Обща информация Пазаруване Шофиране

Най-продаваните нови автомобили в Европа

Наскоро компанията JATO Dynamics направи проучване на най-търсените и продавани нови автомобили в Европа. Данните са разделени по марка и модел на автомобилите и се отнасят за първите 7 месеца на тази година, т.е. до юли 2013 година.

Специално през месец юли, пазарът на нови автомобили се е стабилизирал и новите регистрации са се увеличили с 4,9%. Нека не забравяме, че това са данни само за един от общо дванадесет месеца, така че това повишение се отразява незначително на общите продажби. През първите седем месеца от тази година покупките на нови автомобили са с 5,2% по-малко от миналата, но до края на 2013 има още време и крайните резултати може да се окажат доста изненадващи.

Най-продаваният нов автомобил в Европа до момента е Volkswagen Golf, като продажбите му само за месец юли са нараснали с 15% в сравнение с миналата година. Голяма заслуга за този прираст има пускането на новия модел на автомобила. На второ място се нарежда още един модел на Volkswagen – Polo. Третото място заема Ford Fiesta.

Сериозни претенции за нареждане в челната тройка по продажби до края на годината има и новия модел на Renault Clio, което за момента е на четвърто място в класацията. Само за месец юли, продажбите на френския хечбек са се повишили с невероятните 29,5%. Сериозен ръст при продажбите си спрямо същия месец миналата година записва и Ford Focus, който се нарежда на пето място. Най-голямо търсене се забелязва при моделите от 3-та серия на BMW – 48% спрямо месец юли миналата година.

За периода януари – юли 2013 година, най-голям ръст в продажбите записват Renault Clio, BMW 3-та серия и Volkswagen Golf.

В класацията за продажби по марки, а не модели, челното място отново е заето от Volkswagen. Въпреки, че компанията отбелязва спад в продажбите си, тя все пак е успяла да задържи първото място с почти милион продадени автомобила за първите седем месеца от тази година. Далеч след нея, на 2-ро и 3-то място по продажби се нареждат Ford и Opel.

Почти всички компании в топ 10 са регистрирали ръст в продажбите си през месец юли, но само Mercedes са успели да поддържат увеличение през всеки от изминалите седем месеца.

Ако подредим страните в Европа по продажни на нови автомобили, то Германия оглавява класацията с над 250,000 нови регистрации само за юли, или 1,775,776 продадени автомобила от началото на годината. На второ място се нарежда Великобритания с над 160,000 продажби за юли и 1,325,851  за първите седем месеца на 2013 година. Трети по продажби са французите, които за юли са регистрирали малко над 150,000 нови автомобила, а от началото на годината до сега 1,081,694.

Пазарът с най-голям прираст в продажбите спрямо миналата година е този на Ирландия. Само за юли новите регистрации са се увеличили със 163,2%, но общо за първите седем месеца от година се наблюдава спад с 8,7%. Абсолютна противоположност на тези данни е Кипър, където в продажбите за юли има спад от 35,2%, а от началото на годината спадът достига 44,2%.

В тази класация България не е включена, защото не представлява официална статистика за продажбите на нови автомобили.

Категории