Жилище

Нещата, които влияят върху цената на дома ви във Великобритания

Източник: вестник „БГБен“

Основните фактори, които оказват влияние върху цената на обявеното за продажба жилище са много – местоположение, вид строителство, състояние на жилището, етажност и други, но освен тях има и по-малки неща, за които повечето от нас дори не предполагат. Нека видим кои са малките неща, които също влияят върху цената на жилището ни.

Най-близкият до вас супермаркет

Според банка „Лойдс“, адресите в близост до тузарския супермаркет „Уейтроуз“ могат да добавят към цената на жилището ви още £38 666 (10%). Ако сте наблизо до „Сейнсбърис“  бонусът е £27 939, а съседството с „Маркс енд Спенсър“ се оценява на допълнителни £27 182. Супермаркетите от веригата „Айсланд“ ще ви докарат още £20 034.

На дъното на ценовите облаги за вашия имот, според категоризацията на „Лойдс“,  стоят адресите в близост до „Азда“ (£5 026), „Лидъл“ (£3 926) и „Алди“ (£1 333).

Името на вашата улица

Изследване на голямата имотна агенция „Зупла“ сочи, че на улиците, съдържащи в името си „Уорън“ (Warren), се намират най-скъпите имоти във Великобритания, със средна пазарна стойност от £607 267, следвани от улиците с „Чейс“ (Chase) – £482 867.

Ако втората част на името на вашата улица е „Стрийт“ (Street), „Корт“ (Court) или „Теръс“ (Terrace) – спокойно. Имотите на подобни улици обикновено попадат в категорията на достъпните, средни цени.

Кралските имена на вашата улица, заработват съвсем нелоши бонуси. Имотите на улици с имена съдържащи „Кинг“ (King) са със средна цена – £299 572 и са с 20% по-високо оценявани отколкото тези с „Куин“ (Queen) – £249,295, докато имената със съставка „Принс“ (Prince) се търгуват с 35% по-скъпо от тези с „Принцес“ (Princess) – съответно £279 593 и £180 249.

Имотите, които се намират на улици, съдържащи вулгарен намек в името си, като например „Бел Енд“ (Bell End) в Уест Мидландс, „Кок Лейн“ (Cock Lane) в Лондон или „Слаг Лейн“ (Slag Lane) в Лестър, обикновено търпят намаления в пазарната им цена, поради деликатната природа на името си, което смущава потенциалния инвеститор.

Къща с тъмно минало

История на адрес, където е имало сериозен инцидент, смърт, убийство или самоубийство, неминуемо ще свали от пазарната цена на имота, защото никой не желае да живее на място, свързано с подобен епизод. Ако цената на даден имот ви се струва необяснимо ниска, позаинтересувайте се за неговата история.

Ofsted рейтингът на местното училище

Силните училища в района са един от решаващите фактори за интереса на купувачите. Според Организацията на британските оценители на имоти, лошите позиции на местното училище в националните класации, може да удари цената на имотите в непосредствена близост с поне £20 000. Същевременно пък добрите държавни училища вдигат стойността на имотите в района с приблизително същата сума.

Близост до централи за вятърна енергия

По данни на Лондонското училище по икономика тази близост може да коства до 12% загуба от общата пазарна стойност на имота.

Местен пъб

Този фактор може да повлияе на пазарната цена и по двете направления, но в повечето случаи ще се отрази благоприятно при продажбата. Изследванията на агенцията „Тепило“ потвърждават, че близо четвърт от купуващите искат близост на подобно място, като цифрата на одобрение логично стига до 35% при най-младите купувачи между 18 и 24 годишна възраст.

Близостта на пазарен район / улица

Това ще добави още поне £25 000 към цената на имота, твърдят от „Зупла“.

Хълмове и дървета

Ако имотът е разположен на хълм, според „Зупла“, това ще го оскъпи, но ако е на улица без дървета, това ще свали 5% от пазарната му цена.

Числото 13

Притежателите на дом на номер 13 вземат средно с по £6 500 по-малко при продажбата му, в сравнение със съседите им.

Някои британски улици дори са стигнали дотам, че пропускат този номер. Пример е самата „Даунинт стрийт“, където въпросният номер липсва. Или всъщност, имало го е навремето, но къщата му изгоряла преди около век при пожар и оттогава, номерът практично бил забравен в номерацията на улицата.

А в британската община Дърам номер 13 е официално несъществуващ в номерацията на жилищата.

Категории