Здраве и здравеопазване Здравословно хранене

Най-популярните митове за отслабването

Броят на хората с наднормено тегло по света надвишава 2,1 милиарда души. От тях едва ли всички искат да отслабнат и биха желали да се подложат на диета, спорт и като цяло по-здравословен начин на живот, но желаещи никога не липсват.

Смята се, че по-пълните хора отчаяно искат да отслабнат и заради желанието си бързо да се отърват от излишните килограми, се доверяват на редица митове, свързани с това. Всъщност истината е, че повечето от тези митове по-скоро пречат на отслабването, отколкото помагат и затова не винаги трябва да им се вярва.

 

Кардиото е най-ефективният начин за отслабване

Факт е, че кардио тренировките са от изключителна важност за свалянето на излишните килограми, но не може да се залага само на тях, защото в дългосрочен план те нямат толкова голяма полза, колкото повечето хора смятат. Ако се прави само кардио, в даден момент тялото свиква с натоварването и спира да гори толкова калории, колкото преди.

За да бъде възможно най-ползотворно кардиото, трябва да се съчетава със силови тренировки, които освен, че спомагат укрепването на мускулатурата, също имат отслабващо действие за тялото.

 

Намаляването на калориите помага

Драстичното намаляване на калориите чрез гладуване или т.нар. калориен дефицит помага при отслабването, но също като кардиото, е много ефективно само в началото. В по-дългосрочен план това не е удачно, защото организмът преминава в режим на съхранение и вместо да изгаря калории, се стреми да ги съхранява в тялото, като човек става вял, без енергия, не му се прави нищо.

Затова при отслабване е важно да не се гладува, дори напротив – до тялото трябва да достигат калории от различни източници – плодове, зеленчуци, протеини и мазнини. Това ускорява метаболизма и спомага за правилната обработка на хранителните вещества и изгарянето на калориите.

 

Сутрешните тренировки са най-полезни

Единственото, което може да се постигне с изтощителна тренировка рано сутрин е умора през целия ден, а в някои случаи – хормонален дисбаланс, който може да доведе до допълнително затлъстяване, диабет и метаболитен синдром.

Всъщност няма особено значение кога ще се тренира през деня, стига да се тренира. При всички положения, когато има движение и спорт, тялото ще изгори не по-малко калории, което ще се отрази на килограмите и фигурата.

 

Без въглехидрати и мазнини в менюто

Още едно погрешно схващане, в което много хора вярват. Вината за това е, че повечето хора смятат, че въглехидратите са единствено захари, а мазнините – лой. Всъщност те са много и разнообразни и има както вредни, така и полезни, от които тялото просто има нужда.

Мазнините и въглехидратите в чист естествен вид са полезни, не вредни. Вредни са преработените и обогатени мазнини и въглехидрати, които се съдържат в полуфабрикатите и други готови хранителни продукти.

Приемането на въглехидрати и мазнини от естествени продукти и източници не пречи на отслабването.

 

Глутенът пречи на отслабването

Има хора, които са алергични към глутен и съответно не трябва да ги приемат. Тези обаче, които нямат непоносимост към него, не трябва да го изключват от менюто си, защото той не пречи на отслабването. Просто е важно да не се злоупотребява с приеманите количества тестени изделия, обогатени с глутен.

 

Дългите тренировки са най-полезни

Всъщност не е необходимо да тренирате дълго и до пълно изтощение, за да отслабнете и бъдете във форма. Ефект ще има дори от 20-минутна тренировка, просто ще е по-малък. Редно е да се тренира според възможностите на трениращия, нито прекалено дълго, нито прекалено малко.

За най-оптимален резултат тренировките е хубаво да се редуват като бъдат интензивни и по-лежерни. Забързването и забавянето на темпото се отразява благоприятно на организма при кардио и спомага за доброто изгаряне на калории.

 

Прясно изцедените сокове помагат

Всъщност и това твърдение не е особено вярно. Факт е, че прясно изцедените сокове са много по-полезни от тези в магазина, в които има консерванти и други добавки, но не спомагат за отслабването. Всъщност в тях има повече захари, отколкото се съдържат в целите плодове, като се губят и други полезни съставки, които организмът приема чрез яденето им. Затова за отслабващите е по-полезно плодовете да се ядат, а не да се пият под формата на сокове.

Категории