Забележителности и култура Увеселителни паркове

Лондонското око (The London Eye)

Лондонското око (The London Eye) е навярно „най-младото” от чудесата на света. На възраст малко повече от 10 години, Лондонското око успя да се превърне в символ на най-голямата урбанизирана зона в Европа – английската столица Лондон. Лондонското око с официално име Лондонското око на Мерлин Ентъртеймънтс (Merlin Entertainments) е виенско колело, построено през 1999 година, за да отбележи началото на новото хилядолетие. Именно затова се нарича още Колелото на хилядолетието (Millennium Eye).

За кратко време новото съоръжение печели сърцата на хората. Лондонското око е издигнато на южния бряг на река Темза, на западния край на Юбилейната градина (Jubilee Gardens) и се счита за четвъртата по височина конструкция в английската столица и най-високата подобна развлекателна конструкция в цяла Европа за времето на построяването си. По-късно е изместено от Звездата на Нанчанг (Star of Nanchang), достигаща 160 м и открита през май 2006, а по-късно и от Сингапурския летец (Singapore Flyer) (165 м), открито на 11 февруари 2008. Построено от Бритиш Еъруейз, а днес Лондонското око принадлежи на Мерлин Ентертейнментс, собственици на известния Музей на Мадам Тюсо.

С грандиозно празненство Лондонското око е официално открито на 31 декември 1999 г. от министър-председателя Тони Блеър. До юли 2002 г. то е посетено от над 8.5 милиона души, а през юни 2008 г. броят на хората достига 30 милиона. Макар и първоначалният план е бил Лондонското око да работи само 5 години, в последствие общината Ламбет (Lambeth), на чиято територия се намира атракцията, решава да превърне колелото в постоянна атракция. От 1 януари 2005 г. в традиция се превръща лондончани да посрещат новата година тук, придружена с 10-минутни фойерверки, които се изстрелват и от самото колело.

 Годишно около 3 000 000 посетители се возят на Лондонското око, навярно защото са разбрали, че това е един от най-добрите начини да се разгледа града всеобхватно от птичи поглед. Цената на билетите за атракцията на хилядолетието е между 8GBP и 9.30GBP в зависимост от месеца, за възрастни е двойно, а семеен билет за четири души е 49.28GBP. Талоните могат да се купят и предварително он-лайн. Достъпът до Лондонското око е удобен, защото има метростанции в близост. Това са Westminster, Embankment, Charing Cross. Атракцията предлага и атрактивни възможности срещу допълнително заплащане – може да си поръчате шампанско или даже да си организирате сватбена церемония на колелото.

Грандиозната конструкция на Лондонското око достига 135 метра и е резултат от труда на 7 английски архитекти. Гигантското чудо има 32 климатизирани капсули с яйцевидна форма, които символизират 32-те общини на Лондон.

 

Всяка капсула на Лондонското око тежи 10 тона и побира до 25 души. Возещите се на атракцията могат спокойно да се разхождат в нея, но са предвидени и места за сядане. Колелото на милениума се върти със скорост 26 м/сек или 0.9 км/ч, което значи, че едно пълно завъртане отнема 30 минути. От 2009 година посетителите на Лондонското око предлага и неповторимо изживяване на 4D.

[nggallery id=29]

About the author

Daniel

2 Comments

Click here to post a comment

  • Ходил съм два пъти, ами не е нищо особено, струва доста, а е само за половин час. Според мен има места където за тези пари може да видиш доста повече неща.
    Ако си взимате билет, опитайте да потърсите онлайн и намерите оферта някъде с намаление поне има такива доста.

Категории