Други Забележителности и култура Обща информация

Летни олимпийски игри – Рио 2016

Зимни или летни, олимпийските игри (наричани още Олимпиада) без съмнение са сред най-големите световни спортни събития. Провеждат се на всеки четири години и в тях вземат участие спортисти от над 200 различни страни.

Въпреки че са на всеки четири години, между зимните и летните олимпийски игри разликата е две години, т.е. след като през 2016-а имаме Лятна олимпиада, следващата лятна ще бъде през 2020 г, но зимната ще се проведе през 2018-а и след това следващата зимна – през 2022 г.

Модерните олимпийски игри са създадени според традицията на игрите, провеждани в Древна Гърция от 8 век пр. Хр. до 4 век сл. Хр в чест на бог Зевс. През 1894 година барон Пиер дьо Кубертен основава Международният олимпийски комитет, който започва да се занимава с организирането на първата Олимпиада в новото време.

Така през 1896 година в Атина се провеждат първите съвременни олимпийски игри. Те са летни и преминават с голям успех. Въпреки факта, че участие в тях вземат едва 241 спортисти от 14 страни, олимпийските игри се превръщат в най-голямото спортно събитие в историята от времената на Древна Гърция.

Гръцките официални власти са толкова доволни, че внасят предложение за постоянно провеждане на Олимпиадата в родината им Гърция. Но Международният олимпийски комитет въвежда принцип на ротация между различните държави, така че на всеки четири години игрите да сменят мястото си на провеждане и това се е запазило и до днес.

От 1896 досега летните олимпийски игри са се провеждали на всеки четири години, с един пропуск по време на Първата световна война и два през Втората световна война. Домакини на игрите са били Атина (два пъти), Париж (два пъти), Сейнт Луис, Лондон (единствен трикратен домакин), Стокхолм, Антверпен, Амстердам, Лос Анджелис (два пъти), Берлин, Хелзинки, Мелбърн, Рим, Токио, Мексико, Мюнхен, Монреал, Москва, Сеул, Барселона, Атланта, Сидни и Пекин.

Тазгодишната Лятна олимпиада ще се проведе в Рио де Жанейро, а през 2020 година домакин за втори път ще бъде Токио.

От старта на летните олимпийски игри досега най-много спечелени медали (златни, сребърни и бронзови) имат Съединените щати – 2399, след тях се нарежда Русия с 1010 и на трето място е Великобритания със 780 медала. България има 214 медала.

Заради успеха на летните олимпийски игри и развиващите се зимни спортове, Международният олимпийски комитет решава, че трябва да започнат да се провежда и Зимна олимпиада.  Така през 1924 година първите зимни олимпийски игри стават факт в Шамони, Франция. Състезанията се провеждат на всеки четири години с две изключения — през 1940 и 1944 година, когато не се провеждат поради Втората световна война.

Така до днес, домакини на Зимната олимпиада стават Шамони, Санкт Мориц (два пъти), Лейк Плесид (два пъти), Гармиш-Партенкирхен, Осло, Кортина д‘Ампецо, Скуо Валей, Инсбрук (двукратен домакин), Гренобъл, Сапоро, Сараево, Калгари, Албервил, Лилехамер, Нагано, Солт Лейк Сити, Торино, Ванкувър и Сочи.

През 2018 година зимните олимпийски игри ще се проведат в Пхьончхан, Южна Корея, а през 2022-а в Пекин, Китай.

От старта на Зимната олимпиада, най-много спечелени медали (златни, сребърни и бронзови) има Германия – 377, следвана от Русия с 341 и Норвегия с 329. Великобритания има 26 спечелени медала и се нарежда на 16 позиция в класацията, а България е с 6 на 23 позиция.

Този месец (август 2016 г.) в Рио де Жанейро ще се проведат 31-вите летни олимпийски игри. Това се случва за първи път  в страна от Южна Америка – Бразилия. Официалното им откриване ще бъде на 5 август и ще продължат до 21 август.

В четири района на Рио ще бъдат разположени общо 32 олимпийски съоръжения. За организацията ще се грижат 8 хиляди служители, 45 хиляди доброволци и 85 хиляди души, заети във външни фирми.

Олимпийският огън е символ на мира, единството и приятелството. С него се откриват официално олимпийските игри. Пътешествието на огъня популяризира посланието на Олимпиадата извън пределите на града-домакин.

Факлата на игрите в Рио де Жанейро събира в себе си земята, морето, планините, небето и слънцето, като отделните сегменти са в цветовете на бразилският национален флаг.

Винисиус е талисманът на 31-те летни олимпийски игри и представлява смесица от всички бразилски животни – той скача високо, бяга бързо и е изключително силен. Винисиус може да имитира гласа на всяко животно. Неговата свръхествествена сила е разтегливостта – той може да се разтяга и разтяга и разтяга. Живее в къща на дърво в гората Туджика.

Различните дисциплини от тазгодишната Лятна олимпиада ще се проведат на съоръжения, разположени в 4 зони на града:

Маракана – тук се намират Олимпийският стадион и Стадион Маракана. Малко объркващ факт е, че това са два различни стадиона – на първия ще се проведат лекоатлетическите състезания, докато втория ще е домакин на церемониите по откриване и закриване на игрите, както и на финалът на олимпийския турнир по футбол.

Копакабана – известния плаж, съвсем логично, ще е домакин на турнирите по плажен волейбол, докато в Атлантическия океан ще се проведе плувният маратон. В района ще се проведат и части от триатлона.

Барра – в една от най-силно развитите зони в Бразилия ще бъде разположено олимпийското село. Тук ще се проведат още турнирите по голф, вдигане на тежести и др.

Деодоро – на няколко съоръжения, недалеч едно от друго, ще се проведат олимпийските турнири по стрелба, планинско колоездене, модерен петобой и др.

Игрите в Рио ще продължат 17 дни, в тях ще вземат участие 10 500 атлета от 206 страни в 42 спорта. Ще бъдат раздадени 306 медала – 136 за жени, 161 за мъже и 9 смесени. На тазгодишните летни олимпийски игри след 92-годишно отсъствие се завръща ръгбито и след цели 112 години – голфът.

Официалният дистрибутор на билети за Рио 2016 за Великобритания и България е CoSport (www.cosport.com).

 

Представяме ви и някои интересни факти, свързани с летните олимпийски игри в Рио де Жанейро:

Рио става първият южноамерикански дома

Плодове и зеленчуци с най-високо съдържание на вода

Десет големи грешки в световната история

Как изглежда една хубаво написана автобиография – неща, които трябва да включим и грешки, които да не допускаме при оформянето й

Странни британски навици, които все така успешно объркват чужденците

Бутилираната вода във Великобритания

Разликите във ваканциите между училищата в Англия и Шотландия

Летни олимпийски игри – Рио 2016

кин изобщо на олимпийски игри. През 2009 година Бразилия победи в наддаването за домакинство градовете Чикаго, Мадрид и Токио.

Олимпийският огън тръгва от Гърция на 21 април и има 90 дни да обиколи Бразилия и да достигне Рио на 5 август. Огънят е преминал през бежански лагер в близост до Атина, където на случаен принцип един жител бе избран за носител на факлата.

Церемониите по откриването и закриването на олимпийските игри ще се проведат на стадион Маракана, който държи световния рекорд за най-пълен футболен стадион по време на мач. С капацитет от 78 хиляди души, Маракана е побирал 173 хиляди по време на финала на Световното първенство през 1950 година.

На Олимпиадата в Рио ще вземат участие 10 500 спортисти от 206 различни страни, състезаващи се в 306 спортни събития.

След завръщането на ръгбито като спорт на олимпийските игри, мъжкият и женският отбор на Съединените щати са считани за основни претенденти за златните медали.

За първи път на Олимпиадата в Рио ще могат да се състезават спортисти, родени през 2000 година. Въпреки че по регламент могат да участват хора, родени преди 1 януари 2003 година, повечето спортове имат по-високи изисквания за възраст. Най-младите спортисти ще бъдат в гмуркането и гимнастиката.

За олимпийските игри в продажба са пуснати 7,5 милиона билети с цени от 40 до 3000 долара. Най-купувани са билетите за футбола, баскетбола, волейбола и хандбала.

Организаторите на събитието твърдят, че ще приготвят по 60 хиляди ястия на ден, за да хранят атлетите.

В Рио търсят 70 хиляди доброволци в помощ за Олимпиадата, като 50 хиляди от тях вече са намерени. Те са основно бразилци.

Около 85 хиляди войници и полицаи ще поддържат реда по време на олимпийските игри в Рио. Това е два пъти по-засилена охрана от тази на игрите през 2012 година в Лондон.

Таксиметровите шофьори в Рио могат да се запишат за безплатен онлайн курс по английски, за да работят по-лесно с чужденците.

Отборът на Съединените щати доведе 556 свои спортисти на Олимпиадата в Лондон през 2012 година. Очаква се и сега в Рио американските атлети да са най-много от всички.

Категории