Шофиране

Нарушения при шофиране – използване на мобилен телефон

В Обединеното кралство използването на мобилно устройство и държането му в ръка, докато шофирате е забранено! Ако използването на устройството отнема от вашето внимание и влияе на това, как карате, може да ви глобят за невнимателно или опасно шофиране, даже да се стигне и до съд, като това важи за шофьорите и придружителите на начинаещите шофьори.

Забранени са мобилните устройства, които трябва да бъдат държани в ръка по време на провеждане на обаждането или такива, които трябва да вземете в ръка в даден момент, макар и да не се налага да ги държите в ръка през цялото време.

Забранените устройства най-често се явяват мобилните телефони, но всички други джаджи, чрез които може да провеждате разговори, да пишете текстови съобщения, да сърфирате из интернет и т.н. се причисляват също като мобилни устройства и са под забраната.

Набирането на номер по телефона, докато той е на поставка в автомобила ви, например, не е нарушение, стига в някой момент той да не се озове в ръката ви. Писането на съобщения обаче се счита за нарушение, тъй като отнема време и вие се концентрирате повече върху писането отколкото върху пътя.

Използването на GPS  е позволено, ако го ползвате по предназначение, но ако приема или предава някакви данни, тогава сте в нарушение.

Има изключение за използването на мобилен телефон докато шофирате и то е ако ви се налага да наберете спешна помощ – телефон 112 или 999 например.

Ако ви хванат в нарушение, глобите може да са от 3 контролни (наказателни) точки и 60 GBP, ако се разминете по-леко, но ако се стигне до съдебната зала, може да ви бъде отнета книжката за определен период, както и да платите глоба до 1000 GBP (или до 2500 GBP, ако сте шофьор на автобус, бус или друго подобно превозно средство).

Категории

RSS Статии от Chikov.com

 • Ако ви е страх от мечки не ходете в гората декември 10, 2020
  Има една приказка – “Ако ви е страх от мечки не ходете в гората”. Приказката е доста правилна, но ако случайно ви е страх от мечки и се налага да отидете в гората, намерете някой, който не го е страх и знае какво прави. Всички сте съгласни с това мнение, нали. Да се върнем на […]
  novinar
 • Най-често задавания въпрос напоследък: „Кой може да кандидатства за статут на уседналост от чужбина?“ декември 10, 2020
  ✅Хора, които са били във Великобритания, поне за един ден през предходните 6 месеца, ✅Хора, които са извън страната, но притежават документ за Permanent Residence или ILR – с други думи от старите документи за постоянно пребиваване, ✅Хора, които в някакъв период в миналото са пребивавали 5 години във Великобритания и могат да го докажат, […]
  novinar

Follow us on Facebook!