Обществен транспорт в Лондон - TfL

Лондонска теснопътна железница (Docklands Light Railway)

Docklands Light Railway (DLR) е един от начините за транспорт във Великобритания с най-голяма история и успехи. Превозва повече от 80 милиона пътници на година, а нивата на надеждност и удовлетвореност на пътниците са високи.

 Това е една от първите теснолинейни железопътни системи във Великобритания с автоматично управление на влаковете. От откриването си през 1987 година, DLR значително е увеличил линиите, които обслужва.

Целта на този вид транспорт е да предостави безопасна, надеждна и евтина услуга за жителите на източен и югоизточен Лондон.

Влаковете на DLR се управляват чрез компютърна система, която се наблюдава и контролира 24 часа в денонощието, 365 дни в годината от служителите в  контролния център на DLR. Те имат визуално наблюдение по цялата мрежа и виждат точно къде е всеки влак във всеки един момент.

Теснолинейната железница (Light railways) на DLR е с по-малки и по-леки влакове от обикновените. Те спират по-често, правят завои и преодоляват стръмни наклони по-лесно. Теснолинейките обикновено са по-тихи от останалите влакове.

DLR работи в зони 1, 2, 3 и 4 в Лондон. Картите за градския транспорт, които обхващат пътувания в тези зони, важат и за теснолинейките. Картите Oyster са най-евтиният начин да се плати за единично пътуване по DLR.

Автомати за билети са разположени на всички DLR гари. Когато пътувате с теснолинейка трябва да имате валиден билет, в противен случай ще ви се наложи да заплатите двойна тарифа.

DLR работи по всички маршрути всеки ден от годината (с изключение на Коледа), както следва:

  • понеделник – събота: 05:30 – 00:30
  • неделя: 07:00 – 23:30

От понеделник до петък , влаковете се движат на всеки три и половина минути в пиковите часове и средно на всеки седем минути извън тях. В събота и неделя влакове се движат на всеки 10 минути. За повече информация можете да позвъните на 020 7363 9700.

DLR работи в областта Docklands и югоизточната част на Лондон и осигурява жизненоважна връзка между източен Лондон и централната част на града. Мрежата обхваща много области, включително Bank, Tower Gateway, Stratford, Greenwich, Lewisham, London City Airport и др.

Влаковете DLR са напълно достъпни за хора с инвалидни колички, родители с детски колички или хора с тежък багаж.

DLR осигурява отлична връзка с други видове обществен транспорт, като е свързан с повече от 100 автобусни линии, пет железопътни линии, осем линии на метрото, таксиметрови услуги и корабчетата за речен транспорт. Осигурява и пряка връзка с летищата в Лондон, като предлага икономически ефективен и удобен начин за пътуване до и от тях.

Всички DLR гари и влакове се наблюдават от охранителни камери и патрулиращ персонал, пътните офицери по безопасност и британската транспортна полиция. Във всеки влак пътува член на персонала и предоставя информация и съдействие на пътниците.

Най-натоварената DLR станция е Bank, която се използва средно от над 60 000 пътници на ден.

Теснолинейките са способни да развиват скорости до 50 мили в час, въпреки че обикновено пътуват с не повече от 40 мили в час.

About the author

Daniel

2 Comments

Click here to post a comment

Категории