Обща информация

Най-често срещаните онлайн измами

Измамните сайтове или т. нар. скам сайтове, са голям бизнес за някои. Много хора губят пари заради тях. Сумите понякога са малки, но нерядко става въпрос и за стотици, дори хиляди паунди.

Проучване, проведено сред 5200 читатели на “Which? ” през юни 2013 год. показва, че около две трети от хората са пряко пострадали от измама или знаят за близък, приятел или член на семейството, който е пострадал от нещо подобно в рамките на последните три години.

Много от най-популярните измами се случват именно онлайн.

Като една от най-често срещаните измами, които читателите на “Which?” отчитат, са „фишинг“ имейлите. Това са имейли, които претендират да са от организации като банка например и се опитват да получат личните ви данни. Добрата новина е, че все по-често такива измами се разкриват.

94% от читателите, които са получили такива имейли, са забеляза измамата и не са отговорили.

Ето обаче три онлайн измами, които е много вероятно да заблудят хората. Пазете се, за да не станете поредната жертва на онлайн измамите.

 

Онлайн пазаруването

73% от анкетираните са изложени на онлайн измама при пазаруване и са повярвали на предлаганото или обещаваното.

Измамници, използвайки откраднати данни за кредитни карти, купуват даден продукт, който се доставя до вашия адрес. Следва посещение от някой, който се представя за служител на компанията или куриер, който ще ви каже, че  доставката е грешка. Измамниците изчезват с продукта, най-често за да го препродадат, а за вас остават евентуални искания за връщане на продукта от търговеца на дребно, след като използването на открадната кредитна карта се разкрие.

 

Обработване на документи

Когато търсите онлайн услугите на уебсайт, за да подновят официалните ви документи – като например паспорт или Европейска здравноосигурителна карта, има вероятност да попаднете на сайтове, които изглеждат като официални и предлагат да обработят заявлението ви срещу определена такса. Сайтовете, разбира се, твърдят, че предлагат автоматично превъзходно обслужване. Но това, което те няма да ви кажат, е, че процесът би бил напълно безплатен, ако използвате официалните сайтове.

 

Измами за компютърна поддръжка

При такава измама обикновено ще получите обаждане от някой, който ще твърди, че работи за фирма за софтуерно инженерство като Apple или Microsoft. Ще се опита да ви убеди, че от компютъра ви е бил подаден сигнал, че сте заразени с вирус. Срещу определена такса, която трябва да платите веднага, те ще предложат да почистят системата ви моментално от разстояние. Сами се досещате, че това също е пълна измама.

Категории