Забележителности и култура Музеи

Най-известните музеи и галерии в Лондон

Много малко градове по света имат толкова много забележителности колкото Лондон. Британската столица е мегаполис, в който очаквано има много привлекателни за местни и туристи атракции.  Градът няма да остави разочарован нито един човек, решил да го пообиколи през свободното си време. Тук винаги има какво да се види и прави.

Тази статия вероятно ще зарадва тези от вас, които обичат изкуството, защото в нея ще ви представим накратко някои от най-известните музеи и галерии в Лондон.

 

Британски музей (British Museum)

Световноизвестен музей, за който вероятно сте чели и чували много. В него са събрани едни от най-невероятните колекции от редки артефакти и исторически експонати от целия свят. Египетски мумии, статуи и древни скулптури, скъпоценности и още много други експонати ви очакват в този музей.

 

Музей на Виктория и Албърт (Victoria and Albert Museum)

Зашеметяващ музей, изпълнен с произведения на изкуството. В него можете да видите световно призната колекция от керамика, мода, бижута, снимки, текстил и много други. Най-известните галерии в музея са Средновековната и Ренесансовата, Галерията с бижутата и Британските галерии.

 

Военният музей (Imperial War Museum)

Впечатляващ музей на модерната военна история – от Първата световна война до наши дни. Сред постоянните изложби са “Семейство по време на война”, “Изложбата на холокоста” и “Тайната война”, която разкрива много за британските тайни операции и шпионажа.

 

Природонаучен музей (Natural History Museum)

В красивата сграда на музея ще откриете невероятни изложби на всякакви животни, растения, вкаменелости, насекоми и скали. Може да видите динозаври, сини китове и още стотици изчезнали и застрашени видове. В музея работят и правят изследвания и много учени, които също може да наблюдавате, докато разглеждате музея.

 

Научен музей (Science Museum)

Това е интерактивен музей на науката и технологиите, където посетителите могат да разгледат галериите, в които има над 15 хиляди експоната и да опитат симулаторите, сред които IMAX 3D кино.

 

Лондонски музей (Museum of London)

Тук ще можете да се запознаете с интересната история на Лондон. Разберете всичко за британската столица още от праисторически времена през Викторианската епоха до наши дни.

 

Тейт модърн (Tate Modern)

В тази портретна галерия можете да видите модерно и новаторско изкуство от цял свят. Една от най-известните изложбени зали тук съчетава в себе си творби на Пикасо, Дали, Уорхол и Ротко.

 

Националната галерия (National Gallery)

Ботичели, Леонардо да Винчи, Рембранд, Гейнсбъро, Търнър, Реноар и Ван Гог са само малка част от артистите, които са изложени по стените на Националната галерия. В нея са събрани над 2000 картини, рисувани от Средновековието до 20 век.

 

Кралска академия на изкуствата (Royal Academy of Arts)

Това е най-старата галерия за изкуство в Лондон – основана през 1768 година. В нея се излагат творби както на популярни творци, така и на артисти от академията, което става през годишната Лятна изложба.

 

Тейт бритън (Tate Britain)

Сестринска галерия на Тейт модърн, в която се помещава британско изкуство от 16 век до наши дни. В нея има картини на британски художници като Хокни, Бейкън, Търнър, Блейл, Мур, Хърст, Лаури, Гейнсбъро и др.

 

Музей в Докландс (Museum of London Docklands)

В този 200-годишен стар склад се помещават различни експонати от историята на Лондонското  пристанище. Сред изложбите са “Градът на моряците”, пресъздаваща какъв е бил живота през 19 век и “Лондон – Захар и робство”, показваща историята по времето когато се е търгувало с роби.

 

Национална портретна галерия (National Portrait Gallery)

Галерията е дом на най-голямата в света колекция на портрети – от крале и кралици до известни личности от миналото и днес. Тук се помещава най-известния в цял свят портрет на Уилям Шекспир, скица на Джейн Остин, направена от сестра й и още хиляди други портрети на известни британски личности от Средновековието до наши дни.

 

Уелкъм кълекшън (Wellcome Collection)

В този музей можете да научите какво е да си човек от научна, медицинска и психологическа гледна точка. Сред известните експонати са бастуна на Чарлз Дарвин, четката за зъби на Наполеон и човешкият геном.

 

Музей на Шерлок Холмс (Sherlock Holmes Museum)

Музеят се намира в дома на известния детектив от книгите на Артър Конан Дойл, на улица Бейкър Стрийт 221В. В него ще видите подреден апартамента на Шерлок Холмс според книгите, както и восъчни фигури, които отразяват най-известните моменти от творчеството на Дойл.

 

Музей на детството ( V&A Museum of Childhood)

Тук е събрана невероятна колекция от детски предмети, датиращи още от началото на 17 век. Ретро кукли, антични игри и всичко друго, с което може да се занимава едно дете. Може да изпитате носталгия, защото ще видите и познати неща от вашето детство.

 

Национален военноморски музей (National Maritime Museum)

В този музей ще можете да се запознаете с богатата военноморска история на Великобритания – от морски битки до пътешествия към неизвестното. В галериите ще видите карти, морски дневници и дори униформата, която Нелсън е носел, когато е бил ранен фатално в битката за Трафалгар.

 

Британската библиотека (British Library)

Не библиотека, а по-скоро книжен музей. Тук можете да разгледате много и различни исторически книги и памфлети. Има изложби на ценни експонати като “Великата харта на свободите” от 13 век, наричана още Магна харта, първата творба на Шекспир и тефтера на Леонардо да Винчи.

 

Транспортен музей (London Transport Museum)

Както подсказва името му, музеят е посветен на транспорта в Лондон от началото на 19 век. Тук можете да видите оригинала на първата карта на метрото, начертана от Хари Бек, първият подземен парен влак, старите автобуси и много други експонати.

 

Галерия Барбикан (Barbican Art Gallery)

Тази художествена галерия се намира в сърцето на Художествен център Барбикан. В нея можете да видите снимки, картини и дизайни на различни артисти.

 

Музей на дизайна (Design Museum)

В този креативен музей ще видите дизайни от цял свят, модни изложби, графики, архитектура и други. Ако харесвате този тип изкуство, не пропускайте да посетите музея, но преди това проверете кои ще са актуалните изложби.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • СЕРТИФИКАТИТЕ, НЕОБХОДИМИ ПРИ КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА БРИТАНСКО ГРАЖДАНСТВО август 6, 2019
    Ако имате статут за постоянно пребиваване като, Indefinite Live to Remain ( Settled Status) или Permanent Residence, вие може да подадете документи, за да вземете британско гражданство.   Преди обаче да вземете британско поданство, трябва да са изминали 12 месеца от получаване на статута ви, както и да  имате документи за владеене на английски език и да покажете сертификат за […]
    Atanas Chikov
  • КАКВО ДА НАПРАВИМ СЛЕД КАТО СМЕ ПОЛУЧИЛИ СТАТУТ ЗА ПРЕБИВАВАНЕ август 1, 2019
    Ето стъпките, които всеки сънародник, който е получил статут във Великобритания трябва да следва. В деня, в който сте получили статут за пребиваване в Обединеното кралство,  освен да си кажете едно честито и ако искате да го полеете, препоръчвам да направите следните неща. Стъпки за тези които са получили временен статут (pre-settled status) ILR Indefinite leave […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!