Обществен транспорт в Лондон - TfL

Лондонското метро (London Tube)

Един от най-удобните методи за придвижване из Лондон е метрото. То стартира дейността си през 1890 година, когато е открита линията между улица “Крал Уилям” и Стокуел (King William Street and Stockwell).

Лондонската подземна железопътна мрежа, наричана още Tube, отбелязва своята 150 годишнина през 2013 година. Метрото в британската столица е най-старото в света. Това е утвърден транспорт с дългогодишна история.

Лондон се обслужва от 12 метро линии, заедно с Docklands Light Railway (DLR), които са свързани с локалната влакова мрежа. Метрото обикновено се движи между 05:00 часа сутринта до 00:00 в полунощ, от понеделник до събота, а работното време е съкратено в неделя. Точните подробности зависят от гарата и линията. Обслужват се милиони пътуващи из Лондон всеки ден.

За да бъдат изработени различните тарифи, транспортната карта на Лондон е разделена на шест концентрични зони. Зона 1 и 2 са в центъра на Лондон. Съществуват и зони от 6 до 9, които обхващат покрайнините на столицата.

Ако възнамерявате да ползвате често услугите на лондонското метро, може би трябва да помислите за закупуване на карта „Oyster“ и/или „Travelcard“, за да получите най-добрите цени за билетите и да не ви се налага да чакате на опашки. Ако ви хванат в метрото без валиден билет, носите отговорност и ви очаква глоба.

Цените с карта „Oyster“ са винаги по-евтини в сравнение със закупуването на хартиени билети за метрото. Например, билет за едно пътуване в Зона 1 е £4.50, а с карта „Oyster“ е £2.40.

Картата „Oyster“ е добър избор за неограничен брой пътувания както с метро, така и с автобуси. Картите са седмични, месечни или годишни.

Картите за посетители (Visitorcards) пък са насочени към туристите в Обединеното кралство. В допълнение към неограничените пътувания с автобус и метро, тези карти включват талони за отстъпка за много от популярните туристически атракции. Visitorcard за пътувания в зоните 1 и 2 за 7 дни струва £27.60.

Можете да си купите билети или от автоматизираните машини или на касата за билети.

Различни отстъпки и безплатно пътуване са достъпни за деца, студенти, възрастни хора и хора с увреждания.

Седмична карта за пътуване за възрастен в зона 1 струва £27.60, а такава за пътуване в зоните от 1 до 6 (позната като ALL-Zone ) – £50.40.

Разпространяват се безплатни карти на метрото и пътеводители, които да помогнат на пътниците с придвижването. Можете да вземете карта за лондонското метро при пристигане на всяка станция на метрото.

В центровете за информация за пътуванията (London Travel Information centres) се продават билети и се предоставят безплатни карти за тези, които имат право на такива. Такива центрове има в терминалите на летище Хийтроу (Heathrow Airport), големите гари в Лондон и в туристическите информационни центрове (Tourist Information Centres).

Създадената през 1933 год. от Хари Бек метро карта на 20-ти век е истинска класика от гледна точка на дизайна. Тя е много полезна и ясно посочва общите насоки, обозначаването на влаковете (север , юг, изток или запад).

С цветни кодове картата на метрото става по-лесна за разбиране за пътниците. Това е наистина улеснен начин за ориентиране.

Някои станции имат редица линии, така че е важно да се провери линията и посоката на влака, преди да се качите.

Ето няколко кратки съвета, които да направят пътуването ви по-комфортно:

  • Ако ви е възможно, избягвайте да пътувате по време на пиковите часове.
  • Имайте предвид, че някои карти за намаления, като например London Visitorcard, не са валидни за сутрешния пиков час.
  • Прочетете какво пише в предната част на влака, за да сте сигурни, че се движите към правилната дестинация.
  • Застанете в дясно при използването на ескалаторите на станциите.
  • Придвижвайте се навътре във вагоните по време на пътуване, за да не блокирате входовете за другите пътници.
  • Позволете на пътуващите да слязат, преди да се качите.
  • Пенсионери, бременни жени и тези, които пътуват с деца ще ви бъдат благодарни, ако предложите да отстъпите мястото си.

Метростанциите на много дълбоко ниво имат ескалатори за придвижване към пероните. Почти всички имат и стълби, а някои – и асансьори.

Ако времето е горещо и ви предстои пътуване с метрото, подгответе се за не много приятно изживяване, особено по някои линии като Victoria и Northern.

Имайте предвид, че не е нужно да натиснете бутона за отваряне на вратата, когато се придвижвате с метрото. Влаковете спират на обособените за това станции, а вратите се отварят сами.

Не се притеснявайте да помолите за помощ, ако не се ориентирате за нещо. Повечето пътници ще ви помогнат, а ако въпросът ви е по-специфичен и се съмнявате дали са достатъчно запознати, обърнете се към някой от служителите в метро станцията.

Въпреки, че метрото обикновено е най-бързият и най-евтин начин за придвижване в Лондон, имайте предвид, че надземните влакове обслужват някои райони на Лондон по-добре от метрото.

Много станции обаче са с дълги коридори и множество стълбища, които могат да направят пътуването с тежки куфари много тежка задача.

Всеки път, когато пътувате през повече от една зона, цената на билета се увеличава. Можете да спестите пари, като купувате билетите за зоните отделно. Не се опитвайте да прекосите две зони с един билет, защото глобата за това е £10.

Входовете за метрото изглеждат доста различни един спрямо друг. Някои са в малки стари тухлени сгради, а други са с лъскав модерен дизайн. Затова най-добре търсете логото на метрото по сградите.

Бъдете внимателни когато сте на перона и влакът тръгва. Стойте на безопасно разстояние, което е обозначено с боядисани в жълто линии.

About the author

Daniel

2 Comments

Click here to post a comment

  • Колко струва седмичната или месечна карта от метростанцоя Виктория до Бреитън

  • На какви зони се разделя Лондон?Имам предвид за картите за метро за една седмица за градския транспорт.

Категории