Обща информация Пътуване и транспорт

Най-полезните паспорти след Брексит

Излизането на Великобритания от Европейския съюз (процес, известен още като Брексит) може да причини редица неудобства на британците, които обичат да пътуват из Европа.

Докато към настоящия момент все още не знаем конкретните планове на британското правителство за сделка с Брюксел, вероятността за прекратяване на свободното движение за британците из страните от Европейския съюз все още е налице.

Международната финансова компания „Артън Кепитъл“ е направила класация на чуждестранните паспорти според това, до колко страни дават безвизов достъп. Според компанията, британският паспорт е третият по ”полезност” в света, защото дава безвизов достъп до 156 страни.

Германският паспорт дава безвизов достъп до най-много държави – 158, след него е шведският със 157 страни.

Напоследък все повече британци кандидатстват за ирландски паспорт, което е обяснимо, защото той осигурява лесен достъп до 153 страни по света.

Ето и класацията на „Артън Кепитъл“  – на първо място е държавата, издаваща паспорта, а цифрата след нея представлява броят на страните, до които той осигурява лесен достъп.

 1.       Германия – 158;
 2.       Швеция – 157;
 3.       Финландия – 156;
 4.       Франция – 156;
 5.       Швейцария – 156;
 6.       Испания – 156;
 7.       Южна Корея – 156;
 8.       Великобритания – 156.

Все още не е ясно дали от британците ще се искат визи за придвижване в рамките на Европейския съюз след Брексит, а съществуват и други възможни варианти.

По-рано бе обсъждана програма, която да позволява на британците да кандидатстват онлайн за посещение на дадена държава и да плащат такса, преди да заминат, както е процедурата със Съединените щати.

Неяснотата по този въпрос в предстоящите преговори за Брексит карат много британци, които имат тази възможност, да кандидатстват за паспорти от страни, които членуват в Европейския съюз.

В Ирландия, само за три месеца след референдума за Брексит през юни 2016 година, заявленията за паспорти са се повишили с 83 процента.

„Артън Кепитъл“ са подредили и държавите, чиито паспорти дават достъп до най-малко държави – тук на първо място е Афганистан, следван от Пакистан и Ирак.

 1.       Афганистан – 24;
 2.       Пакистан – 27;
 3.       Ирак – 29;
 4.       Сомалия – 31;
 5.       Сирия – 31;
 6.       Судан – 36;
 7.       Етиопия – 36;
 8.       Южен Судан – 36.

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!