е по-добре да се възползвате от удобните транспортни връзки.

Градът е предприел меркиза редуциране на смога и нивата назамърсяване, като първата стъпка, която е предприета е редуциране на трафика, особено в центъра. Това е постигнато благодарение на слагането на такса за преминаване през него. Таксата е валидна за зоните, обозначени с знак C върху червен фон, сложен на улиците. Таксата през седмицата, между часовете от 07:00 до 18:00 е в размер на 11,50 GBP, като тази сума може да варира малко в зависимост от метода и времето на плащане. Ако искате да избегнете глоба, трябва да платите таксата до полунощ в деня, в който сте преминали през централната зона. Можете да го направите онлайн, с текстово съобщение или просто да платите в магазин, на който е отбелязано, че може да се плати тази такса.

Освен това се заплаща и такса за автомобили, които не са по стандартите за ниски вредни емисии.

За придвижване в центъра можете да използвате удобния велотранспорт, като срещу определена такса можете да си наемете колело.

About the author

admin

2 Comments

Click here to post a comment

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!