Шофиране

Нарушения при шофиране – използване на мобилен телефон

В Обединеното кралство използването на мобилно устройство и държането му в ръка, докато шофирате е забранено! Ако използването на устройството отнема от вашето внимание и влияе на това, как карате, може да ви глобят за невнимателно или опасно шофиране, даже да се стигне и до съд, като това важи за шофьорите и придружителите на начинаещите шофьори.

Забранени са мобилните устройства, които трябва да бъдат държани в ръка по време на провеждане на обаждането или такива, които трябва да вземете в ръка в даден момент, макар и да не се налага да ги държите в ръка през цялото време.

Забранените устройства най-често се явяват мобилните телефони, но всички други джаджи, чрез които може да провеждате разговори, да пишете текстови съобщения, да сърфирате из интернет и т.н. се причисляват също като мобилни устройства и са под забраната.

Набирането на номер по телефона, докато той е на поставка в автомобила ви, например, не е нарушение, стига в някой момент той да не се озове в ръката ви. Писането на съобщения обаче се счита за нарушение, тъй като отнема време и вие се концентрирате повече върху писането отколкото върху пътя.

Използването на GPS  е позволено, ако го ползвате по предназначение, но ако приема или предава някакви данни, тогава сте в нарушение.

Има изключение за използването на мобилен телефон докато шофирате и то е ако ви се налага да наберете спешна помощ – телефон 112 или 999 например.

Ако ви хванат в нарушение, глобите може да са от 3 контролни (наказателни) точки и 60 GBP, ако се разминете по-леко, но ако се стигне до съдебната зала, може да ви бъде отнета книжката за определен период, както и да платите глоба до 1000 GBP (или до 2500 GBP, ако сте шофьор на автобус, бус или друго подобно превозно средство).

Категории

RSS Статии от Chikov.com

  • СЕРТИФИКАТИТЕ, НЕОБХОДИМИ ПРИ КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА БРИТАНСКО ГРАЖДАНСТВО август 6, 2019
    Ако имате статут за постоянно пребиваване като, Indefinite Live to Remain ( Settled Status) или Permanent Residence, вие може да подадете документи, за да вземете британско гражданство.   Преди обаче да вземете британско поданство, трябва да са изминали 12 месеца от получаване на статута ви, както и да  имате документи за владеене на английски език и да покажете сертификат за […]
    Atanas Chikov
  • КАКВО ДА НАПРАВИМ СЛЕД КАТО СМЕ ПОЛУЧИЛИ СТАТУТ ЗА ПРЕБИВАВАНЕ август 1, 2019
    Ето стъпките, които всеки сънародник, който е получил статут във Великобритания трябва да следва. В деня, в който сте получили статут за пребиваване в Обединеното кралство,  освен да си кажете едно честито и ако искате да го полеете, препоръчвам да направите следните неща. Стъпки за тези които са получили временен статут (pre-settled status) ILR Indefinite leave […]
    Atanas Chikov

Follow us on Facebook!