Сгради

Лондонската кула (Tower of London)

Много са историческите забележителности в столицата на Англия – Лондон, но има някои, които в никакъв случай не може да пропуснете. Един от символите на града е т. нар. Лондонска Кула (Tower of London), която служи като кралска крепост от преди повече от 1000 г. Този внушителен замък се намира на северния бряг на река Темза в централната част на столицата. Кварталът тук се нарича Хамлетовата Кула (Tower Hamlets), а от източния край на Лондон е отделено от голямо празно пространство, известно като Хълма на кулата или Tower Hill. Най-близката метростанция, която може да ви доведе до Лондонската кула е именно „Тауър Хил”.
Основите на красивия и внушителен замък са поставени през 1078 г. от Вилхелм Завоевателя. Първа била построена т.нар. Бяла кула в югоизточния ъгъл на градските стени, която е и първата каменна кула в цялото Английско кралство. В следващите столетия – през 13 в, Лондонската кула е превърната официално в кралска резиденция от Хенри III и остава с такъв статут до ден днешен.

През 13 в. владетелят Едуард I започва изграждането на Кулата Бошан, в която били заключвани важните и високопоставени затворници. През онези векове съдбата на Лондонската кула е била да служи по скоро като затвор и място за мъчения и екзекуции и то за доста дълго време. До днес в Кулата Бошан могат да се видят много издълбани по стените надписи, останали от обитателите й.

През 1483 г. след смъртта на Едуард IV, неговите двама синове били заключени в т.нар. Кървава кула в Лондонската кула. Тъмницата за младежите била разпоредена от вуйчо им Ричард от Глостър или по-известен със светското си има – Ричард III. До ден днешен няма ясни доказателства, че вуйчото е виновен за смъртта на синовете на Едуард IV, но гласно това се приема за факт. В Кървавата кула била и крайна дестинация за множество затворници, които пристигали тук с кораби по Темза.

Две от съпругите на Хенри VIII били омъртвени в т.нар. Тауър Грийн, в която открили смъртта си още пет важни за английската история личности. Повечето от екзекуциите обаче се извършвали публично на Тауър Хил, пред очите на населението, което скандирало и замеряло обречените с различни зеленчуци и камъни.

Днес Лондонската кула е единствената старинна сграда, която се обитава от английското правителство. От 1485 г. Лондонската кула непрекъснато се охранява от кралски гвардейци. Дворецът има и специални гарвани, за които се вярва, че ако отлетят от територията на крепостта, то ще загине. В резултат на този мит крилата на птиците редовно се подкастрят.

Официален сайт.

[nggallery id=31]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
    Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
    novinar
  • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
    ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
    novinar

Follow us on Facebook!