Пари и финанси

Може ли глоби и дългове на хора живели на адреса ви да се отразят на вас?

Събирачи на дългове продължават да изпращат искания в апартамента ви, адресирани до предишния ви наемател – ще се отрази ли това на кредитния ви рейтинг?

Често се случва хора, които отдават жилището си под наем да получават писма за събиране на дългове, но на името на някой друг – адресирани до предишния им наемател, който обаче вече не живее на този адрес. И в случай че тези хора не разполагат с адрес за препращане, пред тях неминуемо изникват няколко въпроса – трябва ли да се притеснявам, че това може да повлияе на кредитния ми рейтинг и могат ли събирачите на дълг да изпратят съдия изпълнител в дома ми? Има ли вероятност предишният наемател да използва моя адрес, за да получи кредит и може ли това да окаже ефект върху кредитния ми рейтинг?

Всеки път, когато кандидатствате за кредит, независимо дали става въпрос за нова кредитна карта, заем, договор за мобилен телефон или ипотека, вашият кредитен рейтинг ще бъде проверен от заемодателя.

Това се прави, за да може заемодателят да реши дали да ви отпусне кредита и при какъв лихвен процент.

Какво обаче може да стане, ако получавате писма от агенции за събиране на вземания и че макар да не са на ваше име, са изпращани на ваш адрес. И понеже предишният наемател е бил преследван от събирачи на дълг, вие се притеснявате, че вашият кредитен рейтинг може да бъде засегнат или дори да бъдете посетени от съдия изпълнител.

Ето какво казват специалисти в областта:

Що се отнася до вашия кредитен рейтинг, освен ако предишният наемател не използва вашето име, тогава той не е застрашен.

Това е така, защото в днешно време се извършват кредитни проверки на хора, а не на адреси. Хората могат да бъдат свързани с кредитни проверки само при съвместна финансова дейност, например ако двама души изтеглят общ заем или имат съвместна банкова сметка. В конкретния случай обаче не става дума за това.

Повечето хора, които са свързани по този начин, са или настоящи или бивши партньори. Ако искате да направите проверка, просто поръчайте копие от кредитния си отчет от някоя от трите референтни агенции за кредит (Experian, Equifax и Callcredit) и проверете раздела, наречен „финансови асоциации“.

Ако името на предишния ви наемател не фигурира там, нямате абсолютно никаква причина за притеснение.

Що се отнася до конкретните искания за дълг, ви съветвам да върнете всяко писмо, изпратено до предишния наемател, директно обратно до подателя – трябва да стане ясно, че наемателят не живее вече на адреса. Ако събирачите на дълг продължат да ви притесняват, се обърнете към седалището на въпросната фирма или фирми и изпратете официална, писмена жалба.

Вашият личен кредитен отчет трябва да включва подробности за всички кредитни сметки (като карти, банкови сметки, заеми, пощенски записи, договори за мобилни телефони), които сте използвали през последните шест години.

Тези записи ще покажат дали сте извършили месечните плащания навреме, както и подробности за настоящите ви сметки и колко дължите в момента. Другите записи, добавени към кредитните отчети, включват съдебни присъди и несъстоятелност, избирателните списъци и запис на всички последни кредитни заявления.

Разумно е да проверявате кредитния си доклад с всичките три кредитни референтни агенции най-малко веднъж годишно, както и преди да направите някое важно искане за кредит.

По този начин, ако забележите несъответствие, можете да поискате от агенцията да го коригира, преди то да ви засегне. Еднократната „законоустановена“ проверка струва само £2, а понякога можете да я получите и безплатно.

Що се отнася до писмата за събиране на дългове, дори и да не разполагате с адрес за препращане на бившия си наемател, можете да изпратите тези писма обратно на въпросните компании.

Тъй като дългът не е на ваше име, участващите фирми трябва да спрат да изпращат тези писма, но ако се притеснявате от евентуално посещение на съдия изпълнител, винаги можете да потърсите съвет от благотворителна организация, например Citizens Advice.

Когато обстоятелствата налагат посещение на съдия изпълнител, се изпраща предизвестие най-малко седем дни, преди самото посещение. Тъй като обаче дългът не на ваше име, това е много малко вероятно да се случи.

ПЕТ СЪВЕТА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА КРЕДИТНИЯ ВИ РЕЙТИНГ

Има няколко начина, чрез които можете да подобрите кредитния си рейтинг. Предлагаме ви пет кратки съвета:

 1. Когато теглите заем, не вземайте повече, отколкото можете да си позволите да плащате.
 2. Стремете се да се вместите в рамките на договорените кредитни лимити и правете своите плащания навреме.
 3. Не кандидатствайте за няколко кредита едновременно – това ще се появи във вашия кредитен рейтинг и може да се разглежда като знак за финансова нестабилност.
 4. Когато се регистрирате в избирателните списъци за гласуване, използвайте настоящия си адрес, тъй като заемодателите използват избирателния регистър, за да потвърдят самоличността ви и това къде живеете.
 5. Редовно проверявайте кредитния си отчет, за да се уверите, че всичко е точно и няма необясними транзакции или заявления.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Да ви издам една тайна! юли 31, 2020
  Ако звъните на някого в работно време, дали той е счетоводител, адвокат или консултант, и той не си вдигне телефона веднага…  това означава следното: Този професионалист е зает с клиент! Ако малко по късно пак звъннете и пак не ви вдигне – може би има друг клиент, или все още извършва услуга или консултация на […]
  Atanas Chikov
 • ОФЕРТА, ОФЕРТА, ОФЕРТА Зелена карта за общ работник в строителството само за 600 паунда! октомври 21, 2019
  Сънародници вече се възползваха от тази оферта, всяка седмица някой получава CSCS  карта на тази цена. Ако искате и вие да се възползвате от тази оферта направете следното. Информирайте се, че нашата фирма предлага съдействие за CSCS карта за общ работник с цени от 187 паунда до 330 паунда. След това когато ние ви кажем, […]
  Atanas Chikov

Follow us on Facebook!