Обща информация

Мобилни оператори и избор на изгоден тарифен план

Бързото развитие на технологиите и комуникационната индустрия промениха изцяло нещата и вече мобилните телефони не са каквито бяха преди 10 години, както и технологиите, по които са изградени мобилните мрежи.

Мобилните оператори в Обединеното кралство също разшириха много покритието си, за да имаме връзка с нашите близки и приятели, независимо къде се намираме.

Мобилни оператори  с най-големи мрежи във Великобритания са:

  • Three (3)
  • Orange
  • O2
  • Vodafone
  • T-Mobile

Разбира се, има и по-малки оператори, но или са собственост на някой от по-големите, или ползват техните мрежи. Тези оператори се наричат „виртуални мобилни оператори“. Пример за такъв оператор е “Virgin Media”, който използва мрежата на “T-Mobile”.

В по-долните редове, ще прочетете информация за всеки от петте големи оператора и какви услуги и тарифни планове могат да предложат те.

Three (3)

“3” e първият мобилен оператор в Обединеното кралство, който успя да предложи на абонатите си 3G покритие. Това значи, че са позволили пренасянето на висококачествено, мултимедийно съдържание, което да достига от един телефон до друг по тяхната мрежа. Носи им се репутация, че предлагат отлично прехвърляне на мултимедийни данни и имат добри интернет услуги. Покритието на мрежата из Обединеното кралство е 97,4%, което значи, че ще сте свързани почти навсякъде където отидете.

Ако искате да разгледате предложенията за абонаменти и тарифните планове на оператора, може да го направите като посетите официалния му сайт.

Orange

“Orange” е голям оператор в световен мащаб, не само на острова. Има добре изградена мрежа и покритие, както и много абонати. Това е операторът, който има най-много базови станции и предлага на абонатите си  голямо покритие и пълно обслужване дори и извън страната. „Оrange” се славят и с това, че имат най-голямата интегрирана 3G мрежа в Обединеното кралство.

За да разгледате тарифните планове и абонаментите, които предлага оператора посетете официалния сайт на “Orange” за UK.

O2

Бившият “BT Cellnet”, сега “O2” е надежден оператор във Великобритания. Имат отлично покритие и много хора го посочват за най-добрият оператор.

Точният процент на покритието им е 99%.  Според абонатите им, връзката им винаги е надеждна с добро покритие и отлична чуваемост.

На официалния сайт на “О2” може да разгледате съответно какво предлага операторът.

Т-Mobile

“T-Mobile” e операторът с най-голямо покритие на безжични мрежи (Wi-Fi). Има хиляди точки за достъп към безжичната си мрежа в Кралството. Като голям оператор има милиони абонати и предлага отлично покритие на своята 3G мрежа.

Отличното 3G покритие, операторът си осигурява като слива мрежата си със тази на Three, за да създадат най-голямата 3G мрежа в Обединеното кралство.

За да разгледате какво предлага от своя страна “T-Mobile”, може да посетите техния сайт за Великобритания.

През 2010 година “T-Mobile” и “Orange” основават компания, която носи името “Everything Everywhere” или накратко “EE” и сливат мрежите си в нея за да позволят на милионите абонати да имат възможно най-добро покритие където и да се намират.

На този адрес може да видите предложенията на “EE”.

Vodafone

“Vodafone” е един от най-старите оператори на острова. Определян е като надежден и доверен оператор, който постоянно осигурява страхотно покритие и услуги на абонатите си. В световен мащаб е втори по големина оператор, според брой на абонатите, а във Обединеното кралство е смятан за лидер.

За цени на предоставяните услуги от Vodafone може да погледнете сайта им.

Избор на тарифен план

След като вече имате представа кой оператор какво предлага, трябва да си изберете подходящ тарифен план. Факт е, че три-четвърти от британските граждани си избират план, за който плащат повече и не се възползват от услугите, които са включени в него. Годишно операторите печелят над 5 милиарда от абонати, които плащат високи такси за услуги, които всъщност не са им нужни.

Как да откриете най-изгодния план за вас?

Ако искате нов мобилен телефон, има две важни неща, които трябва да знаете:

  • Какво устройство точно ви трябва
  • С какъв тарифен план се предлага то

След като сте си избрали мобилен телефон според вкуса ви, прегледайте всички оператори, които го предлагат и най-вече това с какви тарифни планове може да го закупите. Ако сте твърдо решени да си закупите съответния телефон, просто си изберете тарифния план според цената на абонаментната такса и включените услуги в него, така, че да отговаря и задоволява вашите изисквания. Ако тарифните планове, с които идва телефонът са с прекалено високи такси за вас, може да си изберете друг телефон, който няма да ви излезе толкова солено накрая.

Как е по-изгодно, с карта на договор или с предплатена карта?

Картите с договор ви позволяват да говорите месечно без ограничения, като плащате такса всеки месец и в нея имате включен пакет минути, съобщения, интернет и т.н. Ако надвишите включените в таксата минути след това заплащате допълнително изговорените, като същото важи за съобщенията и интернет трафика.

Предплатените карти се зареждат предварително с кредит, който вие определяте, според финансовото си състояние. След като свърши заредената сума, за да може да провеждате изходящи разговори трябва да заредите отново определена сума в картата. По този начин вие определяте кога и колко пари да изхарчите за телефон и контрола над нещата е във ваши ръце. Това е предимството, но голям минус е, че рядко имате отстъпки и включени минути, като някои оператори въобще не предлагат такива неща с предплатените си карти.

Какво е включено в тарифния ми план?

Много неща са включени в един тарифен план, от минути за разговор и съобщения, до интернет трафик.

  • Включени минути за разговор – те зависят от това какъв план и каква такса сте си избрали. Повечето оператори предлагат включени минути в група, към определени любими номера или към цялата мрежа. Колкото по-висок е броят на включените минути за разговор, толкова по-голяма е таксата ви.
  • Включени съобщения – както и при включените минути, така и съобщенията могат да са към група, номера или към цялата мрежа. Броят им зависи от таксата, която плащате.
  • Включен интернет трафик – някои тарифни планове предлагат неограничен трафик, други са с ограничение, а има и такива, които въобще не предлагат интернет. Ако нямате ограничение, може да сърфирате на воля когато искате, няма да платите нищо повече от това, което е включено в таксата ви. Ако имате ограничение в трафика обаче, трябва да внимавате да не го надвишите, защото след това ще трябва да си платите за всеки мегабайт (MB), който е над лимита. При условие, че в плана ви не е включен никакъв интернет трафик, трябва да се ограничавате от правенето на такъв, защото ще трябва да заплатите за всичкият трафик, който сте направили.

Международни обаждания.

Обажданията към чужбина могат да бъдат доста скъпи. Ако искате да говорите с чужбина, сключете такъв договор, който включва минути към други държави, за да не останете изненадани от месечната сметка за телефон.

Продължителност на договора.

Продължителността на договора зависи от вашия личен избор. Ако новите ви телефони ви омръзват бързо, е добре да сключвате договори за период от 12 месеца. След като изтече договорът ви, може да си направите нов и да си вземете нов телефон.

Повечето хора обаче предпочитат договори за 18 или 24 месеца. Предимството при тях е, че за този дълъг период вашата месечна такса е по-ниска и имате повече включени услуги към нея и отделно можете да си вземете хубав телефон на много ниска цена или дори безплатно.

Категории