Градове Забележителности и култура

Най-популярните райони сред българите в Лондон: Barking и Dagenham

Вестник „БГБен“ и уебсайтът BGHelp ни представят в поредица от публикации профилите на най-популярните сред българската общност райони за установяване, живот и бизнес в Лондон.

Ще се опитаме да съберем за вас основната полезна информация за съответния район, без да претендираме за нейната изчерпателност.

Тези статии са предназначени за общото ориентиране и предварителна преценка на всеки от вас, който има интерес към услугите, опита, помощта и съжителството със свои сънародници в Лондон.

 

Кратка история на Barking & Dagenham

Barking & Dagenham е община в Източен Лондон в зона 4 и 5 на градския транспорт. Тя е една от общините в Лондон, където българите стават все повече и в скоро време има потенциала да настигне трите най-гъсто населени с българи общини: Waltham Forest, Haringey и Newham.

Общината е сформирана през 1965 г. от двата независими квартала Barking и Dagenham, като първоначалното име на общината е било Barking. Преименувана е на Barking & Dagenham през 1980 г., а през 1994 г. към нея е присъединен и районът на Becontree, който е бил част от Redbridge. До 20-те години на миналия век извън Абатството на Barking, построено през 666 г., районът е бил ненаселен.

По-голямата  част от днешните жилища в общината са построени в периода между двете световни войни: 1921–1939 г. с цел осигуряване на място за живеене на хората от Източен Лондон, изгубили домовете си по време на Първата световна война. Този период съвпада и с построяването на фабриката на „Форд” в Dagenham през 1931 г. След като фабриката запада през 1980 г., местната икономика се преориентира от автоиндустрията към сферата на услугите.

Barking е стара англосаксонска фраза, която в най-ранния си вид е записана като Berecingas и е наследила името си от това на предводителя на местен клан, който се е наричал Bereca. Самата фраза Berecingas означава „Укреплението до брезовата горичка“. Името Dagenham също има древни корени и първоначално е записано като Dæccanhaam през 666 г. „Haam“ означава на англосаксонски „дом“ (в днешния му вид – home), а Dæcca вероятно е бил местен земевладелец или вожд.

Интересни факти за района

– Газовата електроцентрала в Barking осигурява над една трета от годишното количество електроенергия, необходимo на Лондон.

– Sustainable Industries Park в Dagenham Dock е мястото във Великобритания с най-голяма концентрация на екологични производства и технологии.

– Уилям Завоевателят (William the Conqueror), управлявал Англия в периода 1066 – 1087 г. използвал Barking Abbey като главна квартира, докато се строял комплекса  Tower of London.

– Кварталът Becontree е завършен през 1935 г. и е построен за да приюти семействата на жертвите от Първата световна война. Жилищният комплекс включва 27 000 къщи за 100 000 души. Той е бил най-големият общински жилищен комплекс за времето си. Днес повече от половината население на Barking & Dagenham живее в Becontree.

Условия за намиране на квартира в района

Проучванията на Office for National Statistics за средните месечни квартирни наеми показват, че средните наеми за едностаен апартамент около метростанциите в района на Barking & Dagenham са в следния среден размер:

– Barking – (зона 4) – £920

– Upney – (зона 4) – £812

– Becontree(зона 5) – £784

– Dagenham Heatway (зона 5) – £796

– Dagenham Еast (зона 5) – £740

 • Наемане на част от жилище – легло или стая

Това е предпочитаният начин за наемане на жилище от българите. Ако току-що сте пристигнали, вие няма да можете да наемете самостоятелно жилище, тъй като нямате кредитна история в страната. Ако пък сте с ниски доходи, е почти невъзможно да ви се отпусне самостоятелно жилище от агенция. Наемането на част от жилище – легло или стая при други българи става лесно, тъй като районът е много добре разработен от българската общност.

Ето как вървят цените на седмица на различните видове стаи в района:

легло

единична стая

двойна стая

по-голяма стая или едностаен апартамент

ср. брой обяви на месец

£65 – £85

£80 – £130

(средно £100)

£130 – £185

(средно £140)

голяма стая – £195

едностаен апартамент – £1100 на месец

95

 

 • Наемане на самостоятелно жилище през агенция

Последното проучване на консултантската фирма за недвижимости CBRE UK показа, че Barking & Dagenham е третият район в Лондон с най-нисък среден месечен наем на самостоятелно жилище – £1162, след Havering с £1083 и Bexley с £1007. Същевременно Barking & Dagenham е в топ 10 на най-търсените в момента райони от наемателите наред с Bexley, Islington, Camden, Havering, Hounslow, Waltham Forest, Lambeth, Harrow и Hillingdon.

Според ONS, 16.4% от жителите на общината са собственици на жилище, които са го изплатили, 27.4% живеят в жилище, което все още не са изплатили, 35.9% живеят в социални жилища (общински или към жилищни асоциации) и 20.3% са наематели в жилище от частен хазяин или агенция за недвижими имоти.

Месечният наем в района е в следните рамки:

едностайно жилище

двустайно жилище

тристайно жилище +

£900 – £1100

£1000 – £1350

£1250 – £2200

* По данни на www.rightmove.co.uk и www.zoopla.co.uk.

Средни битови сметки

Данните по-долу са за двустайно жилище:

– газ и ток: £65 на месец

– вода: £35 а месец

– домашен телефон и интернет: £30 на месец

Общинският данък, който плащате, зависи от това в коя категория (band) попада вашето жилище в BarkingandDagenham:

Band A: £ 902.69 на година

Band B: £ 1,053.14 на година

Band C: £ 1,203.58 на година

Band D: £ 1,354.03 на година

Можете да проверите в коя категория попада вашето жилище чрез въвеждане на адрес на:www.gov.uk/council-tax-bands

Oт 32-те общини на Лондон,Barking & Dagenham се счита за сравнително евтин район откъм битови сметки. Автозастраховката и битовите ви сметки излизат общо £2357 на годинаспоред последното проучване на сравнителния сайт www.comparethemarket.com.

Транспортни връзки

 • Метрo

Barking, Upney, Becontree, Dagenham Heathway и Dagenham East са на District Line.

District е линията с най-много метростанции в Лондон и свързва района на изток с Havering, на запад – с Newham и Централен Лондон, с Ealing  – в Западен Лондон, Richmond – в Югозападен Лондон и Wimbledon – в община Merton (също в Югозападен Лондон).  Метростанцията Barking е също и на Hammersmith & City Line, която  осигурява по-директна връзка с центъра. Пътуването дотам по нея отнема около 40-50 минути.

 • Overground

Гара Chadwell Heath e част от поддържаната от TFL малка железница TFL Rail, като тя осигурява директна връзка на района с Romford на североизток и Stratford и Liverpool Street на запад.

Гарата на Barking е част от мрежата на London Overground и свързва Barking & Dagenham директно с Gospel Oak на запад, както и  индиректно с няколко района в Южен Лондон (Lewisham, Greenwich, Croydon, района на Clapham Junction и Richmond).

Местата за безплатно паркиране в бизнес частта на района

Безплатно за неограничено време може се паркира на John Burns Drive, Greater London, Barking IG11 9RQ. Паркингът разполага с 20 места.

Можете да паркирате безплатно до 2.5 часа на паркинга на Morrisons, който се намира на Wood Lane, Dagenham, Becontree Heath, RM10 7RA.

Паркингът на ASDA на Merrielands Crescent, Dagenham, RM9 6SJ, може да се използва безплатно до 2 часа и половина през делничните дни.

Паркингът на Becontree Heath Leisure Centre, който се намира на Althorne Way, Dagenham, RM10 7DS, може да се ползва безплатно в часовете от 19.00 до 7.00 сутринта. През деня таксата за 2 часа е само £0.50, за 4 часа – £1.30, а за 6 часа – £4.20.

Паркингът на Heathway MSCP, Church Elm Lane, Dagenham, RM10 9QS, може да се използва срещу следните такси: за 1 час – £0.60, за 2 часа – £1.40, за 4 часа – £2.70 и за 6 часа – £5.10.

Други места за паркиране можете да откриете на сайта на местната община:

www.lbbd.gov.uk/residents/parking-travel-and-roads/where-you-can-park/where-to-park, както и на този сайт: www.en.parkopedia.co.uk.

Възможностите за намиране на подходящо училище за вашето дете

В Barking & Dagenham има 35 начални и 9 средни училища.

Трите най-добре представящи се начални училища според Ofsted са:
William Ford CofE Junior School, Manor Infants’ School/Manor Longbridge и Warren Junior School.

Трите най-добре представящи се средни училища според Ofsted са:

All Saints Catholic School and Technology College, Robert Clack School и Barking Abbey School.

Най-близкото до вас училище (начално или средно)  в Barking & Dagenham можете да откриете чрез търсачката на сайта на общината:

www.lbbd.gov.uk/residents/schools-and-learning/schools-in-the-borough/local-schools/

Карта и контакти на училищата в района можете да намерите тук:

www.lbbd.gov.uk/wp-content/uploads/2014/11/Map-of-our-schools-2015.pdf

Проверете и какви са шансовете на вашето дете за постъпване в най-близкото до вас училище в Barking & Dagenham: www.192.com/schools

Етнически състав на жителите на общината

Barking & Dagenham е седмата най-малобройна по население община в Лондон след Sutton, Richmond, Hammersmith&Fulham, Kingston, Kensington&Chelsea и City.

По последната оценка на ONS, броят на населението в Barking &Dagenham към 2015 г.,  е 203 600 души. Най-голямата имиграционна група, пристигнала в района в периода 2014-2015 г. са румънците. На второ място се нареждат българите, а на трето място – литовците.

Петте най-големи етнически групи:

1. Бели британци – 91 949

2. Чернокожи от африкански произход – 28 685

3. Бели от страни от ЕС – 14 525

4. Пакистанци – 8007

5. Индийци – 7701

Топ 5 на живеещите в общината от държави извън Великобритания:

1. нигерийци – 8695

2. индийци – 4364

3. пакистанци – 4337

4. литовци – 4028

5. бангладешци – 3560

Най-говорими чужди езици:

1. Литовски – 3935

2. Бенгалски (говорим в Бангладеш и 3 щата на Индия) – 3512

3. Урду (говорим в Пакистан и 6 щата на Индия) – 2975

4. Полски – 1785

5. Пенджабски (говорим в областта Пенджаб между Пакистан и Индия) – 1657

* Всички данни са според последното преброяване на населението през 2011 г.

Карта на българския бизнес в района на Barking & Dagenham

 

Списък на българските услуги в района

*Включени са само бизнеси с постоянни офиси в общината на Barking & Dagenham, а не мобилни услуги по домовете.

 • Български магазини

Български магазин „Карлово“ – Unit 2, New England Industrial Estate, Gascoigne Road, Barking, IG11 7NZ

Q in Food Centre – 53-57 Barking Road, East Ham, E6 1PY

 • Български кафенета

Anise Cafe – Chequers Parade, Ripple Road, Dagenham, RM9 6RT

Cafe EZO Bistro – Barking Station, Station Parade, Barking, IG11 8ED

 • Български пекарни

Пекарна „BG Zakuska” – 46 Longbridge Road, Barking, IG11 8RT

 • Български сладкарници

Сладкарски цех „Mery Sony Cakes” – 450 Lodge Avenue, Dagenham, RM9 4QS

 • Български училища

Българско училище „Васил Левски” – Unit 2, New England Industrial Estate, Gascoigne Road, Barking, IG11 7NZ

 • Български детски градини

Българска детска градина „Ladybird Childcare” – 62 Walton Road, E13 9BP

 • Български здравни услуги

„Клиники” (клиника с български лекари) – 98 Longbridge Road, IG11 8SF

 • Български транспортни услуги

Куриерски услуги „CD Transport BG” – Ripple Road, Barking, IG11 0TP

Kуриерски услуги „Portokal.co.uk” – Unit 2, New England Industrial Estate, Gascoigne Road, Barking, IG11 7NZ

 • Български спортни клубове

„SHIN DOJO” карате клуб – Unit 2, New England Industrial Estate, Gascoigne Road, Barking, IG11 7NZ

 • Български църкви

Българска петдесятна църква „Дом на радост” – Axe Street, Barking, IG11 7LZ

Българска евангелска църква „Извор на живот” – 16 Bellingham Court, Wanderer Drive, Barking, IG11 0XN

Категории