Образование

Най-добрите британски университети за 2016 година

Вестник “Гардиън” публикува новата си класация на най-добрите университети във Великобритания, която се отнася за приема през 2016 година.

За поредна година „Кеймбридж“ получава първо място от “Гардиън”, като цялостна оценка, със 100 от възможни 100 точки, което го прави най-добрият университет на Острова, според изданието.

Второто място заема „Оксфорд“ с общ актив от 97,5 точки, а на трета позиция вестникът е поставил „Сейнт Андрюс“ с 91,8 точки.

Четвърти се нарежда университетът в Съри с 87,7 точки, който миналата година беше класиран на шеста позиция. Веднага след него на пето място е висшето училище в Бат, което е събрало общ актив от 85,9 точки, но в сравнение с миналогодишната класация е паднал с едно място надолу в класацията.

Шестата позиция си делят университетите в Дърам и Уоруик с 84,6 точки, които миналата година бяха класирани съответно на осмо и девето място, а веднага след тях на осма позиция за 2016 година се нарежда „Империал Колидж“ с 84,3 точки.

Топ десятката завършват университета в Екзитър с 83,8 точки, който е излязъл напред с 3 позиции спрямо миналогодишната класация, и този в Ланкастър с 82,1 точки, който запазва мястото си.

Подробна информация за класирането на горепосочените учебни заведения, както и на останалите, които са попаднали сред най-добрите 25 във Великобритания, можете да откриете на таблицата отдолу:

За да разгледате пълната класация на „Гардиън“, посетете адрес www.theguardian.com/education/ng-interactive/2015/may/25/university-league-tables-2016. Важно е да имате предвид, че таблицата е интерактивна и можете да подредите университетите според конкретна специалност, която сте избрали, когато класирането вероятно ще бъде различно от това, което сме публикували тук – по общ брой точки.

В световен мащаб нещата стоят по подобен начин и някои от топ британските университети според “Гардиън” са заели челните позиции в световната класация QS World University Rankings.

В топ 10 на най-добрите университети в света преобладават американски и британски висши учебни заведения.

Масачузетският технологичен институт отново е обявен за най-добрия университет в света, а Харвард се изкачва до второто място от четвъртата си позиция миналата година.

Великобритания има четири университета в челната десетка. “Импириъл Колидж”, който през 2014 година бе класиран на второ място заедно с “Кеймбридж”, тази година спадна до осма позиция поради промяна в методиката, използвана за класирането на университетите.

“Оксфорд” и “Юнивърсити Колидж Лондон” губят позиции в класацията – от общата им пета позиция миналата година “Оксфорд” отива на шесто място, а “ЮКЛ” на седмо.

“Кингс Колидж Лондон”, който беше класиран 16-и през 2014 година, пада с три места до 19-и.

Станфордският университет в Калифорния заема съвместна трета позиция заедно с “Кеймбридж”; Калифорнийският технологичен институт е на пето място, а Швейцарският федерален институт по технологии е на девето място, следван от Университета в Чикаго.

Пълната класация, която също е изобразена в интерактивна таблица, можете да видите на адрес www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2015.

Категории