Други Забележителности и култура

Мостът Форт Рейл (Forth Rail Bridge)

Форт Рейл е първият мост, който е направен изцяло от стомана. Издигнат е през 19 век и тогава е бил най-голямото подобно съоръжение. Днес е една от най-интригуващите забележителности в Шотландия.

Мостът е построен над река Форт, като свързва с железопътна линия Единбург и Дънди. Той осъществява връзката между Южно Куинсфери и Северно Куинсфери.

Още в началото на 19 век се появила нуждата от връзка между двата бряга на реката. Първоначалната идея била да се построи тунел, но след проучвания и измервания проектът бил изоставен. През 1806 година се зародила идеята за построяване на мост и до 1818 година вече имало няколко проекта, включително и този на Джеймс Андерсън.

През 1878 година започнал строежът на моста, като ръководството било на Томас Боуч. Година по-късно друг новопостроен мост, Тай Бридж, се срутил и отнел живота на 75 души и поради тази причина проектът Форт Рейл бил прекратен.

Новият мост е дело на Бенджамин Бейкър и сър Джон Фаулър, като изработката е на Сър Уилям Ейлър. Строежът започнал през 1883 година и продължил цели 5 години.

Мостът Форт Рейл се конкурирал и превъзхождал единствено Айфеловата кула в Париж. Церемонията за откриването на моста била на 4 март 1890 година.

Форт Рейл е дълъг 2,5 километра и за изработването му са изразходени 55 000 тона стомана, 18 122 кубични метра гранит и 8 000 000 нитове. За работния процес са били ангажирани 4000 мъже, като 57 от тях за загинали в трудови злополуки.

Общата сума за изграждането на моста е 3,2 милиона паунда, включително и 250 000 паунда за предходните строителни дейности. Мостът е пуснат в експлоатация на 21 януари 1890 година.

След построяването на моста, той се счита за осмото чудо на света. Мостът е годен за експлоатация и днес, след ремонтните дейности, които му направиха през последните години. Форт Рейл е важна част от железопътната мрежа и дневно по него преминават около 180 влака.

[nggallery id=91]

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!