Образование Семейство

Настаняване на чуждестранни студенти в дома ни срещу заплащане

Приемането на чуждестранни студенти в дома ви е чудесен начин да припечелите допълнително пари. Ако не сте сигурни какво точно представлява едно такова подслоняване, в тази статия ще намерите полезна информация.

Можете да избирате какви точно студенти да приютите. Единият вариант е такива, които учат английски като чужд език, като те обикновено са във Великобритания само за около шест седмици, а другият – чуждестранни студенти и преподаватели, които могат да бъдат в страната до шест месеца. Това е чудесен начин да се срещнете с нови хора и да се сблъскате с различни култури.

Има хиляди английски езикови училища, социални заведения, колежи и университети в цялата страна, приемащи чуждестранни студенти, които от своя страна търсят места за престой, докато се обучават.

Видовете обучение и продължителността варират според различните институции. В много езикови училища например се провеждат летни програми за чуждестранни студенти, но по време на процеса всъщност се включват ученици от всички възрасти за различни периоди от време. В университетите пък често текат програми за обмен и са нужни места за настаняване на студентите за семестъра.

Има два вида на приемане. Първият е най-лесният – очаква се от кандидатите да осигурят дом и храна за един студент, който ще се занимава с организирани дейности през деня. Вечер и в свободното си време те могат да влизат и излизат от дома ви, но с предупреждение. Това е много удобно и определено не изисква особени усилия.

Различни училища имат различни изисквания, така че може да изберете най-удобното за вас – от легло и закуска до пълен пансион. Можете да изберете дали да позволите на студентите да си готвят или да използват пералнята ви, телефон и интернет.

Вторият вариант е да осигурите настаняване, храна и обучение за определена част от деня. За да направите това ще се очаква да имате някаква квалификация за преподаване на английски като чужд език , за предпочитане TОEFL.

Ако искате да приемате в дома си ученици и студенти, може би най-удачно ще е първо да се обърнете към местните езикови обучаващи институции. Те трябва да имат условията за настаняване, които трябва да се изпълнят, за да отговаряте на изискванията за приемни семейства. За да се включите в базата данни, вероятно ще се наложи да се подложите на проверка в дома ви и жилището да бъде в рамките на разумно разстояние на училището.

Ако сте близо до някой университет, посетете сайта им или отидете направо на място. Проверете приемат ли чуждестранни студенти, каква е практиката за настаняване и ако приемат – как може да се включите като приемно семейство.

Можете също да търсите обяви за подобно нещо в местни вестници и в интернет . Дори местните футболни клубове правят обмен и се нуждаят от места за настаняване на чуждестранните играчи. Може да поставете някъде реклама, че предлагате услугата и да очаквате някой да се свърже с вас.

KaplanInternational.com е голяма международна група за образование, която работи с над 40 английски езикови училища по света, включително 11 – в Обединеното кралство и Ирландия. Там може да намерите информация и възможности, ако сте решили да изкарате пари чрез приемане на чуждестранни ученици и студенти. Те обикновено търсят приятелски настроени семейства, които се интересуват от запознаването с други култури и които могат да осигурят топло посрещане и комфортно настаняване на чуждестранни студенти.

Какво може да изкарате от това зависи от местоположението на жилището, какъв е вашият дом и какви съоръжения се включват като част от наема. В Лондон за нощувка и закуска можете да изкарвате около £ 100 на седмица, или около £ 150 – с включена вечеря.

Можете да получавате допълнителни пари за ползване на интернет или за пране например, ако сте готови да правите това за настанените при вас студенти.

Ако предлагате луксозна къща със самостоятелна баня можете да изкарвате и повече – по около £ 200 на седмица.

Извън Лондон цената най-често варира от около £ 35 до £ 80 на седмица.

Категории