Пазаруване Пазаруване: Новини

Ниските заплати и интернет търговията като причина за апокалипсис на търговците на дребно във Великобритания

Големите вериги от магазини оцеляват  на ръба. Без радикални действия за връщане на купувачите, търговските улици на Великобритания ще бъдат обезлюдени.

След изминалия декември мнозина таяха надежда, че продажбите от търговия на дребно ще отскочат от дъното, но цифрите показаха, че потребителите не са толкова издръжливи, колкото предишни години, а секторът се сблъсква с константно изоставане.

Клиентите са засегнати от спадане на реалните заплати, рекордни нива на потребителски дългове и тенденция за по-високи разходи по заеми. Но по-съществен проблем в случая е структурна промяна в начина, по който потребителите харчат парите си. Това заплашва известните търговски вериги, които са принудени да преосмислят начина, по който евентуално централните търговски улици ще изглеждат през следващите години и какво трябва  да се направи с търговските центрове и МОЛ-ове, след като търговците на дребно затворят своите магазини.

Не става въпрос само за купувачите, които предпочитат да купуват онлайн – въпреки че 20% от продажбите на модни стоки, където може би е най-силния натиск, сега се преместват в интернет. Съществува генерална промяна в начина, по който потребителите прекарват своето време и харчат парите си. От една страна социалните медии, почивката, пътуването, доставката на храна и всичко това свързано с технологиите, отнемат време и пари, които в миналото биха инвестирани директно в търговията на дребно.

При търговията на дребно с храни, все повече хора предпочитат да пазаруват по-често и от малки магазини, разположени близо до дома. Поради тази причина, намалението на  седмичното пазаруване води до това, че големите супермаркети извън града са подложени на изключителен натиск и те все повече се опитват да привлекат други търговци на дребно, за да отнемат място на пазара от тях, от което те вече не се нуждаят.

Тази бърза промяна в навиците за пазаруване константно увеличава продажбите на „Амазон“, „Асос“ и „Бохо“, но едновременно води до радикално изменение в структурата на британските градове, тъй като физическото търговско пространство става излишно.

Ето защо през последните няколко месеца наблюдаваме тенденция на сривове на търговски вериги – от веригите за мода и обувки   East  и Shoon до магазините за обзавеждане  Warren Evans и Feather & Black. Магазините за играчки R Us са  на ръба на фалита, докато House of Fraser, Debenhams и New Look продължават да се борят, като междувременно като спасителна акция и трите вериги замислят мащабни затваряния на магазини или ограничавания на част от магазинните пространства.

Независимият търговски анализатор Ричард Химан смята, че най-малко 20% от търговските площи ще трябва да бъдат закрити през следващите години, тъй като разходите, включително за бизнес обучения и заплати, се покачват, докато продажбите в магазините продължават да падат. „Това е бавно изгаряне“, казва той. „Търговците правят всичко възможно, за да запушат пукнатините, но това, от което пазарите се нуждаят, е да се намали съществено търговията на дребно“.

За размерът на предизвикателство пред което са изправени собствениците на магазини на търговски улици и търговски сгради, може да послужи за пример бившата компания за недвижимо имущество на BHS. Почти две години след като съдбата на универсалните магазини е в ръцете на  администрацията, повече от една трета от 160-те сгради са празни, а около 30 нямат наематели или планове за развитие.

Средната класа  в Лондон, Бирмингам и Манчестър, предпочита да посещава мега-моловете, като тази тенденция прави особено уязвими по-малките търговци и на практика изпразва универсалните магазини. Все по-малко търговци на дребно днес желаят да наемат големи пространства.

Питър Майс , агент на недвижими имоти от  Cushman & Wakefield казва, че всички големи магазини, които са свободни на пазара в столицата вероятно ще трябва да бъдат преустроени или унищожени. Той споменава, че някои от търговците предпочитат да се преместват в по-малки градове, но според него, тенденцията за търсене на големи магазини и на първокласни места ще бъде запазена. Можем да направим извод, че големите центрове за търговия на дребно все още притежават притегателна сила,  но по-малките магазини ще предпочетат да се насочат към по-икономичните интернет продажби.

Бившият магазин на BHS, който се намира на лондонската Oxford Street е пример за това, как може да бъде изменено предназначението на една голяма сграда. Собствеността е разделена на три- между голф оператор Swingers; верига за бързо хранене и  аутлет-магазин на  полската верига Reserved.

Главоломното увеличение на  пазаруването онлайн, предизвиква  МОЛ-овете и търговските центрове в големите  градове да осигуряват преживявания, които не могат да се изпитат у дома – от игрални центрове, катерачни стени и голф до барове, пазари и щандове за храна на улицата. В Обединеното кралство понастоящем по-малко от 20% от пространството в търговските центърове се заема от площи за отдих или хранене.

На централните търговски улици се появяват нови видове магазини, които предизвикват интерес и имат добри продажби –  за вампири, за слухови апарати и сладоледени салони. В търговските центрове някои козметични салони, магазини за часовници и други марки, които някога са търгували чрез специализирани магазини, се ориентират към щандове в свободните пространства. От друга страна, компании като  Microsoft и Dyson планират да отворят магазини на Oxford Street, следвайки примера на Apple.

Някои автомобилни марки като Тesla и Меrcedes, също планират да усвоят голямо пространство на централни места. Модната веа  Next например е стигнала до следното решение. Наскоро ръководството подписа договор за наем с дилъра за автомобили Rockar. През следващата есен автомобилният гигант ще усвои  част от магазина на известната марката, намиращ се в Arndale Center – Манчестър.

Възможно е упадъкът  на универсалните магазини и големите вериги да освободи пазарно място за по-малките играчи. Обликът на търговските центрове и големите  търговски улици ще се промени. Възможно е да бъдат предлагани все повече наеми за кратки периоди, наем на острови и щандове и  организирането на събития, които да доведат все повече малки бизнеси, организирани от млади хора с гъвкава нагласа и с нетрадиционни решения в области като храненето, модата или красотата.

От своя страна,  бившите универсални магазини биха могли да бъдат преустроени като хотели, офис пространства или помещения за  други жилищни нужди. Въпреки възможността, тези промени ще изискват нови, големи капиталови инвестиции.  За да оцелеят, на много от централните търговски улици в големите градове и някои от  по-малките търговски центрове, ще се наложи да намерят необходимите инвестиции за промяната. Очевидно е, че някои търговски площи нямат бъдеще. Ето защо, съвместно с общинските и правителствени власти, трябва да бъдат създадени условия за тяхното усвояване за жилищни нужди.

 

Категории