Кредитни и дебитни карти

Кредитни карти с 0% лихва

Направете си кредитна карта с 0% лихва за определен период, след което погасявайте заетите суми в периода и ще разберете колко изгодни са тези карти, но ако не можете да връщате взетото ще разберете и колко пагубни могат да бъдат те.

Ако търсите изгоден начин да заемате пари за пазар или други цели, това са вашите карти, но трябва да прецените добре дали ще имате възможност да внасяте поне минималната месечна вноска след това, за да не потънете в дългове.

В тази статия ще прочетете кои са най-изгодните кредитни карти с 0% лихва и как да ги използвате така, че да спестите хиляди паунда в сравнение с обикновените кредитни карти.

Заслужава ли си?

Ако се питате дали си заслужава да си направите кредитна карта с 0% лихва, трябва да не забравяте най-важното, а именно, че картата е с 0% лихва за определен период, а след това лихвите за ползване скачат до небето. Тези карти определено си заслужават, ако сте дисциплинирани и връщате отговорно и редовно вашите задължения. Ако мислите, че ще ползвате картата за да запълвате дупките в месечния ви бюджет, то в такъв случай по-добре не си правете такава карта, защото много скоро ще сте затънали в дългове.

За да се възползвате максимално от кредитните карти с 0% лихва, трябва да спазвате следните правила:

  • Внасяйте поне минималната месечна вноска – внасяйте всеки месец поне минималната вноска, за да поддържате лихвения процент на нула. Ако пропуснете вноска дори 1 месец, то тогава ще изгубите офертата за 0% лихва и вече ще плащате лихви и отделно глоба, за закъснението;
  • Изчистете задълженията си по картата преди да изтече безлихвеният период – ако закъснеете дори с 1 месец след изтичането на безлихвения период ще трябва да платите доста високи лихви. Затова, ако например сте заели 600GBP от кредитна карта, която има безлихвен период от 12 месеца, постарайте се да внасяте поне по 50GBP месечно, за да изчистите задълженията си преди изтичането на периода;
  • Винаги помнете кога изтича безлихвеният ви период – помнете кога изтича безлихвеният период на картата и не я използвайте след него, за да не се наложи да връщате една доста по-голяма сума от заетата първоначално.

Изберете правилната карта

Изборът е лесен, ако можете да изплатите заетата сума от кредитната карта за период до една година, значи ще направите правилен избор с кредитна карта с 0% лихва. Ако обаче една година ви се струва малък срок за изплащане на кредита по картата ви или мислите, че няма да можете да внасяте минималните месечни вноски, тогава по-добре се насочете към дългосрочна кредитна карта с ниски лихви.

Ако кандидатствате за кредитна карта с 0% лихва за определен период и ви отхвърлят, това значи, че нямате добро кредитно минало или въобще нямате кредитно минало. В случай, че ви одобрят, но кредитният ви лимит е прекалено малък, няма какво да направите по въпроса, просто кандидатствайте за още една такава карта и сте готови.

Карти с най-дълъг безлихвен период

Когато кандидатствате за кредитна карта с 0% лихва за определен период, разбира се, за да е най-изгодна за вас трябва безлихвеният период да е възможно най-дълъг. Тук ще намерите предложения за кредитни карти с възможно най-дълъг безлихвен период. Не трябва да се интересувате от лихвите след свършването на периода, тъй като целта тук е да се възползвате от картата и да върнете парите по време на безлихвения период и след това вече да не я ползвате.

Имайте в предвид, че предложенията важат само за нови клиенти.

Винаги помнете кога изтича безлихвеният ви период, за да погасите заетата сума до тогава и да не заемате повече пари от картата след това.

Дългосрочни карти с ниски лихви

Ако не сте одобрени за безлихвена кредитна карта, или просто периодите за погасяване на заемите ви се струват прекалено кратки, може да се огледате за изгодна кредитна карта за дълъг период с ниска лихва. Ето някои предложения:

  • Кредитна карта „Sainsbury’s”това е дългосрочната карта с най-ниска лихва – 6,9%. Тук обаче отново само 50% от кандидатите получават ниската лихва – тези с много добра кредитна история, останалите получават лихвен процент от порядъка на 9,9% и 12,9%.
  • Кредитна карта „Barclays Platinum Simplicity” – тази карта е втора по-ред с най-ниска лихва – 7,9%. И тук за получаването на лихва от 7,9% ще трябва да имате добро кредитно минало, като само 50% от кандидатите биват одобрени. На останалите се предлагат по-високи лихвени проценти. Картата има и друг негатив и той е, че кредитният лимит е сравнително нисък.

Това са най-добрите предложения за безлихвени кредитни  карти към началото на март, 2013 година. Ако искате да се възползвате от такава карта не забравяйте да погасявате минималните месечни вноски редовно, да погасите заетата сума преди изтичане на безлихвения период и да не използвате картата след това.

Категории