Градове Забележителности и култура

Най-добрите морски курорти във Великобритания за 2017 година (втора част)

Носталгия, плажове и сладолед  – какво повече ни трябва за една идеална хармония, която можем да изживеем на някой от най-добрите морски курорти във Великобритания за настоящата 2017 година според известни автори и изданието „Гардиън“.

В тази статия продължаваме представянето на най-добрите морски курорти във Великобритания, което започнахме миналия месец.                           

 

Солва, Пемброкшър, Уелс (Solva, Pembrokeshire)

Малкото пристанищно градче, наречено Солва или Солвак, където е сниман римейка от 2015 г. на на филмовата версия на “Под млечната гора”, е разположено на късче земя, пропито с мистерия, магия и митология, далеч отвъд любопитните очи на модерните времена на едно полуостровче в Уелс, Пемброкшър.

Някои казват, че това е старо пиратско пристанище, защото не се вижда много от морето и лесно може да бъде пропуснато. Други твърдят, че все още е. Съвременните герои на Солва са не по-малко интересни от предците си – и все още са обединени от онова истинско съзнание на общността, в която живееш.

Солва е построена по продължението на речното корито. Красиви стари рибарски къщи. Извън градчето е фермерската територия – големи живи плетове и тесни пътища. Посетителите ще намерят деца на кея, които играят и скачат в морето, както е било от поколения насам.

Скали, прилични на шамански тотеми, ограждат пристанището и сякаш поставят в рамка гледката към залива. Повървете по крайбрежието на юг към Нюгейл, преминавайки през скрити заливчета и плажове. Можете да пуснете някоя въдица за скумрия, а след това да я изпечете на плажа под чистото пемброкшърско небе.

Една страхотна разходка може да направите от вълнената фабрика на Солва (най-старата по рода си в страната) към пристанището, което е на около километър и половина.

Извивките на реката мирно криволичат през местност с много овце и алпака (животно, приличащо на лама), покрай скрит проход, където вероятно хората са перяли на реката в миналото и през доста пъбове, например “Дъ шип енд харбър ин”, арт галерии като “Раул Спийкс” и кафенета като “Търти файв”. От пристанището можете да си направите 10-минутна разходка от Грибин към заливчето “Гуаден”.

Къде да отседнем: “Кръг-глас” е селска къща, ресторант и ферма с пет спални и няколко къщички. Нощувката за двама започва от 150 паунда.

 

Скарбъро, Северен Йоркшър, Англия (Scarborough, North Yorkshire)

Скарбъро съвсем спокойно може да претендира, че е първият морски курорт във Великобритания. По онова време станало модно да се ходи на курорт и да се правят бани в морска вода. Книгата на един местен лекар, доктор Уити, препоръчваща морската вода и спа в града като лек за подагра в края на 17 век, привлякла по-заможните хора да почиват в града.

Скарбъро съчетава историческото, живописното, величественото и елегантното със забавното, крещящо-яркото и кичозното. Небето над южния му залив е доминирано от “Гранд хотел”, който някога е бил най-големия в Европа и е построен през 60-те години на 19 век на мястото на къщата за гости на Ан Бронте, където известната авторка е починала (гробът й е в двора на църквата “Сейнт Мери”). Направена от жълти тухли, сградата има четири куполни кули и изглежда като величествен пясъчен замък и се допълва спретнато от панорамни руини на истински старинен замък на отсрещния връх на Саут бей.

До плажа се достига най-лесно с “Клиф лифт” – първото и най-старо въжено влакче в страната. По жълтите му пясъци, сякаш боядисани с ярка боя, и днес грациозно крачат магарета.

Сгушен между мигащите светлини на лунапарка на южния плаж и различни магазини за сувенири, се намира несравнимият пристанищен бар на Алонзи (Alonzi’s Harbour Bar). Този легендарен за Скарбъро следвоенен бар е храм на сладоледа и пенливото кафе в хром и цветен ламинат, който блести като потенциометъра на старо радио. Стените му все още имат реклами на млечни шейкове “Фарм ег” и “Хорликс” с вкус на горещ шоколад.

Над северния залив и далеч от суетата на бреговата ивица има по-спокойни занимания – красива японска градина с пагода в “Пийсхолм парк, възстановена през последните години до славата си от Едуардската епоха. Сред другите атракции на парка е миниатюрната железница. Малко параходче пресъздава известни морски битки на езерото през летните месеци.

Къде да отседнем: “Шорхаус” е бутиково хотелче с четири модерни, минималистични стаи. Двойна стая започва от 65 паунда.

 

Арнсайд и Силвърдейл, Къмбрия/Ланкашър, Англия (Arnside & Silverdale, Cumbria/Lancashire)

Разположена на границата на Ланкашър и Къмбрия, над устието на река Кент (не в графство Кент, а в Къмбрия) и Моркамб бей (Morecambe Bay), местността се състои от тревна ивица, редовно заливана от водата, разкриваща варовикови скални формации, с богато разнообразие на птици. Тя предлага разходка по високите места и древни гори, гъмжащи от пеперуди (една от които, рядката тъмнозелена “венерина седефка”). Прибавете към това приятния викториански морски курорт на Арнсайд, с железопътна гара, магазинчета за сувенири и кафенета, малка алея, кей и бавен ритъм. Учудващо, няма нужда да си проправяте път през тълпи от туристи.

Курортът е неизвестен за много хора предимно заради местоположението му. Малко на юг от националния парк “Лейк дистрикт” се намира Милнторп, който е подминаван не само заради туристите, които се стремят предимно към Къмбрия хора, но и заради рекламата му, представяща го просто като  „добро алтернативно място за отсядане, ако искате да се запознаете с Езерата“, вместо като невероятно красиво крайбрежно градче.

Къде да отседнете: Бутиковият хотел “Номер 43”, на кратко разстояние пеша от железопътната гара в Арнсайд с изглед към устието. Двойна стая започва от 125 паунда.

 

Хъмбърстон фитис, Линкълншър, Англия (Humberston Fitties, Lincolnshire)

Разположен на устието на река Хъмбър, чарът на крайбрежието на Линълншър е в разположението му. Останете известно време и ще ви се открие нежната красота на широкия залив, стъпил здраво с единия крак в миналото.

Сгушен уютно до “Клийнторпс”, Хъмбърстон фитис е едно селце, построено в пясъците. Около 30-те години на 20-ти век в дюните се появяват над  300 дървени къщички и ръчно построени колиби, разположени в защитена зона – когато хората започват да търсят здравословен начин на живот край морето. Повече от десетилетие по-рано Фитис (значението на думата е “зелено блато”) се е използвал за разквартируване на войници, които са служили в близкия “Форт Хейл” през Първата световна война. При отлив, все още може да стигнете пеша до призрачната 100-годишна сграда.

Освен няколкото камиона за сладолед, няма много други кафенета. Вземете си, обаче, вода и сандвичи и тръгнете по тесния, прашен път към плажа в Хъмбърстън – и ще може да се насладите на простички морски удоволствия – пускане на хвърчила, плажни барбекюта и плажове със син флаг, които просто ви приканват да се отпуснете върху тях. Но бунгалата са нещото, което наистина ще влезе под кожата ви. През 50-те години от миналия век хората са се топлели с маслени фенери и са носили вода от общата чешма, а на годишния панаир в “Гримсби терас” са строили пясъчни замъци на приливната ивица, играли са крикет на плажа и са вечеряли миди, уловени от тях.

И днес много хора са притеглени насам от идеята да отседнат в красива къщичка на самия бряг, който е почти само тяхно притежание – докато почиват там. Имената на бунгалата са на весели табелки – “Крокодиловият остров” (Crocodile Island) , “Би-нийс”(The B’s Knees!), “Тути-фрути”, “Кейп код” и др. Дървените огради, избелели от солта и ливадите с големината на носна кърпичка сякаш отразяват морските ни мечти в миниатюра. Във Фитис ще намерите пясък, доста слънце и ще си имате собствен чайник.

За добра старомодна “рибена вечеря” (риба с пържени картофки) седнете в сепаре на “Стийлс”, на 40 минути надолу по плажа до “Клийнторпс”, в който са едно до друго страхотни нови кафенета и ресторанти, сред които се откроява “Ривърхед кафе” с домашно приготвените сладкиши, които си заслужават да напуснете бунгалото си.

Къде да отседнем: Бунгалата “Клийнторпс”  във Фитис, които се намират на две минути път пеша до плажа и имат по три спални. Цената за седмица започва от 325 паунда, извън пиковия сезон може да се наеме бунгало и за по-кратко време, цената тогава започва от 295 паунда. В бунгало могат да спят 6 души.

Категории