Здраве и здравеопазване

Настаняване и лечение в частна клиника

Когато се споменава частна клиника, повечето хора веднага си представят как ги лекуват в голяма, слънчева стая, която си е само за тях, усмихнати сестри в чисти униформи, големи плазмени телевизори и вкусна храна. Но може ли една клиника да е наистина толкова добра? Все пак е здравно заведение за лечение на болни хора, нима има нещо по-важно именно от лечението, което предлагат?

Най-значимите неща.

Когато сте болни най-важното, което трябва да ви интересува е качеството на грижите и лечението, което ще получите. Всички други удобства, които могат да се платят с пари нямат никакви значение в такива моменти.

Частните клиники в Обединеното кралство трябва да отговарят на най-високите стандарти  по света за лечението и грижите, които полагат, както ако сте в държавно здравно заведение поддържано от NHS. Специалистите и сестрите трябва да имат също поне квалификацията и опита, които имат и тези в държавните болници. Даже в повечето случаи, лекуващият персонал в частните клиники работи и в държавните.

Всичко е в детайлите.

Първото нещо, което ще забележите при записването в частна клиника е времето. Времето, в което екипът ще ви настани и ще ви накара да се чувствате като у дома си и да забравите, че сте в болница. Времето, в което сестрите ще ви обяснят какъв е случаят ви и лекарите ще ви кажат какво лечение ще имате.

Когато отидете, обикновено портиерът ще ви заведе до стаята ви където да се настаните. Когато влезете в нея, първоначално може да объркате болничната стая с хотелска. Повечето стаи имат големи телевизори и баня, за да не ви се налага да „шляпате“ из коридорите след баня. Имате безжичен интернет и ако имате смартфон, таблет или лаптоп със себе си, може да убивате време и в мрежата.

През престоя ви там ще има предимно една сестра, която ще е запозната с вашия случай. Това може не ви се струва  като нещо особено, но е хубаво да знаете, че има един човек, който винаги е насреща да поговори с вас относно случая ви и да ви разясни каквото ви интересува. Сестрата ще ви посещава редовно и ще следи как сте, ще ви дава лекарствата и ще се грижи за това да се чувствате удобно. Сестрата ще е човекът, който ще взима и поръчката ви за хранене. Менютата в частните клиники са с богат избор и ястията всъщност се приготвят доста вкусно, като в ресторант, което звучи невероятно при славата, която се носи на болничната храна.

Наистина ли ще бъдете прегледани по-бързо?

Главното нещо, което привлича хората към частните клиники е, че го няма напрежението като в държавните. Една от причините е, че в частните здравни заведения има по-малко пациенти, но главната причина е, че в тях не постъпват спешни пациенти в тежко състояние, поне не и без предизвестие и така в клиниката винаги имат представа колко пациенти ще се настанят и колко ще бъдат изписани. В държавните болници е като да планирате купон, но да не знаете колко човека ще се появят на него, с това се сблъскват те всекидневно.

Времето, за което ще ви бъде обърнато внимание и ще ви се постави диагноза и лечение наистина е по-кратко, защото няма толкова пациенти в частните клиники. Това е и една от главните причини, заради които хората избират да се лекуват на такива места, особено ако не могат да отсъстват дълго от работа или се грижат за децата си.

Ако искате да подкрепите Националната здравна каса (NHS), а не частният сектор.

Има и такива хора, които предпочитат държавните институции пред частните. Ако и вие сте от тях, трябва да знаете обаче, че частното лечение ви предпазва от многото финансови ограничения свързани с NHS, но пък има и неща, в които NHS ги надминава, като например личния лекар (GP) или в случаи на спешност.

Как става настаняването?

Ако вашият личен лекар ви препрати за консултация при специалист или ви кажи, че трябва да се настаните за лечение в болница и вие се осигурявате частно от застраховател, трябва да предупредите лекаря си за това. Лекарите са свикнали да имат пациенти, които не са осигурени от държавната каса, така, че няма да имате проблеми. Ако бъдете препратени към специалист или ви се назначи настаняване за лечение в клиника трябва да звъннете на застрахователя ви, за да му съобщите за това и да го попитате, дали осигуровката ви покрива тези неща. Ако всичко е наред може да потвърдите часа си при специалиста или да се настаните и да започнете лечение.

Преди да сте се усетили, вече ще сте удобно настанени и ще гледате телевизия докато ви лекуват. Затова винаги си заслужава да хвърлите едно око на частното осигуряване и комфорта, който частните клиники могат да ви предложат.

Категории