Паркове, ботанически градини

Кю Гардънс (Kew Gardens)

Ако Лондон трябва да бъде дефиниран с една дума, то думата би била разнообразие, понеже градът представлява рядка смесица от мостове, старинни постройки и модерни сгради в съчетание с обширни зелени площи. Именно там се намират и Кралските ботанически градини в парка Кю или известни още като „Кю Гардънс“. Насред тях човек като че ли губи представа за времето или по-скоро има чувството, че е попаднал в някакво безвремие.

Около четиристотин години са били нужни, докато градините придобият сегашния си вид, но намесата на множеството именити архитекти и проектанти, несъмнено е дала добър резултат.

Днес над 50 000 вида растения виреят из „Кю Гардънс” и хората затаяват дъх, докато преминават покрай безбрежно поле от зюмбюли, цели алеи с рододендрони, големи колкото лодка водни лилии или тропически палми, високи повече от десет метра.

В оранжериите са събрани видове от разнообразни климатични пояси и то в естествените им температури, което до известна степен обяснява факта, че е непосилно да обиколиш градините за един ден, без да пропуснеш не едно или две неща по пътя си.
От архитектурна гледна точка, „Кю Гардънс” започва историята си от две имения, които впоследствие се сливат. Дворецът на крал Джордж ІІІ, десететажната Пагода, Къщата на водните лилии, както и останалите оранжерии, са забележителности, които си заслужава да бъдат посетени.

Не само флората, но и фауната на „Кю Гардънс” може да се похвали с изобилие и разнообразие, предимно около водните площи, където се струпват множество по-едри и по-дребни птици. Сред тях най-голяма атракция навярно представляват пауните, които се разхождат около посетителите, без дори следа от смущение. Именно това съчетание на флора, фауна и човешка намеса превръщат мястото във вълшебно кътче, в което царят спокойствие и красота и което е пригодено както за малки, така и за големи.

Можете да посетите „Кю Гардънс“ всеки ден от 09:30 часа. Според различните сезони, градините затварят в различни часове, затова направете справка на този линк.

Цените на билетите са:

 • 16,00GBP за възрастни
 • 14,00GBP за ученици и пенсионери
 • безплатни за деца под 16 годишна възраст
[nggallery id=42]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Да ви издам една тайна! юли 31, 2020
  Ако звъните на някого в работно време, дали той е счетоводител, адвокат или консултант, и той не си вдигне телефона веднага…  това означава следното: Този професионалист е зает с клиент! Ако малко по късно пак звъннете и пак не ви вдигне – може би има друг клиент, или все още извършва услуга или консултация на […]
  Atanas Chikov
 • ОФЕРТА, ОФЕРТА, ОФЕРТА Зелена карта за общ работник в строителството само за 600 паунда! октомври 21, 2019
  Сънародници вече се възползваха от тази оферта, всяка седмица някой получава CSCS  карта на тази цена. Ако искате и вие да се възползвате от тази оферта направете следното. Информирайте се, че нашата фирма предлага съдействие за CSCS карта за общ работник с цени от 187 паунда до 330 паунда. След това когато ние ви кажем, […]
  Atanas Chikov

Follow us on Facebook!